کد خبر: ۷۱۳۲۰
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۳۸۶ - ۱۴:۵۹
در گفت و گو با آفتاب عنوان شد:

انتقاد سلیمی نمین از استناد به برخی خواب‌ها

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: سلیمی‌نمین تصریح کرد:«ترویج سطحی‌نگری در جامعه ما مختص یک جریان یا قشر خاص نیست؛ هرچند که برخی جریان‌ها و قشرها حرکتی به مراتب سریع‌تر و تندتر در این وادی دارند».

سلیمی‌نمین، مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی آفتاب با اشاره به برخی هشدارها نسبت به رواج خرافه‌گرایی در جامعه گفت:«بحث سطحی‌گرایی در مسایل فکری ناشی از عدم عنایت همه جریانات سیاسی به حوزه تفکر و اندیشه است».

وی با تاکید بر ضرورت توجه به "تولید اندیشه" اظهار داشت: «تولید اندیشه می‌تواند با موج‌آفرینی فکری، عرصه را برای رشد گرایش‌های سطحی‌گرایانه کم کند و من در این زمینه همه جریانات سیاسی را مقصر می‌دانم».

سلیمی‌نمین در ادامه با ذکر مثالی در این‌باره گفت:«سوق‌دادن جامعه به این سو که خواب به مبنای بسیاری از جهت‌گیری‌های سیاسی تبدیل شود، مدت‌هاست که به روالی عادی تبدیل شده و مدت‌هاست مبانی‌ای که می‌تواند قابل تامل باشد، کنار گذاشته شده و به خواب و روایاتی که ریشه آن یک خواب است، استناد می‌شود».

این فعال سیاسی افزود:«حتی در آخرین مورد از این موارد، مرحوم آیت‌الله توسلی وقتی می‌خواهند از بیت امام حمایت کنند و از اسائه ادب به خانواده محترم امام راحل جلوگیری کنند، به خواب استناد می‌کنند؛ حال‌ آنکه این کاملا با وصیت‌نامه و بحث‌های عقلانی مورد توجه حضرت امام‌(ره) کاملا مغایر است».

وی با طرح این سوال که "چرا باید جامعه را به سمتی سوق داد که خواب به مبنای بسیاری از درک و فهم‌های سیاسی ما تبدیل شود؟" گفت:«من نمی‌خواهم خواب و تاثیراتی را که می‌توانیم از آن بگیریم، نادیده بگیرم اما اگر فقط و فقط خواب مبنای تحلیل‌ها و رفتارهای ما باشد، می‌تواند آسیب و لطمه‌ای جدی به جامعه وارد کند».

سلیمی‌نمین اضافه کرد:«استناد به این‌گونه مسایل باب سوءاستفاده را باز خواهد کرد».

وی با انتقاد از عملکرد همه جریان‌های سیاسی در این باره گفت: «متاسفانه حتی منتقدان این نوع دیدگاه سطحی‌گرایانه نیز، گاهی خواسته یا ناخواسته مروجان سطحی‌نگری بوده‌اند».

سلیمی نمین تصریح کرد:«صراحتا اعلام می‌کنم که ترویج سطحی‌نگری در جامعه ما مختص یک جریان یا قشر خاص نیست؛ هرچند که برخی جریان‌ها و قشرها حرکتی به مراتب سریع‌تر و تندتر در این وادی دارند».

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در ادامه به بیان دلایل این‌گونه گرایش‌ها پرداخت و گفت:«ساده‌ترین راه برای اینکه مسئله‌ای را تایید یا تخطئه کنیم، این است که خواب تعریف کنیم در حالی‌که این قطعا نگرانی‌زاست و می‌تواند زمینه سوءاستفاده را برای فرصت‌طلبان باز کند».

وی با اشاره به اینکه "در دفاع از اندیشه‌های امام(ره)، مطالب و مکتوبات ایشان قابل ارائه و دسترسی است و می‌تواند منبع قابل اتکا و استنادی مطمئن و متقن برای جهت‌گیری‌ها باشد"، گفت:«برای درمان این معضل که روز به روز بر خطرات و اثرات منفی آن افزوده می‌شود، بهترین راه این است که همه جریانات سیاسی برای جذب دیگران به نقطه نظرات‌شان سعی کنند بیشتر جامعه را به منابعی ارجاع دهند که آن منابع قابل اثبات باشند و بتوان درباه صحت و سقم آنها تحقیق کرد».

سلیمی نمین همچنین با اشاره به وظیفه و نقش حوزه‌های علمیه در این زمینه اظهار داشت:«حوزه‌های علمیه ما ویژگی‌ای دارند که هم می‌تواند به عنوان نقطه ضعف‌شان تلقی شود و هم نقطه قوت‌شان محسوب گردد و آن "اتکا به عوام و عامه جامعه" است».

