بانک مرکزی از دوسال گذشته تاکنون با یک ماه تاخیراقدام به منتشر کردن آمار متغیرهای کلان اقتصادی و تحلیل این شاخصها درکشور میکرد. این روند به صورت ماهانه حفظ شده و همچنان تداوم داشته و اکنون در دومین ماه زمستان این دادهها از سوی بانک مرکزی منتشر شد.
طبق این آمارها سرعت رشد متغیرهای کلان اقتصادی در اولین ماه زمستان در کشور کاهش پیدا کرده هنوز این شاخصهای مهم کلان اقتصادی در موقعیت تورم سازی در کشور قرار دارد.
رشد بیش از صد هزار میلیارد تومانی پایه پولی در ۱۰ ماه
براساس اطلاعات رسیده در اولین ماه زمستان میزان پایه پولی به ۵۶۸ هزار میلیارد تومان رسید. این رقم در مقایسه با ماه قبل تقریبا ۸ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده و معادل با ۱.۲۹ درصد رشد داشته است. این در حالی بود که رشد ماهانه پایه پولی در ماههای اخیر روندی صعودی داشته و هر ماه از ماه قبل بیشتر به ثبت میرسید. نهایتا در حالی که رشد ماهانه پایه پولی در آذر ماه برابر با ۳.۷۵ درصد بوده در ماه بعد ۲.۴۶ واحد درصد کاهش یافته و در دی ۱۴۰۰ به ۱.۲۹ درصد تقلیل رسید.
بررسی رشد ۱۰ ماهه در این شاخص نیز نشان میدهد در مدت زمان سپری شده از سال جاری، ۱۰۹ هزار میلیارد تومان به پایه پولی اضافه شده که به لحاظ درصدی برابر با ۲۳.۸ درصد برآورد میشود.
این رشد در قاب نقطهای که بیانگر رشد متغیر در مقایسه با موقعیت مشابه خود در سال گذشته است معادل با ۳۵.۵ درصد بوده که از میزان شاخص مذکور در ماه گذشته ۲.۱ واحد درصد کمتر شده است. در آذر ماه رشد نقطهای پایه پولی برابر با ۳۷.۶ درصد به ثبت رسیده بود.
افزایش هزار هزار میلیارد تومان نقدینگی در ۱۴۰۰
از دیگر متغیرهای تورم ساز در کشور نقدینگی است که البته در شرایطی که به معنای رشد بخش حقیقی اقتصاد نباشد میتواند منجر به رشد عمومی قیمتها در هر مقطع شود.
در همین رابطه این متغیر در اولین ماه زمستان برابر با ۴ هزار و ۵۰۱ هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده که از این شاخص در ماه گذشته تقریبا ۷۹ هزار میلیارد تومان بیشتر شده است.
افزایشی که معادل با ۱.۸ درصد رشد بوده و کمترین رشد ماهانه نقدینگی در ۹ ماه اخیر است.
با این حال مقایسه این متغیر با ابتدای سال ۱۴۰۰ نشان دهنده رشدی ۲۹.۷ درصدی است. به عبارت دیگر در این مدت تقریبا هزار و ۳۱ هزار میلیارد تومان به مجموع پول و شبه پول در کشور افزوده شده که سطح قابل توجهی به شمار میآید.
آخرین قاب بررسی نقدینگی در کشور به افزایش سالانه آن اشاره دارد. در همین رابطه در برآورد رشدنقطهای نقدینگی محاسبه میشود نسبت به دی ماه ۱۳۹۹ هزار و ۲۹۸ هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور بیشتر شده که برابر با ۴۰ درصد رشد بوده است.
البته بنابر اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی بخشی از رشد نقدینگی در این ماه مربوط به اضافه شدن اطلاعات خلاصه دفترکل داراییها و بدهیهای بانک مهر اقتصاد به اطلاعات خلاصه دفترکل داراییها و بدهیهای بانک سپه (بواسطه ادغام بانکهای متعلق به نیروهای مسلح در بانک سپه) بوده و فاقد آثار پولی است.
این میزان ۲.۴ واحد درصد از رشد ۱۰ ماهه نقدینگی در دی ماه و ۲.۶ واحد درصد از رشد ۱۲ ماهه این متغیر بوده است.