آفتابنیوز :
آفتاب: واژه سخنگو همانگونه که از ظاهرش پیداست به معنای کسی است که سخن میگوید و میتواند به افراد مختلفی اطلاق شود؛ چه آنها که سخن بیهوده میگویند، آنها که با رعایت همه اصول سخن گفتن سخن میرانند، آنها که از جانب خود سخن میگویند و چه آنهایی که به نیابت از دیگران سخن میگویند.
اما سخنگویی در جوامع امروزی و در معنای سازمانی آن، جایگاهی است که بدون شک تاریخچه آن به تاریخ شکلگیری گروهها، اجتماعات، احزاب، سازمانها، دستگاهها، دولتها و به ویژه رسانهها بازمیگردد.
در این معنا، سخنگو کسی است که از جانب یک جریان، حزب، ائتلاف، اجتماع و گروه، سازمان، وزارتخانه، دستگاههای مختلف کشوری و لشکری و همچنین دولت سخن میگوید و تریبونی که از آن صدای سخنگوها برمیخیزد، در واقع رسمیترین تریبون آن دستگاه و مجموعه محسوب میشود که واقعیترین و صحیحترین اخبار آن مجموعه را باید از آن تریبون شنید.
شاید بتوان بر این نکته تاکید کرد که در دنیای مملو از صداها و امواج مختلف رسانهای، هر دستگاهی از این جهت برای خود جایگاه سخنگو تعریف میکند که با پاسخگویی بجا، بههنگام، صحیح و صریح از بروز و شیوع شایعات جلوگیری کرده و در جهانی که هر لحظه بر شدت رقابت در عرصهها وبخشهای مختلف آن افزوده میشود، مانع از تشویش افکارعمومی درباره خود توسط رقیب شود.
در این سالها که هر روز رقابت مطبوعات، خبرگزاریها، سایتها و رسانههای وابسته به جریانهای مختلف در دنیای سیاست و اقتصاد تنگتر و تنگتر میشود، سخنگوها تلاش میکنند با برگزاری کنفرانسها و نشستهای مطبوعاتی و خبری به سوالات خبرنگاران به عنوان چشمان تیزبین و حساس افکارعمومی و دیدهبانهای جوامع مدنی پاسخ داده و مردم را در جریان اخبار صحیح قرار دهند.
تکذیبیهها، اصلاحیهها، تصحیحات و تاییدیههای سخنگوها بر یک خبر به عنوان سخن آخر هر دستگاه و مجموعهای محسوب میشود و معمولا توانایی پایان دادن به شایعات و اخبار مختلف منابع غیررسمی خبری را داراست.
با این همه سال 87 برای ایرانیان در این زمینه به شکل دیگری آغاز شد.
سخنگوی نهمین دولت جمهوری اسلامی ایران یعنی دکتر غلامحسین الهام در آغازین نشست خبری خود در سال جدید، در پاسخ به مهمترین پرسش خبرنگاران که "تداوم تغییرات در کابینه را به سبک و سیاق دو سال گذشته" نشانه رفته بود، گفت که سخن از هرگونه تغییر در کابینه دروغ 13 است و به این ترتیب معنای سخنگویی را شکست.
هرچند که ابتدا چنین تصوری نمیرفت و بسیاری از رسانهها با گرفتن این پاسخ به موضوع پایان دادند؛ اما هنوز کلام سخنگوی دولت منعقد نشده، رسانههای غیررسمی وابسته به دولت و جریان حاکم، اخباری کاملا در تناقض با اظهارات سخنگو منتشر کردند و حتی زمان تغییرات مورد نظر در کابینه را نیز تخمین زدند.
در گیرودار دیدارهای پشت پردهای که میان مقامات دولتی در چهار، پنج روز گذشته از نوروز 87 در این زمینه صورت گرفت، خبرهای پیدرپی رسانهها و دیدگاهها منتقدانه منتقدان که تاکید میکردند اتفاقات دولت نهم شگفتآور، تعجببرانگیز و محل سوال است، به یکباره وبلاگ شخصی رییس جمهوری اسلامی ایران پس از یکماه سکوت بهروز شد و محمود احمدینژاد ضمن تایید خبر تغییرات کابینه، این اقدام را در مسیر نوآوری خواند.
پس از آن نیز مجتبی ثمرههاشمی، مشاور ارشد رییسجمهور این حلقه را تکمیل کرد و با اعلام خبر تغییرات کابینه تا سه، چهار روز آینده، یکبار دیگر ناهماهنگیهای گذشته سخنگو را با دیگر بخشهای دولت در موضوعات مختلف همچون طرح ارتقای امنیت اجتماعی برایمان تداعی کرد، برخی پایبندیها به سنت موهوم و غلط دروغ 13 را برملا ساخت و این سوال را مطرح کرد که چگونه است که تغییراتی با این وسعت که قرار است با این سرعت صورت گیرد و مسلما تکلیف آنها از مدتها پیش مشخص شده است، از گوشهای سخنگوی دولت دور و مغفول مانده است؟!
اینکه به واقع و عملا تغییرات دیگری در کابینه صورت گیرد، با همه اهمیتهایش در این مجال چندان هم از اهمیت بالایی برخوردار نیست، بلکه مهمتر از آن صداهای نه تنها موازی که گاه متناقضی است که از دولتی برمیخیزد که سخنگو دارد.
هرچند که بیشک مشغلههای کاری متعدد سخنگو نیز میتواند در این میان نقشی تعیینکننده و موثر داشته باشد که امیدواریم دولت محترم فکری به حال این مهم کرده و چارهای بیندیشد.
از اوضاع دولت و كشور ندارند ميتوانند به اخبار وشايعاتي كه در كوچه وبازار پخش ميگردد مراجعه نمايند .