جمشید انصاری، در مورد گلایه برخی از معلولان مبنی بر اجرایی نشدن مواد قانونی مربوط به استخدام آنها در برخی دستگاههای اجرایی، بیان کرد: در این زمینه خوشبختانه قانون جامع حمایت از معلولان به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و جهت اجرا به دولت ابلاغ شده است. یک کار گروه نیز در آن قانون جامع که دبیرخانه آن در وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی مستقر شده و دبیر آن رئیس سازمان بهزیستی است، پیشبینی شده که وظیفه هماهنگی، نظارت و اجرای تکالیف قانونی پیشبینی شده در قانون را بر عهده دارد.
معاون رئیسجمهور ادامه داد: براساس قانون، ۳ درصد از ظرفیت استخدامها به معلولان اختصاص دارد؛ مانند ۳۰ درصد که به ایثارگران اختصاص پیدا میکند. سازمان اداری و استخدامی کشور در تمام مجوزهایی که صادر میشود، این سه درصد را تفکیک میکند.
او افزود: به طور مثال، اگر به هر دستگاهی مجوز استخدام میدهیم، حتما موظف است که سه مجوز را در مشاغلی که متناسب با فعالیت معلولان باشد به آنها اختصاص دهد. معلولان نیز میتوانند در آزمون شرکت و آن رشته محلها را انتخاب کنند و اگر نمره لازم را در رقابت با سایر معلولان بهدست آورند، به استخدام آن دستگاه درآیند.
انصاری تصریح کرد: این قانون استخدام سه درصدی، قبل از قانون جامع حمایت از معلولان هم وجود داشت و ما در هیچ مجوزی که در طول ۵ سال گذشته صادر کردهایم، این سه درصد معلولان را نادیده نگرفتهایم و اگر هم احیانا در یک آزمون، دستگاهی نمیتواند این سه درصد را جذب کند، این سهمیه در آزمون بعدی به عنوان سهمیه معلولان به سهمیههای قبلی اضافه میشود و در اختیار افراد غیر معلول قرار نمیگیرد.
تعداد معلولان از سهمیه استخدامی بیشتر است
او گفت: مشکلی که وجود دارد این است که برخی از دستگاهها، در بعضی از مشاغل، نمیتوانند معلولان را به کار بگیرند. به طور مثال، وقتی در مورد تدریس در آموزش و پرورش یا سازمان فنی و حرفهای صحبت میکنیم، این دستگاهها برای تدریس در برخی از گرایشها، میتوانند معلولان را به کار بگیرند و در برخی گرایشهای دیگر نمیتوانند. برخی از معلولان، تحصیلاتی را انجام دادهاند و فکر میکنند که چون قانون گفته ۳ درصد، همه باید بتوانند از این ۳ درصد استفاده کنند.
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور گفت: در طول سال، تمام مجوزی که صادر میکنیم هیچ گاه بیش از پنجاه هزار تا نشده و سه درصد آن، معادل ۱۵۰۰ تا میشود؛ در حالی که آمار جامعه معلولان ما و به ویژه معلولان تحصیل کرده ما، بسیار بیشتر از این است. به همین دلیل، طبیعی است که عدهای از معلولان نمیتوانند در دولت استخدام شوند و فکر میکنند که آن سه درصد به آنها اختصاص داده نمیشود.
او تاکید کرد: این درحالی است که این سه درصد به صورت کامل اختصاص داده میشود و ما نظارت و مراقبت میکنیم که در این سهمیه، هیچ غیر معلولی به کار گرفته نشود. اگر به هر دلیلی از بین معلولان برای این مجوزها متقاضی وجود نداشته باشد نیز، آنها را ذخیره میکنیم و در آزمون بعدی به عنوان اضافه بر سهمیه آن آزمون، مجددا به معلولان اختصاص میدهیم.