آفتاب: «سامی الحاج» فیلمبردار شبکه تلویزیونی شبکه الجزیره که دیروز پس از شش سال و نیم از زندان گوانتانامو آزاد شد، در اولین تعاریف خود از زندان گوانتانامو به شدت از رفتار با زندانیان در این بازداشتگاه انتقاد کرد. او در گفته های خود زندان گوانتانامو را جایی نامید که انسانیت در آن زیر پا گذاشته میشود و زندانیان پست تر از موش شمرده می شوند.
به گزارش سرویس بین الملل آفتاب وی که در اولین ساعات روز جمعه به وقت محلی در پروازی توسط نیروی هوایی آمریکا به سودان انتقال یافت، بلافاصله با برانکارد به بیمارستان انتقال داده شد و پس از کنترل وضعیت سلامتی وی توسط پزشکان اجازه ملاقات با همسر و پسر خود را پیدا کرد.پس از این ملاقات که در فضایی بسیار احساسی انجام شد. برادر وی به خبرنگاران گفت:« توانایی شناختن چهره او را ندارد زیرا او مانند فردی 80 ساله به نظر می رسد».
اما سامی الحاج با خوش شانس خواندن خود اعلام کرد: «خداوند خواست که من از زندان رهایی یابم».
زیر پا گذاردن شرافت انسانی
«سامی الحاج» انتقادات خود از رفتار با زندانیان در بازداشتگاه گوناتانامو را هنگامی که در بیمارستان تحت معالجه بود آغاز کرد. نگاه او هنوز متوجه 275 همبند دیگرش در زندان گوانتانامو است که هیچکدام هنوز در دادگاه محاکمه نشده اند و بصورت غیر قانونی در این بازداشتگاه نگهداری می شوند.
سامی الحاج با بیان این که دولت آمریکا از مرزهای اخلاقی، ارزشی و مذهبی گذشته است و شرافت انسانی را در این بازداشتگاه زیر پا گذاشته است. اعلام کرد خوشحال است که از زندان آزاد شده و در سودان به سر می برد اما هنوز برای زندانیان هم بندش نگران است که در وضعیتی بسیار بد در این زندان نگهداری می شوند.
او افزود: «دولت آمریکا حقی کمتر از حیوانات برای زندانیان این بازداشتگاه قائل است و حقوق این افراد که از 50 کشور مختلف هستند از آنها سلب شده است. آنها بیش از هفت سال است که در این محل نگهداری می شوند، در حالی که هنوز در هیچ دادگاهی محاکمه نشده اند».
انتقال به سودان
سفارت آمریکا در سودان در پیامی کوتاه با تایید انتقال یکی از بازداشت شدگاه گوانتانامو به سودان از این کشور برای همکاری اش تشکر کرد. یکی از مسئولان بلند پایه نظامی آمریکا در واشنگتن که نخواست نامش فاش شودبه خبرگزاری رویترز گفت: «سامی الحاج از زندان آزاد نشده است بلکه به مقامات سودانی تحویل داده شده است».
اما وزیر دادگستری سودان به خبرگزاری الجزیره گفت که از نظر دولت سودان سامی الحاج فردی آزاد است و بخاطر هیچ جرمی دستگیر و محاکمه نخواهد شد.
دو زندانی سودانی دیگر به نام های «یعقوب الامیر» و «ولید علی» نیز همراه با «سامی الحاج» از زندان گوانتانامو آزاد شده اند. این دو نفر اعلام کردند در هنگاه انتقال به سودان، دستبند و چشم بند به آنها زده شده و به صندلی های هواپیما زنجیر شده اند.گزارش ها حاکی از آن است که یکی زندانیان که ملیتی مراکشی دارد نیز آزاد شده و با همین پرواز به کشورش انتقال یافته است.
«سامی الحاج» تنها روزنامه نگار از سازمان های مطرح خبرگزاری جهان بود که در بازداشتگاه گوانتانامو زندانی بود و بسیاری از طرفدارانش بازداشت و نگهداری او را تنبیهی از طرف دولت آمریکا به دلیل کار کردن برای شبکه تلویزیونی الجزیره می دانستند.
