کد خبر: ۷۶۰۶۵۲
تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۹
طلب دریافت شده از انگلیس در اختیار قطعی و کامل ایران قرار دارد

جزئیات تازه از معامله ایران و انگلیس بر سر زاغری و پول تانک‌های چیفتن

روز گذشته و پس از گذشت ۴۳ سال، دولت انگلیس بدهی ۳۹۰ میلیون پوندی خود به ایران را پرداخت کرد که شامل اصل و فرع بدهی این دولت بدلیل دریافت پیش پرداخت تانک‌های چیفتن و عدم تحویل آن به ایران می‌شد.سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به پرداخت بدهی چند دهه ای انگلیس به ایران طی روزهای گذشته گفت: این پول در اختیار قطعی و کامل ایران بوده و نحوه صرف مبلغ بازپرداخت شده نیز کاملا تابع تصمیم جمهوری اسلامی ایران است و طرف بریتانیایی و یا هیچ طرف دیگری حق مداخله در این موضوع را ندارد.
جزئیات تازه از معامله ایران و انگلیس بر سر زاغری و پول تانک‌های چیفتن
آفتاب‌‌نیوز :

سعید خطیب زاده در پاسخ به سوال رسانه‌ها در خصوص اقدامات گسترده انجام شده در خصوص دریافت بدهی چند دهه‌ای انگلیس به ایران اظهار کرد: مذاکره کنندگان کشورمان با محوریت دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ایران توانستند بعد از بیش از ۴۰ سال و طی یک فرآیند مذاکراتی فشرده و به رغم مانع تراشی‌های مکرر طرف انگلیسی، بدهی ۳۹۰ میلیون پوندی بریتانیا به ایران را به خزانه کشور بازگردانند.

خطیب زاده تصریح کرد: این بدهی مربوط به اصل و فرع پیش پرداخت رژیم پهلوی به بریتانیا برای خرید تانک‌های چیفتن در سال ۱۳۵۰ بود. طرف بریتانیایی، پس از انقلاب اسلامی ایران و طی بیش از چهار دهه، از تحویل این مبلغ به کشورمان به بهانه‌های مختلفی، چون تحریم، از بازپرداخت این مبلغ سر باز می‌زد. با این وجود نمایندگان کشورمان توانستند پیرو فرآیند حقوقی نزد دادگاه‌های ذی ربط و فشار سیاسی بر دولت بریتانیا، مقامات این کشور را به اذعان در مورد ضرورت پرداخت بدهی وادار کنند. بر همین اساس بود که طی سال‌های اخیر وزرای خارجه، دفاع و نیز نخست وزیر بریتانیا بناچار بر بدهی دولت متبوع خود اذعان کردند.

این دیپلمات ارشد کشورمان در ادامه تصریح کرد: همانگونه که گفته شد این مهم در روز‌های اخیر با تلاش همه جانبه دستگاه‌های ذی‌ربط نهایتا محقق گردید و حق مردم شریف ایران از بریتانیا اعاده و به حساب خزانه کشور واریز شد.

به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: لازم به تاکید است که این پول در اختیار قطعی و کامل ایران بوده و نحوه صرف مبلغ بازپرداخت شده نیز کاملا تابع تصمیم جمهوری اسلامی ایران است و طرف بریتانیایی و یا هیچ طرف دیگری حق مداخله در این موضوع را ندارد.

خطیب زاده تاکید ضمن رد گمانه زنی‌های انحرافی و غیرواقعی برخی رسانه‌های بریتانیایی، تاکید کرد: طلب مردم ایران با عزت و بدون ارتباط با هر گونه موضوع دیگری اعاده شده و این ادعا که نزد دولت سوئیس می‌باشد از اساس غیرواقعی است.

خطیب زاده در پایان اظهار کرد: مهمترین نکته‌ای که همه رسانه‌ها و مردم شریف ایران باید به آن توجه کنند این است که رسانه‌های انگلیسی به صورت هماهنگ با طرح هیجانی موضوع زندانیان امنیتی تلاش می‌کنند بازپرداخت بدهی از سوی دولت متبوع خود را در سایه ببرند، اما آنچه بیش از همه اهمیت دارد و محوری است دریافت حقوق و طلب مردم ایران از دولت انگلیس است که دهه‌ها به دلیل مقاومت بی‌جای لندن بازپرداخت نشده باقی مانده بود

روایت خبرگزاری دولت

خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) نیز در روایتی از آزادی زاغری و دریافت طلب ایران از انگلیس، نوشت: 

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، دولت انگلیس به واسطه حکم دیوان بین المللی تجارت در ۱۹۹۰ و ۱۹۹۶ میلادی و همچنین تایید اصل این بدهی در دادگاه عالی انگلیس در سال ۲۰۱۹ ملزم به پرداخت اصل و فرع بدهی خود به ایران شد، اما از پرداخت این بدهی به بهانه تحریم‌های اتحادیه اروپا سر باز زد.

یک منبع آگاه در گفتگو با خبرنگار ایرنا درباره جزئیات پرداخت این بدهی از سوی دولت انگلیس اعلام کرد: مبلغ ۳۹۰ میلیون پوند بدهی انگلیس به ایران، به حساب بانک مرکزی ایران نزد بانک مرکزی عمان واریز شده است و این مبلغ هم اکنون در دسترس ایران برای هزینه در قالب ارز‌های مختلف است.

این منبع آگاه اضافه کرد که پیش از این مذاکرات در مورد بازپرداخت از طریق کانال سوییس و از طریق حساب بانک سامان نزد بانک مرکزی این کشور انجام شود که طرفین در این مورد به توافق نرسیدند.

در حال حاضر کل مبلغ بدهی از بانک مرکزی انگلیس به بانک مرکزی عمان منتقل شده و بانک مرکزی عمان این مبلغ را به حساب بانک مرکزی ایران واریز کرده که با هر ارزی قابل برداشت است. این در حالی است که هزینه تسعیر پوند به سایر ارز‌های مورد نظر ایران نیز از جانب ایران پرداخت نخواهد شد.

روزنامه گاردین در گزارشی مدعی شده بود که پس به جای آن توافق شد که این رقم ابتدا به عنوان یک اعتبار از طرف انگلیس به آمریکا داده شود و سپس از طریق توافق تجارت بشردوستانه سوئیس یعنی کانالی که در سال ۲۰۲۰ توسط دولت ترامپ برای اجازه دادن به تجارت بشردوستانه با ایران شکل گرفته بود، به ایران منتقل شود.

این در حالی است که بر خلاف گزارش گاردین این مبلغ هم اکنون از کانال بانک مرکزی عمان در اختیار ایران قرار گرفته است که ناظران حقوق بین الملل این اتفاق را یک دستاورد حقوقی بین المللی برای دولت سیزدهم قلمداد کرده اند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین