ایران در سال آبی جاری (مهر۱۳۹۹تا آخر شهریور ۱۴۰۰) یکی از خشکترین سالهای ۵۰ سال اخیر را تجربه میکند و این خشکی اثرهای نامطلوب خود را برحجم آب مخازن سدهای مهم کشور برجای نهاده و از طرف دیگر هجوم به استفاده از سفرههای زیرزمینی را دامن زده است.
کاهش ملموس بارشها مهمترین اثر خشکسالی امسال است که دغدغه تامین آب مورد نیاز را جدی تر از زمان دیگری کرده است.
براساس گزارش تازهای که از سوی مرکزملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی منتشر شده از ابتدای سال آبی جاری تا روز بیست خرداد ماه تنها ۱۲۹.۷ میلیمتر بارندگی در کشور اتفاق افتاده و این درحالی است که در دوره بلند مدت ۵۲ ساله ۲۲۱.۹ میلیمتر بارندگی در کشورمان به ثبت رسیده که نشان از کاهش بارشها در امسال به میزان ۴۱.۵ درصد دارد.
میزان بارشهای فصل بهار نیز تا ۲۰ خردادماه درحالی به رقم ۲۲.۲ میلیمتر رسیده که در دوره بلندمدت این میزان عدد ۵۴.۷ میلیمتر را نشان میدهد که اختلافی ۶۱.۳ درصدی دارد.
از ابتدای خردادماه جاری تا روز بیستم آن فقط ۲.۱ میلیمتربارندگی اتفاق افتاده درحالی که این رقم در دوره بلند مدت ۴.۵ میلیمتر بوده و اختلافی ۵۲.۶ درصدی را نشان میدهد.
میزان بارشهای هفت روز گذشته تا ۲۰ خرداد ماه ۰.۲ میلیمتر گزارش شده است و این درحالی است که میزان مصرف آب در کلان شهر تهران در ۱۷ خرداد ۱۴۰۰: سه میلیارد و ۵۷۵ میلیون لیتر بود که ۱.۲ درصد افزایش نسبت به پارسال نشان میدهد.
طی پنج هفته بعد(۱۷ خرداد تا ۲۰ تیر) نیز شرایط بارش کم و بیش مشابه بوده و در اغلب مناطق کشور در محدوده نرمال (صفر م.م.) پیشبینی میشود.
استانهای ساحلی خزر و نواحی شمالغرب بارش کمتر از نرمال خواهند داشت. درمناطق محدودی از جنوبشرق بارشهای موسمی مورد انتظار است.
همچنین کارشناس سازمان هواشناسی گفت: در پنج روز آینده آسمانی صاف و آفتابی و جوی پایدار در اغلب مناطق کشور حاکم است.
«کبری رفیعی» امروز (شنبه) درباره وضعیت جوی کنونی کشور گفت: امروز در مناطقی از استانهای آذربایجانشرقی، اردبیل، البرز، سیستان و بلوچستان، کرمان و شرق هرمزگان، افزایش ابر، رگبار پراکنده، گاهی رعد و برق و وزش باد در ساعتهای بعدازظهر پیشبینی میشود.
به گفته وی، در سه روز آینده در بخشهایی از خوزستان، بوشهر و ایلام وزش باد، گرد و خاک و غبارآلود شدن هوا پیشبینی میشود.
رفیعی بیانداشت: امروز سواحل خزر با بارش پراکنده باران همراه است.
قطعا با تجهيز مناطق بندري كشور به اب شيرين كنهاي مجهز و عظيم و تزريق ان به داخل كشور بسياري از نگرانيها كاسته ميشود.
نيز
كاش با تعامل منطقي با دنيا و شكوفايي صنعت و توليد در كشور انهم نه با شعارهاي ساليانه در ازاي صادرات محصولات صنعتي(با اينهمه منابع خام و انرژي) و توليد و صادرات محصولات نهايي و نه فروش مواد خام ،از خارج ميوه و محصولات غذايي پر مصرف اب وارد ميكرديم تا اينگونه منابع زير زميني اب كشور غارت و نابود نشود.
انگار برنامه هاي پنجاه سال قبل خيلي عاقلانه و منطقي بوده و كاش با اين هيجان كاذب سعي در نقض ان قوانين نداشتيم و الان حال و روز بهتري داشتيم.