آفتابنیوز : آفتاب: اعطای تسهیلات به بخش تولید، پرداخت معوقهها، وضعیت نظام بانكی، استقلال بانكها، تسهیلات به طرحهای زودبازده و مواردی از این دست موضوعاتی بودند كه در نشست صبحانه مسوولان اتاق بازرگانی و صنایع معادن تهران با رییس كل بانك مركزی درباره آنها بحث شد.
به گزارش ایسنا، پس از سخنرانی طهماسب مظاهری، اعضای اتاق بازرگانی به بیان مسائل و مشكلات خود پرداختند كه ادامه بحث به پرسش و پاسخ بخش خصوصی با رییس كل بانك مركزی تبدیل شد.
مظاهری در پاسخ به سوال یكی از اعضای هیات نمایندگان درباره استقلال بانكها و برنامههای بانك مركزی برای اینكه این استقلال دست خوش تغییرات نشود، توضیح داد: فعالیتهای مالی كشور در سه ساختار خزانه دولت، مالیات، گمرك و خدمات دولتی مجموعه سیاست مالی كشور را تشكیل میدهد، البته بخشی هم مربوط به بازار سرمایه است كه در كشورمان گسترش چندانی نداشته و بخشی دیگر نیز نظام پولی و بانكی محسوب میشود. بنابراین معتقدم كه این سه ساختار سه قلمرویی است با سه قانونمندی متفاوت كه نیاز نسبتا مستقلی از هم داشته ولی مكمل همدیگر هستند.
وی تصریح كرد: بانك مركزی به معنای منفی در پی استقلال نیست بلكه كنترل نظارت و قانونمندی در بانكها چیزی متفاوت از نظام دولتی است.
رییس كل بانك مركزی در ادامه در پاسخ سوالی درباره بدهیهای خارجی و دلیل اینكه دولت از سرمایههای خارجی استفاده نمیكند؟ خاطرنشان كرد: با مفهوم استقراض خارجی به این معنا كه دولت از دولتهای خارجی دیگر قرض كند و یا وام بگیرد توصیه نمیشود اما برای استفاده از منابع خارجی در قالب منافع مشترك و سرمایهگذاری بخش غیردولتی بااستفاده از منافع سایر بانكها میتواند مورد توجه قرار گیرد.
مظاهری ارسال نامه به رییس جمهور برای طرحهای زودبازده را تایید كرد و گفت: در نامه پیشنهاد شد كه یك ارزیابی از نتایج اجرای اعطای تسهیلات به طرحهای زودبازده انجام گیرد تا نقاط قوت و ضعف آن مشخص شده و اشكالات آن برطرف شود.
وی خبر داد كه هیاتی برای انجام این منظور در حال فعالیت است و تاآخر فروردین ماه گزارش طرحهای زود بازده آماده میشود.
مظاهری تصریح كرد: یكی از نقاط كلیدی دراین موضوع آن است كه بانكها باید نظارت كافی درباره صرف منابع به بخش تولید داشته باشند البته تاكنون آمار اعلام شده آمار رسمی نبوده و بهتر است بررسی دقیقتری از سوی مجموعه غیر مرتبط انجام گیرد.
رییس كل بانك مركزی در ادامه چاپ پول زیادی را به نفع اقتصاد كشور ندانست و تصریح كرد: اگر بانك مركزی بخواهد با چاپ پول مشكل اقتصاد را حل كند این دوست داشتن و صمیمیت همانند دوستی خاله خرسه است و فكر نمیكنم این دوستی قابلیت پشتیبانی داشته باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره تجمیع عوارض نیز خاطرنشان كرد: ارائه خدمت تجمیع عوارض یكی از بهترین خدمات كشور در بحث مالیات بر ارزش افزوده محسوب میشود. چرا كه با چنین شكلی نظام پولی خزانه كشور شكل مطلوبتری مییابد.
مظاهری در واكنش به انتقاد یكی از فعالان بخش خصوصی كه عنوان كرد 30 سال گذشته، ولی ما همچنان در حال صحبت درباره مشكلات هستیم تصریح كرد: 30 سال كه كم است 300 سال هم بگذرد در باره چگونگی اداره اقتصاد بحث و بررسی میشود مشكل بر سر این است كه ما همچنان در باره مشكلات اولیه و ابتدایی بحث میكنیم.
وی افزود: بانك مركزی بر اساس مصالح عامه بااستفاده از همفكری و مشورتها حركت كرده و سعی میكند بهترین مبانی و راهحلها را برای حل مسائل بیابد.
مظاهری همچنین در واكنش به خواسته برخی از اعضای درباره بخشش معوقهها نیز تصریح كرد: پول بانك ارث پدر من یا ارث پدر سایر مدیران بانكها نیست بنابراین نه من و نه كس دیگری حق ندارد این پول را ببخشد البته اینكه جریمه مورد بخشش قرار بگیرد مشكل نیست و به نظر شاید اشكال چندانی نداشته باشد.
وی تاكید كرد: بخشش مفهومی ندارد و كسی كه از بانك پول قرض میكند نمیتواند منتظر بخشش باشد و باید باز پرداخت آن را به عنوان یك تعهد در برنامه خود داشته باشد.