آفتابنیوز :
آفتاب: مراسم سخنرانی اسحاق جهانگیری در سمینار «دمکراسی در بستر دین رحمانی» در دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد.
در این مراسم که از سوی انجمن اسلامی دانشجویان باعنوان «دولت هادی، دولت ناظر» در تالار رجب بیگی این دانشکده برگزار شد، اسحاق جهانگیری وزیر سابق صنایع و معادن در دولت اصلاحات با اشاره به نقش دولت در توسعه صنعتی کشور و آرمانهای اقتصادی آن گفت: «واقعیتی که وجود دارد، این است که در بلند مدت آن نقطه آرمانی چه طور تحقق پیدا کند».
جهانگیری به ضرورت استفاده از تجارب کشورهایی مانند بریتانیا وژاپن و آمریکا برای الگوی راهگشای صنعتی اشاره کرد و افزود: «اراده سیاسی قوی در راس نظام این کشورها باعث شده که این کشورها مسیر توسعه را بپیمایند».
کاندیدای اصلاحطلبان در حوزه انتخابیه تهران به چالش تکیه اقتصاد ایران به درآمد نفت اشاره کرد به نقش عدم پاسخگویی دولت به مردم در اثر این شاخصه اقتصادی تاکید کرد و گفت: «دولتها در ایران با تکیه بر نفت اعتقاد دارند که به این مردم محبت میکنند و جوابگوی سوالات مردم نبودهاند».
جهانگیری با اشاره به نقش توسعه اقتصادی در توسعه اجتماعی و نقش مخرب نفت در اقتصاد ایران در بعضی مقاطع گفت: «تجربه نشان میدهد که رشد کشورهایی که متکی بر منابع طبیعی نبودهاندبیشنر بوده است تا برعکس».
وی به چالش درآمد نفتی و نقش مخرب آن در اقتصاد اشاره نمود که باعث به وجود آمدن چالشهای دیگری نظیر بزرگ بود و حجیم بودن دولت در تمامی حوزههای فعالیت مردم میشود. وی وقوع انقلاب ایران و اثرات جنگ در اقتصاد و رویههای اداره امور توسط دولتهای مختلف پس از انقلاب را تا زمان دولت سازندگی شرح داد و به ضرورتهای آن دوره اشاره کرد و گفت: «در برنامه چشمانداز بیست ساله قرار بود که درآمد سرانه مردم ایران مثل درآمد مردم کره جنوبی امروز شود و رشد اقتصاد به هشت درصد برسد.
کاندیدای اصلاحطلبان در تهران با بحث دولت نهم و مجلس هفتم و شرایط دولت نهم گفت: این دولت دستاوردهای اقتصادی دولتهای قبلی را داشت و علاوه بر آن فضای داخلی هماهنگ بود و در فضای بینالمللی تحولات عراق و افغانستان به نفع ایران تمام شده بود، گفت: « این در حالی است که کشور ایران همچنان ثروتمند است و مردم ایران در فقر زندگی میکنند و سیاستگذاریهای این دولت باید تغییر کند».
جهانگیری با برشمردن مولفههای دولت هادی و نقش آن در اقتصاد به طرح نظریه دولت ناظر پرداخت و گفت: «وقتی دولتی خود را ناظر بداند مسیر توسعه را به پیش میبرد و در این دولت نهادهای مدیریت و نخبگان قدرتمند هستند».
وی مهمترین هدف دولت حداقلی را پارلمان قدرتمند دانست که دارای این ویژگیها باشد.
1- نمایندگانی که قادرند در شئونات مختلف نقش علمی داشته باشند.
2- شجاع باشند تا پرسشگری و نظارت نمایند.
وی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا خصوصیسازی راهگشای مشکلات است، گفت: «خصوصیسازی حتما باید اتفاق بیفتد ولی از خصوصیسازی مهمتر توسعهسازی این خصوصیسازی است».
وی با اشاره به تصویب سیاستهای اجرایی اصل 44 در مجلس و نقش مصلحت نظام پرسید: «آیا دولت فعلی در این راستا عمل می کند؟» واقعیت این است که اجرای این سیاستها نتوانسته بخش خصوصی را به صحنه بیاورد و بخش خصوصی در شرایط فعلی میداندار اقتصاد نمیشود و اصلا سیاستهای دولت در جهت تحقق بخش خصوصی نیست».
جهانگیری با اشاره به صرف درآمد نفت در طی این چند سال و برداشتهای مکرر از حساب ذخیره ارزی گفت: «این برداشتها و صرف درآمد نفت باعث بالا رفتن تورم شده و این در حالی است که در زمان خاتمی وقتی واردات 25 میلیارد دلار شد من در هیات دولت اعتراض کردم و حالا واردات 50 میلیارد دلار شده است و این ضربه کلی به صنایع ما خواهد زد».
وی اعلام کرد: «به نظر من حل مساله بیکاری و کم کردن فاصله تکنولوژیکی با غرب و .. فقط با توسعه صنعتی امکانپذیر است در حالی که واردات آن را در خطر قرار میدهد».