کد خبر: ۷۲۷۵۶۰
تاریخ انتشار : ۲۷ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۹

عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس‌جمهوری پیشین الجزایر درگذشت

عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس جمهوری پیشین الجزایر که در سال ۲۰۱۹ به دلیل اعتراضات گسترده در کشورش از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری برای دور جدید انصراف داده بود، روز جمعه ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) در سن ۸۴ سالگی درگذشت.
عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس‌جمهوری پیشین الجزایر درگذشت
آفتاب‌‌نیوز :

تلویزیون ملی الجزایر شامگاه جمعه خبر درگذشت این سیاستمدار قدیمی در ساعت ۱۰ شب به وقت محلی را به نقل از بیانیه مطبوعاتی دفتر ریاست جمهوری این کشور اعلام کرد.

عبدالعزیز بوتفلیقه که مردم او را «بوتف» نیز می خواندند، سال‌ها بیمار بود و از سال ۲۰۱۳ به دنبال سکته مغزی، تا حدود زیادی قدرت تکلم خود را از دست داده بود و از آن زمان تنها یک بار در سال ۲۰۱۷ و یک بار دیگر در سال ۲۰۱۹ برای اعلام استعفا در انظار عمومی دیده شد.

او که حدود ۲۰ سال قدرت را در کشورش در دست داشت و پیش از آن نیز به مدت ۱۶ سال وزیر امور خارجه بود، به رغم بیماری و کهولت سن قصد داشت بار دیگر رئیس جمهوری شود، اما اعتراضات گسترده او را از این کار بازداشت. او از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۹ برای چهار دوره ۵ ساله رئیس جمهوری الجزایر بود و قصد داشت برای پنجمین بار در انتخابات شرکت کند.

مخالفان بوتفلیقه که پیش از اعلام نامزدی نیز نارضایتی خود را از وضعیت کشور اعلام کرده بودند، هفته‌ها علیه او تظاهرات کردند. راهپیمایان که مدت‌ها بود رئیس جمهوری کشورشان را ندیده بودند، با تکرار بندی از ترانه خواننده بلژیکی، استرومای فریاد می‌زدند: «بابا کجایی؟ بابا کجایی؟»

این جنبش عمومی که «حراک» نام دارد، تا بعد از استعفای بوتفلیقه نیز ادامه یافت.

بوتفلیقه پس از کناره‌گیری اجباری از نامزدی در انتخابات در آوریل ۲۰۱۹ تحت فشار ارتش و معترضان خیابانی، تا آخر عمر در خانه سالمندان زرالدا واقع در غرب پایتخت، الجزیره در انزوا به سر برد و دیگر هیچ خبری از وضعیت او متشر نشد. مخالفان بوتفلیقه او را به فساد متهم کرده بودند و بستگانش نیز با اتهامات گوناگون از جمله فساد تحت تعقیب قرار گرفتند.

در سال ۲۰۱۹ عبدالمجید تبون به عنوان جانشین عبدالعزیز بوتفلیقه به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد، اما جنبش حراک خواهان برچیدن نظام حکومتی است که از زمان استقلال الجزایر در سال ۱۹۶۲ تا کنون بر سر کار است. مقامات کنونی الجزایر می‌گویند که خواسته‌های اصلی معترضان برآورده شده است.

چهارمین دوره ریاست جمهوری بوتفلیقه در شرایطی بود که قیمت نفت به شدت سقوط کرد و این برای اقتصاد الجزایر که شدیدا وابسته به نفت است، زیان بزرگی بود. صندوق دولت خالی شده و دیگر امکان راضی نگه داشتن مردم نبود. شرایط بسیار شبیه دوران بهار عربی در سال ۲۰۱۱ بود.

تلویزیون‌های رسمی الجزایر شامگاه جمعه به اعلام مرگ رئیس جمهوری سابق بسنده کرده، اما برنامه‌های خود را برای اختصاص برنامه‌های ویژه به وی قطع نکردند.

هنوز هیچ یک از مقامات رسمی دولت الجزایر به غیر از اعلام رسمی مرگ بوتفلیقه، هیچ اظهارنظر دیگری در این زمینه نکرده‌اند. تاریخ خاکسپاری او نیز اعلام نشده است.

در طول سال‌های گذشته چندین بار شایعه مرگ بوتفلیقه در شبکه‌های اجتماعی همرسان و بعد از آن تکذیب شده بود.

بوتفلیقه که از مبارزان دوران استقلال الجزایر بود، معمار آشتی ملی در این کشور نیز محسوب می‌شد زیرا امکان برقراری صلح در الجزایر را فراهم کرد. در جنگ داخلی الجزایر که از سال ۱۹۹۲ علیه یک گروه چریکی اسلامگرا آغاز شد و حدود ده سال به طول انجامید، به روایت رسمی حدود ۲۰۰ هزار نفر کشته شدند، اما بوتفلیقه توانست به این جنگ خاتمه دهد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین