پژوهشگران "دانشگاه ایالتی فلوریدا" (FSU) در بررسی جدیدی دریافتهاند که کوسهها از میدان مغناطیسی زمین برای مسیریابی در اقیانوس استفاده میکنند.
این که کوسهها چگونه سالانه هزاران مایل را طی میکنند تا به محل تولید مثل خود بازگردند، دانشمندان را گیج کرده و به انجام دادن آزمایشهای دشواری واداشته است.
این پژوهش جدید نشان میدهد که کوسهها نسبت به تغییرات میدان مغناطیسی زمین حساس هستند و از آن به عنوان GPS استفاده میکنند.
پژوهشگران میدانستند که لاکپشتهای دریایی از میدان مغناطیسی زمین به عنوان یک ابزار مسیریابی استفاده میکنند. اکنون این احتمال مطرح شده است که کوسهها نیز همین کار را انجام میدهند.
اعضای این گروه پژوهشی، ۲۰ کوسه جوان از دسته موسوم به "بیلکله" (Bonnethead) را در آزمایش خود به کار گرفتند. آنها در این آزمایش، سیگنالهای مصنوعی را که از محل صید این کوسهها دور بودند، به جای میدان مغناطیسی زمین به کار گرفتند.
از آنجا که کوسههای بیلکله هر سال به مکان مشابهی مهاجرت میکنند، پژوهشگران توانستند پیشبینی کنند که کوسهها در چه محلی شنا خواهند کرد.
پژوهشگران، این نظریه را مطرح کردند که اگر کوسهها از میدان مغناطیسی زمین استفاده کنند، هنگام قرار گرفتن در نیمکره جنوبی، به سمت شمال شنا میکنند و بالعکس.
همچنین آنها پیشبینی کردند که اگر میدان مغناطیسی جعلی با میدان مغناطیسی طبیعی همسو باشد، هیچ ترجیحی در جهتگیری وجود نخواهد داشت. رفتار کوسهها با پیشبینیها همسو بود.
پروفسور "برایان کلر" (Bryan Keller)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: اگر بخواهم صادقانه بگویم، نتایج این پژوهش مرا شگفتزده کرد. دلیل پا بر جا ماندن این سوال به مدت ۵۰ سال، دشوار بودن بررسی کوسهها است.
یافتههای این پژوهش، احتمالا میتوانند به توضیح دادن در مورد رفتار سایر گونههای کوسه نیز کمک کنند.
کلر ادامه داد: در جهانی که مردم تقریبا در همه جا از GPS استفاده میکنند، این توانایی کوسهها واقعا قابل توجه است.
این پژوهش، در مجله "Current Biology" به چاپ رسید.