وزیر دفاع آمریکا که به شرق آسیا سفر کرده است گفت که ایالات متحده کمک به تایوان و دیگر متحدان خودر اقیانوس آرام را برابر چین ادامه میدهد.
به نوشته وبگاه «دیفنس وان» «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در مرکز مطالعات راهبردی در سنگاپور در این زمینه گفت: «ما به دنبال تقابل نیستیم، اما وقتی منافع ما مورد تهدید قرار گیرد، ما پاسخ خواهیم داد. ما در تلاش هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که متحدان و شرکای ما توانایی ها، ظرفیتها و اطلاعات مورد نیاز خود را دارند.»
آستین در ادامه گفت: «ما در کمک به تایوان برای دفاع از خود و یا داشتن توانایی برای دفاع از خود متمرکز خواهیم بود.من به عنوان وزیر دفاع آمریکا متعهد هستم که یک رابطه سازنده و پایدار با چین را دنبال کنم.»
آستین مدعی شد: «متاسفانه،عدم تمایل پکن به حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات و احترام به قانون اتفاق نمیافتد. ما همچنین شاهد تجاوز به هند، بی ثبات سازی با فعالیت های نظامی و سایر انواع زورگویی علیه مردم تایوان هستیم.»
وزیر دفاع آمریکا در خاتمه گفت: «اکنون، این اختلافات واقعی است، اما نحوه مدیریت آنها مهم است.»
واشنگتن به رغم سیاست اعلامی خود درباره التزام و تعهد به اصل چین واحد، روابط غیر رسمی خود را با تایوان ادامه داده است. آمریکاییها در سال ۱۹۷۹ رسما روابط خود با تایوان را قطع کرده و جمهوری خلق چین را به رسمیت شناختند.
به رغم سیاست اعلامی آمریکا در قبال تایوان، همکاریهای واشنگتن با این منطقه به ویژه در زمینه فروش انواع تسلیحات ادامه داشته است؛ موضوعی که پکن بارها آن را مداخله در امور داخلی خود و ناقض اصل «چین واحد» خوانده است.
علاوه بر این، ناوهای نیروی دریایی آمریکا ظرف سالهای اخیر بارها با ادعای حمایت از آزادی ناوبری در آبهای بینالمللی، از تنگه تایوان عبور کردهاند.
پکن، تایوان را بخشی از سرزمین چین میداند و تحرکات آمریکا و فروش سلاح به تایوان را نقض حاکمیت خود و مغایر با سیاست «چین واحد» ارزیابی میکند. با این حال آمریکا با اعزام ناو به تنگه تایوان و کمک نظامی به تایوان عملا در مسیر حمایت از این جزیره است و پکن بارها به این مسئله اعتراض کرده است. این در حالی است که کشورهای عضو سازمان ملل متحد از جمله آمریکا، تایوان را به عنوان کشور مستقل به رسمیت نمیشناسند.
رسانهها اخیرا گزارش دادند که ۲۸ فروند هواپیمای نظامی چین شامل چندین جنگنده و بمبافکنهای اتمی وارد حریم هوایی تایوان شدند.این اقدام بزرگترین ورود هواپیماهای نظامی چین به حریم هوایی تایوان بود.