آفتابنیوز : در همین حال نووستی، خبرگزاری روس به سرعت به بررسی منافع اقتصادی مسکو در نزدیک شدن روابط با ایران پرداخت و نوشت: مناسبات دو کشور سریعا گسترش یافته است ، حجم معاملات تجاری برای نخستین بار از دو میلیارد دلار فراتر رفته است، نیروگاه بوشهر در حال تکمیل است ، روسیه حاضر است که به همکاری با ایران در زمینه انرژی صلح آمیز هسته ای ادامه دهد و به گفتگوهای سیاسی کمک کند. آینده همکاری دو کشور در زمینه نفت و گاز روشن است و در مورد بخش انرژی، حمل و نقل، مخابرات و خطوط هوایی نیز به همین شکل خواهد بود.
در ماه گذشته هم روسیه اظهار تمایل کرده تا شش راکتور و 20 نیروگاه هسته ای دیگر برای ایران بسازد. هفته پیش مشخص شد که شرکت دفاعی روسیه در حال مذاکره با ایران در مورد تعمیر و مدرن سازی زیردریایی های ایران است. به گزارش سن پترزبورگ تایمز این قرارداد که بالغ بر 270 میلیون دلار خواهد بود می تواند تبادلات تجاری نظامی دو جانبه را افزایش دهد و در عین حال آمریکا را آزرده سازد. یکی دیگر از دلایل روابط گرم ایران – روسیه ایجاد فرصت برای مقابله با آمریکا و رقابت با حضور و نفوذ این کشور در خاورمیانه، اروپای شرقی و آسیای مرکزی است.
روسیه و ایران در مورد آمریکا کاملا هم پیمان هستند. شوروی سابق متحدان بسیاری داشت که برخی از آنها اکنون به طرف روسیه تمایل دارند و می خواهند سردی و گاهی دشمنی خود را به آمریکا نشان دهند مسکو از چنین دولت هایی حمایت کرده و تبدیل به مرکز اصلی در محور ضدآمریکایی می شود.
در واقع تمایل روسیه و ایران در تقویت روابط دو جانبه، به حاشیه راندن آمریکا در منطقه است که خود سبب اختلاف واشنگتن و مسکو در مورد ایران شده است. روسیه هر چند گاهی سازش می کند ولی هیچ گاه از سیاست همکاری با ایران برای خشنودی آمریکا دست بر نمی دارد.
بنابراین ضد آمریکایی بودن، ایدئولوژی تعیین کننده روابط ایران – روسیه است. اما با اینکه منافع اقتصادی مشترک و علاقه هر دو کشور در به حاشیه راندن آمریکا، این دو را به هم نزدیک ساخته است ولی دلیل مهم دیگر در پس تلاش های مسکو برای جلب نظر ایران وجود دارد.
در مرزهای غربی روسیه بلوکی خطرناک از کشورهای متحد وجود دارند که انجیل آنها را پادشاهان شمال می خواند. روسیه می داند هنگامی که اروپا از مشکلات سیاسی و اقتصادی که گریبانگیر آن شده است خلاصی یابد، اتحادیه اروپا قوی ترین و خطرناک ترین اتحاد کشورهای جهان خواهد شد.
روسیه هنوز تاریخ خونین خود را با اروپای نظامی به خاطر دارد و با توجه به اهداف آلمان در زمان حکومت هیتلر و اهداف فعلی برلین در یکپارچگی و غلبه بر اروپا، مسکو در پی راهی است که با برترین کشور دنیای اسلام یعنی ایران اتحادی تشکیل دهد تا بتواند با سلطه آینده اروپا مقابله کند. با کمک های روسیه برنامه هسته ای ایران مطمئنا موفق خواهد بود و این کشور تبدیل به دولت برتر منطقه اسلامی خاورمیانه خواهد شد.
بنابراین نگرانی های دو جانبه در مورد افزایش قدرت و نفوذ اروپا دلیل دیگری برای گسترش روابط تهران – مسکو محسوب می شود. مسکو در عین حال روابط خود را با همسایگان شرقی خود به ویژه چین و ژاپن تقویت می کند زیرا اروپا اکنون دچار مسائل اقتصادی است ولی این وضع مدت زیادی طول نخواهد کشید.
جهان به زودی شاهد اتحاد اروپا خواهد بود و کشورهای اطراف این اتحادیه روز به روز نگران تر از گذشته خواهند شد. از این رو ما نیز همچنان شاهد افزایش مناسبات روسیه با ایران ، چین و ژاپن و به طور کل آسیا خواهیم بود و به نظر می رسد که قوی ترین اتحاد روسیه با همسایگان شرقی این کشور به خصوص چین و ژاپن شکل بگیرد.