رابرت مالی در جریان مصاحبه با خبرگزاری رویترز، موضع دیرینه آمریکا مبنی بر اینکه زندانی بودن چهار شهروند این کشور جدا از مسأله مذاکرات هستهای است را تایید کرد؛ با این وجود تاکید کرد که آزادی آنها پیششرط توافق هستهای است.
رابرت مالی که اکنون در شهر وین، محل برگزاری مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن حضور دارد، مدعی شد: «آنها دو موضوع متفاوت هستند و ما در حال پیگیری هر دوی آنها هستیم. اما برای ما تصور بازگشت به توافق هستهای آنهم در حالی که چهار آمریکایی بیگناه در ایران به گروگان گرفته شدهاند، بسیار سخت است... بنابراین همزمان با مذاکره غیرمستقیم با ایران بر سر پرونده هستهای، با آنها مجددا به طور غیرمستقیم، برای اطمینان از آزادی گروگانهایمان نیز گفتگو میکنیم.»
سخنان اخیر نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران در حالی بیان شده که هم اکنون هشتمین دور گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا با هدف احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی در جریان است.
ایران حاضر به گفتگوی مستقیم با مقامات آمریکایی نیست؛ موضوعی که باعث شده دیپلماتهایی از دیگر کشورها به عنوان رابط میان تهران و واشنگتن برای انتقال پیامها فعالیت کنند. این موضوع به زعم مذاکره کنندگان روند گفتگوها را بسیار کند کرده است.
رابرت مالی درباره احتمال گفتگوی مستقیم دو طرف در آینده نیز گفت: «ما در این باره چیزی نشنیدهایم، اما از آن استقبال خواهیم کرد.»
چهار شهروند ایرانی-آمریکایی زندانی در ایران عبارتند از:
سیامک نمازی، تاجر ۵۰ ساله و پدرش که هر دو به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» محکوم شدهاند.
عماد شرقی، ۵۷ ساله و مدیر ارشد هلدینگ سرآوا است که به اتهام «جاسوسی و جمعآوری اطلاعات نظامی» به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.
مراد طاهباز، ۶۶ ساله تاجر و فعال محیط زیست که تابعیت بریتانیا را نیز دارد و او نیز برای «همکاری با آمریکا به عنوان دولت متخاصم» به ۱۰ سال زندان محکوم شده است.