آتشسوزیهای طبیعی از ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۰ ادامه داشت و ۳۰ درصد بزرگترین تالاب حاره ای جهان را سوزاند.
ماریانا ناپولیتانو فرییِرا، سرپرست سازمان "صندوق جهانی حیات وحش" (WWF) برزیل توضیح داد که ۲۲ هزار آتش سوزی جداگانه در آن سال ثبت شد.
پژوهشگران می گویند که مطالعه تازه اهمیت جلوگیری از این نوع فاجعه ها در آینده را برجسته می کند.
پانتانال به طوری طبیعی دچار آتش سوزی می شود، اما به گفته دکتر الکس لیز، اکولوژیست دانشگاه منچستر متروپولیتن که مطالعات زیادی در مرکز برزیل از جمله در پانتانال انجام داده، آتش سوزی های سال ۲۰۲۰ "آخرالزمانی" بود.
لیز توضیح داد که آن سال "خیلی متفاوت" از آتش سوزی های عادی این منطقه بود که شامل چرخه طبیعی سوختن و احیا می شود.
او می گوید: "این آتش سوزی ها غیرعادی بود، هم به دلیل ابعاد و هم به دلیل ارتباط آشکار با خشکسالی فوق العاده ای که ناحیه در آن زمان تجربه می کرد."
"پانتانال نمی تواند سال به سال در این ابعاد عظیم بسوزد. تنوع زیستی قادر به بازگشت از چنین فاجعه هایی نیست."
این مطالعه با شمارش اجساد حیوانات در بخشی از ناحیه سوخته انجام شد.
دانشمندان توانستند ظرف ۴۸ ساعت بعد از شروع آتش سوزی به این تالاب ها وارد شوند. آنها در فواصل مشخص در میان نواحی سوخته به جستجو پرداختند و همه حیوانات مرده ای که می یافتند را معاینه و شمارش کردند.
این تیم توانست لاشه حیواناتی متعلق به ۳۰۰ گونه حیوانی را شناسایی کند. آنها سپس براساس ناحیه ای که آن را بررسی کرده بودند، شمار کل حیواناتی که می توانند در کل ناحیه سوخته کشته شده باشند را استنباط کردند.
والفریدو مورائس توماس، اکولوژیست موسسه تحقیقاتی امبراپا پانتانال در برازیلیا، این مطالعه را هدایت کرده است.
او به گفت که تیم او با توجه به وسعت ناحیه فاجعه دیده "از این رقم شگفت زده نشده است."
او می گوید چیزی که باعث شگفتی او شده این بود که چطور برخی از گونه ها بیش از دیگران آسیب دیده اند.
او می گوید: "شمار شدیدا بالای مارهایی که کشته شدند باعث نگرانی در مورد تاثیر زنجیروار آن می شود. مارها معمولا شکارچی پستانداران کوچک و غورباقه ها هستند. این تاثیر می تواند به عدم توازن غیرقابل تصوری در اکوسیستم منجر شود."
تالاب های پانتانال در برزیل، پاراگوئه و بولیوی کشیده شده و یکی از پرتنوع ترین زیستگاه های جهان است. هزاران گونه از جمله جگوار، مورچه خوار و پرندگان مهاجر در این ناحیه به وسعت ۱۴۰ تا ۱۶۰ هزار کیلومتر مربع زندگی می کنند.
محققان اشاره کردند که وقوع آتش سوزی های بیشتر در این منطقه از "واضح ترین عوارض تغییر اقلیم به دلیل فعالیت انسانی است."
البته برخی دانشمندان در مورد دقت ارقام این مطالعه سوالاتی را مطرح کرده اند، به این دلیل که ضریب خطای ناشی از استنباط شمار کل حیوانات کشته شده براساس شمارش لاشه چند صد حیوان بالاست.
دکتر لیز گفت: "آنها به استنتاج در یک ناحیه عظیم از بزرگترین تالاب جهان پرداخته اند، بنابراین تخمین ها کمی خام است."
"اما برایم عجیب نخواهد بود که رقم واقعی کم و بیش در همین حدود باشد - شاید شمار حیوانات تلف شده بیشتر هم باشد چون صدها میلیون موجود در این ناحیه زیست می کند."
فریرا این فاجعه در پانتانال را "پیامی" برای بشریت توصیف کرد.
"این فاجعه به ما نشان می دهد که طبیعت در رنج است، اما ما هم از آن در رنجیم - از کمبود آب پاکیزه گرفته تا کمبود مواد غذایی. اگر می خواهیم نسل های آینده در این جهان زندگی کنند باید نوع سلوک با طبیعت را عوض کنیم."