نحوه دستگیری سامی الحاج
این فیلمبردار شبکه تلویزیونی الجزیره در سال 2001 توسط نیروهای امنیتی پاکستان در حوالی مرز افغانستان بازداشت شد. با اینکه وی در آن زمان روادید ورود به افغانستان را جهت تهیه خبر برای شبکه تلویزیونی الجزیره در دست داشت، مقامات پاکستانی در سال 2002 او را به نیروهای آمریکایی تحویل دادند. وی در همان زمان به زندان گوانتانامو انتقال یافت و به عنوان «جنگجوی دشمن» بدون هیچ محاکمه یا اتهامی در این بازداشتگاه زندانی بود. به این دلیل که «سامی الحاج» هیچگاه در دادگاه محاکمه نشد، دولت آمریکا همواره از طرح اتهامات رسمی علیه وی خودداری کرده است.
اتهاماتی که بطور غیر رسمی توسط مقامات آمریکایی به «سامی الحاج» زده است شامل کار برای شرکتی است که از مبارزین مسلمانان بوسنی و چچن در دهه نود میلادی حمایت می کرد. وی همچنین به هشت بار سفر به به کشور آذربایجان برای حمل پول و تسلیم آن به سازمان اسلامی الحرمین –بنیاد خیریه ای که توسط دولت آمریکا به عنوان حمایت کننده تروریسم در دنیا شناخته می شد- و دیدار با «ممدوح محمود سلیم» یکی از زیردستان «اسامه بن لادن» که در سال 1998 در آلمان دستگیر شد متهم شده است. اتهاماتی که همواره از طرف «سامی الحاج» و وکلایش رد شده است.
«دیوید رمس» وکیل 17 تن از زندانیان گوانتانامو در مصاحبه ای رفتار با «سامی الحاج» را «بسیار وحشتناکتر» از رفتار زندانبانان با بقیه زندانیان توصیف کرده و اعتقاد دارد رفتار مسئولان این زندان با فیلمبردار الجزیره «نژادپرستانه» بوده است. «دیوید رمس» همچنین پس از تماس هایی با وکیل «سامی الحاج» اعلام کرد وی از نظر روانی تحت شکنجه و آزاد قرار گرفته است.
او می گوید: «این رفتار هیچگاه با زندانیان اروپایی این بازداشتگاه انجام نمی شد». هم اکنون 275 زندانی دیگر در این بازداشتگاه نگهداری می شوند و به گفته این وکیل، تمام زندانیان اروپایی به کشورهایشان تحویل داده شده اند. همه زندانیان گوانتانامو اکنون ملیتی جز ملیت اروپایی دارند و یک سوم آنها یمنی هستند.
«رمس» اعتقاد دارد دلیل آزادی «سامی الحاج» این است که از زمان دستور دادگاه عالی آمریکا مبنی بر حق داشتن وکیل برای زندانیان گوانتانامو، فشار بر دولت آمریکا افزایش یافته و این زندان تبدیل به مشکل بزرگی برای دولت بوش شده است. به همین دلیل دولت بوش می خواهد هر چه سریعتر تعداد بیشتری از زندانیان را از گوانتانامو خارج کند؛ زیرا این بازداشتگاه از نظر جهانیان تبدیل به جایی شرم آور برای آمریکا شده است.
«دیوید رمس» همچنین با انتقاد از دیدگاه مردم آمریکا در مورد زندانیان این بازداشتگاه می گوید:«متاسفانه مردم آمریکا ضایع شدن حقوق این انسان ها را تایید می کنند و هیچ حس همدردی با آنان ندارند زیرا دولت آمریکا تصویری همچون شیطان از این زندانیان در نزد افکار عمومی آفریده است».
وی اعتقاد دارد دارد شرایط انسان های در بند در گوانتانامو داستانی است که در آینده گفته خواهد شد و باعث بهت و حیرت مردم جهان خواهد شد.
شبکه تلویزیونی الجزیره و آزادی سامی الحاج
شبکه تلویزیونی الجزیره از لحظه دستگیری فیلمبردار خود تلاش برای آزادی وی را آغاز کرد. «وضاح خنفر» -سرپرست کل شبکه الجزیره- در روز آزادی این خبرنگار در خارطوم پایتخت سودان حاضر بود و به استقبال «سامی الحاج» رفت. «وضاح خنفر» در دیدار با «سامی الحاج» با انتقاد از ارتش آمریکا، آنها را به فشار بر این خبرنگار برای جاسوسی بر همکارانش متهم کرد.
وی با تبریک به خانواده وی و کسانی که برای آزادی وی تلاش کرده اند، از ادامه همکاری این شبکه تلویزیونی با این فیلمبردار خبر داد و او را فردی حرفه ای نامید که در زمان کار با شبکه تلویزیونی الجزیره خدمات بزرگی برای خبرگزاری انجام داده است.