آفتابنیوز : آفتاب: سران کشورهای عضو اتحادیه اروپایی به طرح ارائه شده از سوی فرانسه برای تشکیل «اتحادیه مدیترانه ای» رای مثبت دادند.
به عقیده دولت فرانسه تشکیل این اتحادیه امکان تقویت روابط اقتصادی و سیاسی این اروپای متحد با کشورهای غیر اروپایی حاشیه مدیترانه از ترکیه تا مراکش را فراهم می آورد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در بروکسل پس از بحث های طولانی و مخالفت های شدید بعضی از اعضاء با این پیشنهاد موافقت کردند.
این پیشنهاد در قالب یک طرح مشترک از سوی نیکولا سارکوزی رییسجمهوری فرانسه و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان ارایه شد. این دو به شرکای اروپایی خود گفتند که تشکیل «اتحادیهی مدیترانه» همکاری های اقتصادی، سیاسی و امنیتی میان اتحادیهی اروپا و کشورهای حوزهی دریای مدیترانه را نیرومندتر می سازد.
مرکل در اجلاس روز پنجشنبه گفت :« این اتحادیه، همکاریهای میان اتحادیهی اروپا با کشورهای حوزهی دریای مدیترانه، شمال آفریقا و خاورمیانه را از نظر کیفی ارتقا می بخشد».
صدراعظم آلمان، بر شرکت همهی کشورهای اتحادیهی اروپا در این پروژه تاکید کرد و گفت: «قرار است نام این کودک، اتحادیهی مدیترانه باشد و پروژهای متعلق به همه ۲۷ کشور اتحادیهی اروپا خواهد بود. ما میخواهیم با شرکای خود دربارهی جزییات آن گفتوگو کنیم».
ایدهی «اتحادیه مدیترانه» متعلق به سارکوزی رییسجمهوری فرانسه است. در آغاز آنگلا مرکل هم با آن مخالف بود و از آن انتقاد میکرد. ولی طی هفتههای گذشته فرانسه توانست آلمان را متقاعد سازد که این پروژه «ابزاری در خدمت همه کشورهای اتحادیه اروپا» خواهد بود.
برخی دولتهای اروپایی مانند اتریش و فنلاند به این طرح واکنشی بسیار سرد نشان دادند. آلفرد گاوسنبائر صدراعظم اتریش نسبت به جدایی کشورهای مرکزی و شمال اروپا از این طرح هشدار داد و گفت: «برای ما مهم این است که همه اعضای اتحادیه اروپا در این پروژه سهیم باشند وتشکیلات جداگانهای برای عدهای وجود نداشته باشد».
صدراعظم اتریش یادآور شد که تلاشهای اتحادیهی اروپا برای همکاری با کشورهای جنوبی حاشیهی مدیترانه، تاکنون موفقیتهای چندانی نداشته است. به گفتهی وی، تلاش دوبارهی آلمان و فرانسه متوجه آن است که جان تازهای در کالبد آن بدمند، «بدون آنکه پول بیشتری در این پروژه سرمایهگذاری شود».
برای همکاری میان اتحادیهی اروپا با کشورهای حاشیهی مدیترانه، بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳ حدود ۱۶ میلیارد یورو درنظر گرفته شده است. ولی در گذشته این پول هرگز به طور کامل مورد استفاده قرار نگرفت زیرا کشورهای حوزهی دریای مدیترانه، شمال آفریقا و خاورمیانه، نتوانستند پروژههای مناسبی برای بهره مندی از کمک های اتحادیه اروپا ارائه دهند.
به گزارش خبرگزاری های غربی برنامه هسته ای ایران نیز از جمله مهمترین موضوعات مورد بحث سران اتحادیه اروپا در دیدار اجلاس دو روزه بروکسل بوده است.