وی در این زمینه اضافه کرد: «اتکای حوزه‌های علمیه به عامه جامعه از یکسو می‌تواند پیوند حوزه را با توده‌های ملت و جامعه مستحکم کند و حوزه را تا حدود زیادی مستقل سازد و از سوی دیگر همین قوت، تبعاتی برای حوزه‌ها خواهد داشت که چیزی از حوزه، بیان و طرح نشود که با ذائقه جامعه و ملت سازگار نباشد».

سلیمی نمین ادامه داد: «هرچند که در طول تاریخ معاصر، شخصیت‌هایی ظهور و بروز داشته‌اند که ضمن ارتباطات قوی با توده‌ها، هرگز در چارچوب ذائقه‌ی‌ توده‌ها، خود را مقید نکرده‌اند و در این میان می‌توان به شخصیت حضرت امام اشاره کرد که با این‌که بیشترین اعتقاد و ارتباط را به توده‌ها و ملت داشت ولی هرگز در مسایل فقهی، خود را به چارچوب‌های سلایق جامعه منحصر نمی‌کرد و هر چیزی را که به لحاظ فقهی به آن می‌رسید، اعلام می‌کرد حتی اگر سختی‌ها و واکنش‌هایی را در پی داشت».

وی در ادامه با اشاره به مواردی همچون "حکم امام خمینی درباره شطرنج، استفاده از آبزیان، موسیقی و ..."‌ گفت:«پذیرش نوع نگاه حضرت امام در این موارد حتی برای بسیاری از علمای عالی مقام حوزه هم سخت بود ولی امام با صراحت و شجاعت دیدگاه‌های خود را طرح می‌کرد».

سلیمی‌نمین در عین حال تاکید کرد: «اما بسیاری از علما این‌گونه نیستند و آمادگی لازم را برای ایستادن در برابر عوام و ذائقه جامعه ندارند».

وی با تاکید بر وجود ویژگی اعلام نظر شجاعانه در رهبر معظم انقلاب نیز گفت: «این از شرایط ولی فقیه است و خوشبختانه مقام معظم رهبری هم دارای این ویژگی مهم هستند، کما این‌که در سال‌های اخیر با اعلام نظر مخالف خود با وارد کردن ضرب و جرح به بدن با عنوان عزاداری امام حسین یا ائمه اطهار، موج مخالفت‌های بسیاری را علیه ایشان شاهد بودیم و شب‌نامه‌های بسیار تند و جسارت‌آمیزی علیه رهبر معظم انقلاب منتشر و توزیع شد».

سلیمی‌نمین افزود:«در آن زمان، بسیاری از شخصیت‌ها ترجیح دادند که وارد موضوع نشوند و سکوت کرده و رهبری را در این زمینه‌ها تنها گذاشتند».

وی ادامه داد:«ای کاش عزیزانی که امروز منتقدان سطحی‌نگری در جامعه هستند، آن روز وارد این عرصه می‌شدند تا به رکن رکین ولایت فقیه توهین نشود».

سلیمی‌نمین اضافه کرد:«سستی‌ها و کوتاهی‌های گروه‌های مختلف در این عرصه، راه را برای سودجویان باز کرده است، چرا که همه گروه‌های سیاسی جامعه سعی کردند راه‌های سهل‌الوصول و سریع‌تر را برای نیل به نقطه‌‌نظراتشان انتخاب کنند».

وی تصریح کرد:«اگر جریان‌های سیاسی، حوزه‌ها و دانشگاه‌ها به خود این زحمت را بدهند که در مسایل مختلف فرهنگی و سیاسی به تولید اندیشه بپردازند، می‌توان به تصحیح این روند انحرافی و محدود کردن آفات و تاثیرات منفی آن امیدوار بود و در این میان نقش و وظیفه حوزه‌های علمیه از دیگران پررنگ‌تر و جدی‌تر است».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۱۹:۳۳ - ۱۳۸۶/۱۲/۰۴
0
0
لطفا بدون سانسور اين مطلب را بنويسيد. شما بعنوان سايتي كه همواره با تاييد يا تكذيب مساپل از طريق خواب مخالف بوده ايد و هميشه مخالفان خودتان را بدينوسيله و با تعابير چون خرافه و... محكوم مي كرده ايد كه البته اين جهت گيري صحيح است ليكن هيچوقت به صورت نقد از يك دوست خودتان كه البته دوست ماهم بوده (مرحوم آيت ا.. توسلي كه خدايش رحمت كند) مطلبي كه در اواخر عمرش با استناد به يك خواب در يك مجلس رسمي و بالي نظام مطرح نمود نداشته ايد البته مطلب فوق كه نظر يكي از صاحبنظران است را باكمال تعجب درج كرذه ايد كه آنهم جاي شكرش باقي است ولي كاش از خودتان مايه بگذاريد ودراين مورد يك نقد و مقاله ي بيطرفانه اي كه درآن مصلحت دوست و باند خودرا نبينيد اراپه نماپيد.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین