نمایندگان اعضای دایم و غیردایم شورای امنیت یک نشست اضطراری در مورد افغانستان برگزار کردند. نمایندگان آمریکا، چین و روسیه و هند به عنوان رئیس دورهای شورای امنیت و تعدادی دیگر از اعضا سخنرانی کردند که محور مشترک سخنان آنها در درجه اول نگرانی از تامین امنیت غیرنظامیان بود.
آنها از از طالبان خواستند تا بویژه امنیت مردم را تضمین کند.
نمایندگان کشورها همچنین خواستار باز گذاشتن مرزها شدند و از طالبان خواستند که به افرادی که میخواهند از کشور خارج شوند، اجازه خروج بدهد.
نکته مهم دیگر در سخنان شرکتکنندگان، نگرانی از ارتباط طالبان با شبکه القاعده بود که به گفته برخی از این نمایندگان، هنوز طالبان ارتباط نزدیک با القاعده را "قطع نکرده است".
نمایندگان کشورها تاکید کردند در صورتی که طالبان خواستار مشروعیت بینالمللی باشد باید به درخواستهای جهانی توجه کند.
غلام محمد اسحاقزی، نماینده افغانستان در سازمان ملل از طالبان خواست به قوانین بشردوستانه احترام بگذارد.
او از جامعه جهانی خواست تا قدرتی که با زور به قدرت رسیده را به رسمیت نشناسند و خواست که "امارت اسلامی افغانستان" را به رسمیت نشناسند.
آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز گفت همه جهان وضع افغانستان را به تماشا نشسته است. او تاکید کرد که ما باید یک صدا از طالبان بخواهیم که حقوق بشر و حق شهروندی همه را حفاظت کنند.
او از کشورها خواست که مهاجران افغان را بپذیرند.
آمریکا: اجازه بدهید افغانهایی که میخواهند از کشور خارج شوند
نماینده آمریکا در این نشست شورای امنیت از طالبان خواست که به افغانهایی که بخواهند از کشور خارج شوند اجازه داده شود. او از کشورهای همسایه خواست که به افغانهای پناهنده کمک کنند.
او افزود که در این چند روز جامعه جهانی متحدانه خواستار این شدند که هر شهروند افغانستان باید بتواند در امنیت زندگی کنند. افراد غیرنظامی از جمله روزنامهنگاران باید حمایت شوند، حقوق زنان و اقلیتها باید احترام شود.
چین: هرج و مرج کنونی در افغانستان مربوط به خروج نیروهای بینالمللی است
نماینده چین در شورای امنیت نیز گفت که کشورش به این گفته طالبان که روز گذشته گفت که جنگ در افغانستان "پایان یافته" است، توجه دارد.
نکته خاصی که نماینده چین در سخنرانیاش یادآوری کرد، انتقاد از "رد درخواست برخی کشورهای همسایه" افغانستان برای شرکت در این جلسه بود.
روسیه: تحولات سریع همه را غافلگیر کرده
نماینده روسیه در سخنانش گفت که روسیه از نزدیک وضعیت را در افغانستان دنبال میکند و تحولات سریع همه را غافلگیر کرده است.
او تاکید کرد که مهم این است از یک خونریزی گسترده غیرنظامیان جلوگیری شد.
نماینده روسیه گفت: گامهای آینده ما درباره طالبان این است که ما با آن ها حرف میزنیم. طالبان تلاش کرده که نظم عمومی را برقرار کند.
نماینده روسیه همچنین گفت در حال حاضر باید نگران داعش- شاخه خراسان نیز باشیم.
او گفت که سفارت روسیه در کابل همچنان به کارش ادامه میدهد.
بریتانیا: تلاش برای دولت همه شمول
نماینده بریتانیا در شورای امنیت نیز گفت که این کشور تلاش میکند که افغانستان به سمت یک دولت همهشمول برود.
او اضافه کرد چیزی که در افغانستان رخ میدهد یک تراژدی است.
او گفت ما تلاش کردیم تلاشهای صلح را احیا کنیم، طالبان اما، در میدان جنگ رویه دیگری را نشان دادند.
او گفت که زنان و اقلیتها باید مورد احترام قرار بگیرند و افغانستان هرگز و هرگز بار دیگر مامنی برای تروریست های بین المللی نشود.
هند: کمکهای زیادی به توسعه افغانستان کردیم
نماینده هند که ریاست جلسه را نیز برعهده داشت گفت که شاهد تغییرات شگرف در افغانستان هستیم. او گفت که آنچه در فرودگاه کابل شاهد بودیم، مردم، زنان و کودکان در اضطراب اند.
او تاکید کرد باید مطمین شویم که از خاک افغانستان به هیچ کشوری حمله نمیشود.
او گفت: هند در سالهای اخیر کمک های زیادی به توسعه افغانستان کرده است.
تمامی نمایندگانی که در نشست امروز شورای امنیت صحبت کردند نگرانی از نقض حقوق زنان و اقلیتها را پس از تسلط طالبان بر کشور تکرار کردند.
برخی نمایندگان از جمله نماینده کنیا گفت که در جلسه قبلی که چند روز پیش دایر شد، امید کمی داشتیم که طالبان بشنوند، اما حالا وضعیت بدتر شده است.
نماینده پاکستان در سازمان ملل که در این نشست شورای امنیت دعوت نشده بود پس از نشست در یک کنفرانس مطبوعاتی از این موضوع انتقاد کرد.
نماینده پاکستان خواستار ازسرگیری هرچه زودتر فعالیت فرودگاه کابل شد. او گفت که برقراری نظم و قانون اولویت اول در کابل است.
او افزود که باید با "گروه حاکم جدید" همکاری شود.
نماینده پاکستان گفت که این کشور "نمایندگان اقوام غیرپشتون" را به اسلام آباد دعوت کرده تا در مورد تشکیل دولت همه شمول بحث و تبادل نظر شود.
او گفت که در بیانیه اخیر طالبان گفته شده که آموزش دختران را میپذیرند، که به عقیده او اسلام نیز "حقوق برابر" زن و مرد را به رسمیت شناخته است.