آفتابنیوز : آفتاب: مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای در سخنانی دور از انتظار گفتهاست که شخصا درباره گزارش اخیر سرویس های اطلاعاتی غربی علیه برنامه هستهای ایران تحقیق خواهد کرد. وی همچنین بار دیگر خواستار پذیرش پروتکل الحاقی از سوی جمهوری اسلامی ایران شدهاست.
به گزارش خبرگزاری رویترز محمد البرادعی که روز دوشنبه در نشست افتتاحیه اجلاس شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین سخن میگفت اظهار داشت: «شفافیت بیشتر تهران باعث رفع بسیاری از ابهامات درباره برنامه هستهای این کشور شده است».
وی با اشاره به نشست خصوصی هفته پیش اعضای آژانس که در آن اولی هاینونن معاون وی مدارکی را دال بر احتمال وجود یک برنامه هستهای تسلیحاتی در ایران به نمایش گذاشته بود گفت: «ایران همچنان تاکید دارد که این مدارک مربوط به ساخت تسلیحات متعارف بوده و یا اینکه اساسا جعلی هستند، اما به هرحال ما به مطالعات دقیق و دامنه دار خود در این خصوص ادامه میدهیم».
هفته گذشته اولی هاینون گزارش دستکاری شدهای را از فعالیتهای هستهای ایران در جلسه خصوصی آژانس به نمایش گذاشت که در آن با نمایش اسلایدهایی تلاش شده بود وجود نوعی ارتباط میان برنامه هستهای و موشکی ایران به اثبات رسد. اطلاعاتی که هاینونن در آن جلسه ارائه کرده توسط سرویسهای جاسوسی چند کشور غربی تهیه شده بوده است.
البرادعی در ادامه افزود: «من از ایران می خواهم تا آنجا که ممکن است به همکاری فعال خود با آژانس ادامه دهد تا امکان رفع برخی نگرانیهای بسیار جدی فراهم آید».
مدیر کل آژانس در سخنان روز دوشنبه خود بار دیگر تاکید کرد که بازرسان نهاد تحت رهبری وی هیچ نشانهای مبنی بر استفاده ایران از مواد هستهای برای مصارف نظامی پیدا نکرده و هیچ اطلاعات موثقی نیز در این زمینه دریافت نکرده اند، با اینحال تاکید کرد که تحقیقات درخصوص ادعاهای اخیر علیه ایران تا حصول «پاسخهای قانعکننده» ادامه خواهد یافت.
البرادعی روند همکاری ایران با بازرسان آژانس از آبانماه گذشته به بعد را «دلگرمکننده» توصیف کرد، با اینحال گفت که ایران تنها در صورتی میتواند اعتماد کامل جامعه جهانی را به صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش جلب کند که با پذیرش پروتکل الحاقی راه را برای بازرسیهای سرزده از تاسیسات اتمیاش هموار سازد.
مقامات ایرانی موکدا اطلاعات ارائهشده از سوی هاینونن را «جعلی» و «بیپایه» توصیف کرده و خواستار آن شدهاند که آژانس به جای تلاش برای تبدیل شدن به یک سرویس جاسوسی، وظایف فنی و تخصصی خود را مورد توجه قرار دهد.