کد خبر: ۷۱۸۰۴
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۸۶ - ۱۴:۴۸

خط لوله‌ی صلح و اتلاف فرصت‌ها

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: صادرات گاز ایران به پاكستان و هند كه به خط لوله صلح مشهور شده است از آن پروژه هایی است كه پس از سالها مطالعه و مذاكره هنوز به نتیجه ای نرسیده است. در حالی كه گمان می رفت با ابراز تمایل چین برای پیوستن به این پروژه ، از وضعیت موجود گره گشائی شود بی اعتنایی دولتمردان هندی به این اخبار همچنان خط لوله صلح را به موضوعی برای جدال تبدیل كرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی آفتاب مسولان ایرانی در حالی در مدیریت این پروژه ناكارآمدی از خود نشان داده اند كه اخبار منشره در حوزه انرژی حكایت از انعقاد قراردادی بین چین و تركمنستان جهت صادرات گاز تركمنستان به بزرگترین مصرف كننده انرژی در جهان دارد ، از سوی دیگر هند نیز به گاز تركمنستان چشم دوخته است این كشور در حال حاضر بعنوان عضو ناظر در مذاكرات خط لوله تركمنستان_ افغانستان _ پاكستان حضور دارد و احتمال می رود در صورت نهایی شدن این خط لوله هند نیز به آن بپردازد. 

خط لوله صلح كه در دوران رئیس جمهور خاتمی پیشرفت های چشمگیری داشته است و حتی بخشهایی از اجرای ان در خاك ایران نیز آغاز شده است ، مدت كوتاهی پس از روی كار آمدن دولت نهم دچار مشكلات عدیده ای شد ، گرچه هند مشكلات امنیتی و عدم توافق با پاكستان بر سر میزان حق ترانزیت گاز دریافتی را دلیل اصلی این تعویق عنوان كرده است اما برخی ناظران معتقدند سیاست خارجی دولت نهم باعث شده است دولت هند تحت تاثیر قدرت های جهانی مشاركت در این پروژه را به تعویق انداخته است.

تعجب هند از پیوستن چین به خط لوله صلح

در جدیدترین موضع گیری‌ها "مورلی دئورا" وزیر نفت هند درباره پیوستن چین به این خط لوله گفت : هند تا كنون هیچگونه اطلاع رسمی مبنی بر تمایل چین برای مشاركت و پیوستن به خط لوله 7 میلیارد دلاری ایران ، هند و پاكستان دریافت نكرده است .

وی تصریح كرد: مقامهای چینی تا كنون هیچ تماس رسمی مبنی بر ابراز تمایل برای مشاركت در این پروژه با ما نداشته اند . امیدوارم مذاكرات سه كشور ایران ، هند پاكستان به حل و فصل اختلافات موجود ، منجر شود .

دئورا گفت : اجرای نهایی چنین پروژه بزرگ و عظیمی نیازمند رضایت كامل سه طرف قرارداد است و هر سه كشور باید از منافع اقتصادی و ملی خود دفاع كنند .

وی ابراز امیداوری کرد: مسائل مربوط به امنیت خط لوله و تعرفه ترانزیت گاز ایران به هند از طریق مرزهای پاكستان هر چه زودتر حل و فصل شود .

استقبال پاكستان از پیوستن چین به خط لوله صلح 

این در حالی است كه پیش از این پاکستان اعلام کرده بود که صرف نظر از تصمیم هند برای شرکت کردن یا نکردن در پروژه خط لوله گاز ایران – پاکستان – هند، از مشارکت چین در این پروژه استقبال می کند. 

به گزارش شانا به نقل از روزنامه تایمز آو ایندیا از اسلام آباد، محمد صادق، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان، گفته بود که دهلی نو هنوز به پروژه خط لوله گاز ایران – پاکستان – هند علاقمند است. 

وی افزود: ما از دورنمای پیوستن چین به این پروژه ، خواه هند در آن حضور داشته باشد یا نه، استقبال می کنیم. 

وی همچنین یاد آور شد که پاکستان به خط لوله ایران – پاکستان – هند متعهد است زیرا خواستار نیل به امنیت انرژی است. 

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان گفت که از پیوستن چین به این پروژه استقبال خواهیم کرد. 

چین و خط لوله صلح 

مقامات چینی در مصاحبه با خبرگزاری رسمی کشور چین در مورد ابراز تمایل برای پیوستن به خط لوله صلح می گویند:" ایران هیچ مخالفتی برای صادرات گاز به چین ندارد. ایران و چین رابطه اقتصادی و صنعتی خوبی دارند و همین مساله سبب شد تا چین نیز برای خرید گاز کشور ایران از طریق پاکستان متمایل باشد." 

آنها نیاز مصرفی چین را بسیار زیاد قلمداد کردند و خواستار پیوستن به خط لوله صلح شدند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین