فرماندار ویژه ملایر در ماه گذشته از تشکیل سه تیم در سه حوزه مرغ، سیمان و آرد خبر داد و گفت: این تیمها شامل معاون اقتصادی فرمانداری، نماینده دادستانی، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، اصناف، اداره صمت، جهاد کشاورزی، اتحادیه خبازان، اتحادیه مرغداران و کشتارگاههای مرغ است که وظیفه نظارت و حل مشکلات این سه حوزه از تولید تا رسیدن به دست مصرف کننده، را بر عهده دارند.
به گفته قدرتالله ولدی تشکیل این تیمها از مصوبات شورای تأمین بوده است و تیمها در مرداد ماه تشکیل شده و کار خود را شروع کردند.
ولدی معتقد است مشکلات بهوجود آمده در حوزههای آرد، مرغ یا سیمان به واردات، تحریمها یا قیمت دلار ریطی ندارد و هیچ کوتاهی در این حوزهها قابل قبول نیست و طبق قانون اگر مدیری مصوبات شورای تأمین را به عمد اجرا نکند، با او برخورد قضائی شده و به ۳ تا ۶ ماه حبس محکوم میشود.
ماه گذشته دادستان ملایر نیز از برگزاری جلسات متعدد با موضوع پیگیری کمبود و کیفیت آرد نانواییها و تشکیل تیمهایی برای نظارت بر کار این حوزهها تأکید کرد.
افزایش تعداد نانواییها نسبت به قبل سبب کاهش سهمیه نانواییها شده است
صاحب یک واحد نانوایی سنگکی افزایش تعداد نانواییها در سطح شهر را دلیل اصلی کاهش سهمیه آرد نانواییها دانست و اظهار کرد: چند سال قبل تعداد نانواییها کمتر و سهمیه آرد هر نانوایی بیشتر بود اما در حال حاضر حدود ۵۰ نانوایی به تعداد نانواییها اضافه شده و برای تأمین سهمیه آرد این نانواییها، سهمیه آرد ما نسبت به چند سال قبل کمتر شده است.
رحیم زندی در گفتوگو با ایسنا، افزایش تقاضا برای نان را یکی دیگر از دلایل شلوغی نانواییها برشمرد و گفت: با توجه به اینکه قیمت نان نسبت به دیگر کالاهای اساسی، کمتر است همه اقشار مردم قادر به خرید هستند و در نتیجه تقاضا افزایش یافته است.
به گفته زندی این واحد نانوایی تا چند سال قبل حدود ۱۳ کیسه آرد در روز پخت داشته و امروز بهدلیل افزایش تعداد نانواییها این تعداد به هشت کیسه کاهش یافته است.
وی ادامه داد: زمانی که نرخ نان را هزار تومان تعیین کردند، مرغ کیلویی۷۰۰۰تومان و برنج کیسهای ۴۵ هزار تومان بود اما در حال حاضر قیمت نان تغییری نکرده و دیگر کالاهای اساسی چند برابر شده است. مُزد یک کارگر نانوایی نیز ۸۰ هزار تومان است این کارگر با چنین مزدی نمیتواند زندگی روزانه خود را بچرخاند بنابراین تغییر شغل میدهد یعنی بسیاری از نانواییها با کمبود کارگر نیز مواجه هستند.
زندی با بیان اینکه هزینههای مواد اولیه پخت نان و بیمه چند برابر شده است، اضافه کرد: ساعت کاری نانواییها طولانی است و ما باید از ۴ صبح تا ۹ شب پخت داشته باشیم البته این روزها شش صبح شروع بهکار میکنیم که تا ساعت ۹ نان داشته باشیم برخی نانواها که چهار صبح شروع بهکار میکنند از این طرف ساعت شش دست میکشند چون آردی برای پخت ندارند.
کسر سهمیه ۵۰ نانوایی و افزایش سهمیه ۳۰ نانوایی
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ملایر نیز از تشدید بازرسی و نظارت بر نانواییها در یک ماه گذشته خبر داد و گفت: حدود ۱۰ تیم بازرسی، بر عملکرد نانواییها در ساعات اولیه روز و نیز پایان ساعت کاری نظارت میکنند.
کامران زنگنه در گفتوگو با ایسنا، به ۱۱۹۰ بازرسی اداره صمت از ۱۹۰ واحد نانوایی در سطح شهر طی یک ماه گذشته اشاره و اظهار کرد: هر واحد نانوایی حدود شش تا هفت مرتبه مورد بازرسی قرار گرفته و طی این بازرسیها، حدود ۵۰ واحد نانوایی کسر سهمیه شده و سهمیه آرد ۳۰ واحد نانوایی نیز افزایش یافته است. تعدادی از واحدهای متخلف نیز به اداره تعزیرات معرفی شدند.
زنگنه بیان کرد: پس از برگزاری جلسهای با حضور مدیرکل شرکت غله استان همدان، فرماندار ویژه ملایر و نمایندگان مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، مقرر شد علاوه بر ۲۰۰۰ کیسه سهمیه آرد شهرستان ملایر، هزار کیسه آرد به این سهمیه اضافه شود که طی یک ماه گذشته این سهمیه مازاد در بین نانواییهای سطح شهر و خانهپزیهای روستایی توزیع شده است.
افزایش مصرف نان در بین مردم دلیل اصلی شلوغی نانواییها
وی با اشاره به اینکه ممکن است نانواییهایی نیز وجود داشته باشند که سهمیه آرد خود را به قیمت آزاد بفروشند، گفت: یکی از دلایل شلوغی نانواییها، افزایش مصرف نان بهدلیل شرایط اقتصادی است از طرف دیگر شیوع بیماری کرونا سبب مهاجرت معکوس به شهرستانها شده که افزایش جمعیت و افزایش تقاضا برای نان را به دنبال دارد.
زنگنه ادامه داد: همچنین صنعتی شدن شهرستان ملایر سبب مهاجرت بسیاری افراد به این شهرستان شده است که افزایش مصرف نان را به دنبال دارد. با توجه به اینکه در ماههای برداشت محصولات کشاورزی هستیم، مشغول شدن کارگران نیز سبب افزایش مصرف نان و شلوغی نانوایی شده است.
این شلوغیها مقطعی است
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ملایر با بیان اینکه ممکن است در حوزه آرد و نان با کمبودهایی مواجه باشیم که مقطعی و گذراست و با شروع فصل پاییز، مصرف نان متعادل خواهد شد، اضافه کرد: افزایش مصرف نان سبب شلوغ شدن نانواییها شده، وگرنه سهمیه آرد نانواییها کم نشده بلکه با پیگیریهای صورت گرفته، حدود هزار کیسه به سهمیه شهرستان اضافه شده است.
سهمیه آرد نانوایی های ملایر کم نشده است
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان ملایر نیز با تأکید بر اینکه سهمیه آرد واحدهای نانوایی در ملایر کم نشده است، مطرح کرد: سهمیه آرد نانواییها در هر شهر بر مبنای جمعیت آن شهر است و خوشبختانه طی یک ماه گذشته سهمیه آرد واحدهای نانوایی ملایر افزایش یافته است.
محمد صفر حسینی در گفتگو با ایسنا علت اصلی شلوغی نانواییها را افزایش تقاضای مردم برای نان دانست و گفت: طبق بازرسیهای مشترک با اداره صمت از واحدهای نانوایی در سطح شهر، سهمیه برخی نانواییها را بهدلیل برخی تخلفات کم کردیم و این سهمیه را به نانواییهای شلوغ تر که در محلههای پر جمعیتتر شهر واقع شدند، اضافه کردیم.
افزایش نرخ نان از استان در حال پیگیری است
وی اضافه کرد: سهمیه آرد حدود این نانواییها بهدلیل تخلفات کاهش یافته و این سهمیه به نانواییهای دیگر اضافه شده است البته در صورت بهبود عملکرد این واحدهای متخلف، سهمیه آرد آنها به حالت قبل بازمیگردد.
حسینی از پیگیریهای صورت گرفته در استان برای افزایش نرخ نان خبر داد و افزود: افزایش نرخ نان برخی مشکلات نانوایان را حل میکند. با توجه به افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه پخت نان و ثابت بودن نرخ آن، بسیاری از نانواها به مشکل برخوردند و تغییر شغل دادند.
وی به کیفیت پایین آرد شهرستان ملایر اشاره و خاطرنشان کرد: آرد شهرهای نهاوند و تویسرکان کیفیت خوبی دارد که بهدست همه نانواهای ملایر نمیرسد. علت اصلی کاهش کیفیت نان نیز کیفیت پایین آرد است یعنی شاطر هر چقدر که مهارت و تجربه داشته باشد نمیتواند با چنین آردی، نان با کیفیت دست مردم بدهد.
به گزارش ایسنا، با توجه به پیک پنجم بیماری کرونا، ازدحام در صفهای نانوایی یکی از عوامل خطرآفرین است چرا که بسیاری از مردم در این صفها از ماسک استفاده نمیکنند و بدون رعایت فاصله اجتماعی در صف میایستند. از طرفی تنها نان است که بهدلیل قیمت مناسب هنوز در سبد غذایی بسیاری از خانوادهها باقی مانده پس امید است تصمیم مسئولان سبب حذف این کالای اساسی مانند بسیاری کالاهای دیگر از جمله مرغ و گوشت، از سبد غذایی بسیاری از خانوادهها نشود البته تصمیمی که نانواییها را نیز متحمل ضرر و زیان نکند.