الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس این اظهارات را در سخنرانی سالانه خود خطاب به مردم کشورش بیان کرد تا بر تسلط خود بر قدرت پس از سرکوب موجی از اعتراضات بیسابقه علیه حاکمیتش تاکید کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، لوکاشنکو که تقریبا سه دهه در قدرت بوده است، در سال ۲۰۲۰ گستردهترین و پایدارترین موج اعتراضات تاریخ بلاروس را پشت سر گذاشت. این تظاهرات - که در شلوغترین روزهای خود، شاهد اعتراض ۲۰۰ هزار تن از مردم بلاروس بود - به دنبال پیروزی او برای ششمین بار در انتخابات ریاست جمهوری این کشور شکل گرفت که اپوزیسیون و غرب آن را "نمایشی و تقلبی" خواندند.
تظاهرکنندگان که خواستار انتخاباتی جدید و کنارهگیری لوکاشنکو بودند، با سرکوبی شدید از سوی مقامات بلاروس مواجه شدند که در آن ۳۵ هزار تن بازداشت و هزاران تن هدف ضرب و جرح قرار گرفتند. چهرههای برجسته اپوزیسیون از جمله رقیب لوکاشنکو در انتخابات مذکور و هزاران شهروند عادی در میانه سرکوبها از این کشور گریختهاند.
لوکاشنکو در سخنرانی اخیر خود مدعی شد که مخالفانش کمتر از ۱۰ درصد جمعیت بلاروس را تشکیل میدهند و از مخالفان خود در خارج از بلاروس خواست که بر روی زانوان خود به "خانه" بازگشته و "به پای او بیافتند."
او گفت: پیشنهادم به شما این است که به خانه بازگشته، اظهار پشیمانی و ندامت کرده و زانو بزنید؛ هرچه زمان بگذرد، بدتر از این خواهد شد.
رئیس جمهوری بلاروس که پس از سرکوب اعتراضات، بارها مدعی استعفا شده است، در سخنرانی اخیر خود خطاب به مردم کشورش گفت: اگر شما تصمیم بگیرید، من بازنشسته خواهم شد و اگر به نظر شما نیاز باشد که کارهایش بیشتری برای این کشور انجام دهم، اعلام خواهید کرد.
این سخنان اشاره به رفراندومی دارد که در بیست و هفتم فوریه برگزار خواهد شد تا با اصلاح قانون اساسی، سلطه وی بر قدرت تا سال ۲۰۳۵ تمدید شود.
این اصلاحات محدودیت زمانی ریاست جمهوری که لوکاشنکو آنها را لغو کرده بود، بازخواهد گرداند و به موجب آن، هر رئیس جمهوری میتواند تنها در دو بازه پنج ساله هدایت بلاروس را بر عهده داشته باشد، اما نکته آنجاست که طبق متن این سند، اصلاحیه مذکور از زمان روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید لازمالاجرا بوده و شامل حال لوکاشنکو نخواهد بود؛ او همچنان میتواند پس از پایان دوره ریاست جمهوری فعلیاش در سال ۲۰۲۵، دو بازه پنج ساله دیگر نیز رئیس جمهوری بلاروس باقی بماند.
همچنین به گزارش خبرگزاری راشا تودی، لوکاشنکو در پاسخ به این سوال که دیدگاهش نسبت به "ماهیت دموکراسی بلاروس" چیست، به شوخی گفت: من دیکتاتور هستم و فهم دموکراسی برایم دشوار است!
او در ادامه با لحنی جدیتر توضیح داد: دموکراسی یعنی حاکمیت مردم و همهپرسی نشانهای از دموکراسی است... اینها حقوق مردم است، اما حقوق، وظایف، .... و آزادی واقعی که در چارچوب قانون باشد.
این اصلاحات پیشنهادی همچنین "مجمع مردم بلاروس" - دیداری عمومی میان دولت بلاروس، رهبران صنایع و مقامات ارشد که هر پنج سال یک بار برگزار میشود - را تقویت خواهد کرد؛ تا جایی که این مجمع -که در حال حاضر عملا هیچ قدرت اجرایی ندارد - میتواند رئیس جمهوری را که به نقض "سازمانیافته" قانون اساسی بلاروس دست زده باشد، برکنار کند.
لوکاشنکو پیشتر اعلام کرده است که در صورت تصویب این اصلاحات، از قدرت کنارهگیری خواهد کرد. این در حالیست که منتقدان و فعالان اپوزیسیون تاکید میکنند که اقدامات لوکاشنکو صرفا برای خرید وقت است.