دو ماه پیش دستگاههای درگیر با تحریم نامهای از وزارت امور خارجه دریافت کردند.
در این نامه خواسته شده بود برای تقویت تیم مذاکره کننده کارشناسانی معرفی کنند که واجد سه خصوصیت باشند؛ به موضوعات حوزه کاری خود اشراف داشته باشند، پیچیدگیها و ظرایف تحریم را بشناسند و با حقوق بین الملل آشنایی داشته باشند.
این نامه را تمام دستگاههایی که به نوعی درگیر تحریمهای ظالمانه بودند، از جمله وزارت امور اقتصادی و دارایی بانک مرکزی وزارت صمت، وزارت نفت، وزارت راه و شهرسازی دریافت کردند.
موضوع مهم این که با هدف استفاده از تجارب تیم سابق، تصمیم بر این شد که ترکیب کارشناسان تیم مذاکره کننده در وزارت امور خارجه تغییر نکند و حتی بر تعداد آنها افزوده شود.
در همه دورههای مذاکرات هستهای، تعداد کارشناسان تیم مقابل چندین برابر تیم ایران بود و ترکیبی از کارشناسان مرتبط با تحریمها را در برمیگرفت. حالا این بار ایران تصمیم گرفته از همه ظرفیتهای خود برای مقابله با تحریمهای ظالمانه استفاده کند.
واقعیت این است که مذاکرات برای رفع تحریمهای ایران فرایند بسیار پیچیده و چند بعدی دارد. از این رو طبیعی است که نمایندگان دستگاههای مختلف اعم از حوزههای بانکی، انرژی، حمل و نقل، در تیم مذاکره کننده حضور داشته باشند.
آخرین مواضع تهران قبل از مذاکرات وین
طی روزهای اخیر مقامات دستگاه دیپلماسی موضع تهران را در قبال مذاکرات پیش رو با صراحت مطرح کردند.
روز چهارشنبه سوم آذرماه وزیر امور خارجه در گفت و گوی تلفنی با وانگیی همتای چینی خود با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با اراده کامل وارد مذاکرات وین برای حصول توافق خوب میشود، گفت: با توجه به خروج غیرقانونی آمریکا وعدم پایبندی طرف اروپایی، چنانچه آنها با اراده لازم برای اجرای تعهداتشان وارد مذاکرات شوند، امکان دسترسی سریع به توافق وجود دارد.
امیر عبداللهیان شب گذشته هم در گزارش ویدئویی از عملکرد صد روزه دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ما همه مقدمات را برای رسیدن به یک توافق خوب و درصورتیکه طرفهای مقابل به تعهدات کامل خود بازگردند، برای رسیدن به یک توافق خوب و سریع فراهم کردهایم و بهصراحت هم مواضع و مطالبات خودمان را در ادامه گفت وگوهایی که از گذشته وجود داشته و سندی که بهعنوان برجام و قطعنامه پساز آن سازمان ملل به تصویب رسیده، بیان کردهایم.
وزیر امور خارجه یادآورشد: نظر صریح و روشن جمهوری اسلامی ایران این است که در میز مذاکره حقوق و منافع ملت ایران باید تامین شود و تحریمها باید لغو شود. ما امیدوار هستیم که در مسیر گفت وگوهای وین بتوانیم گامهای اساسی و رو به جلویی داشته باشیم.
امیرعبداللهیان با تاکید بر اینکه قطعا دست جمهوری اسلامی ایران بسته نخواهد بود، گفت: ما از گزینه گفت وگو و مذاکره در وین کار را شروع میکنیم. در مذاکره و رسیدن به توافق جدی هستیم و امیدوار هستیم آنگونه که در کلام طرفهای مقابل ما بهویژه غربیها میگویند، جدیت آنها را هم ببینیم. ما بهصراحت به آنها گفتیم ما یک دولت عملگرا و نتیجه محور هستیم و امیدوار هستیم که در میز مذاکرات وین چنین اتفاقی رخ دهد.
طی هفتههای اخیر علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه و مذاکره کننده ارشد کشورمان هم در گفتوگو با شبکه الجزیره با بیان اینکه باید روی جدی بودن مذاکرات وین تمرکز کرد، گفت: تمرکز ما بر رفع تحریمهای ظالمانه است و آمریکا هم هیچ گزینهای جز قبول واقعیت جدید درباره توافق نامه هستهای ندارد.
باقری با بیان اینکه ما به فعالیتهای هستهای خود و توسعه آن مطابق با مفاد توافق هستهای ادامه خواهیم داد، اظهار کرد: ما خواهان ضمانتهایی درخصوص رفع تحریمها هستیم و واشنگتن هم باید آن را در مذاکرات وین ارائه کند.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان در عین حال تاکید کرد که اگر توافق هستهای برخورداری ایران از آن را تضمین نکند، پنجره توافق هستهای تا ابد باز باقی نخواهد ماند. ایران با تیم کامل در مذاکرات حضور یافته که این امر نشان دهنده اهتمام تهران بر جدیت در مذاکرات و پرهیز از فرسایشی شدن بودن آن است.