ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در گفتوگو با خبرگزاری الجزیره گفت: اگر نیروهای ما در دونباس نتوانند مواضعشان را حفظ کنند، حمله دوباره روسیه به استان و شهر کییف تقریبا محتمل خواهد بود.
روسیه اخیرا با انصراف از تصرف کییف، از این شهر حیاتی عقبنشینی کرده و اعلام کرد که نخستین فاز «عملیات ویژهاش» تقریبا به اتمام رسیده و از این به بعد، بر «آزادسازی» کامل منطقه دونباس در شرق اوکراین متمرکز خواهد بود.
اما این تصمیم در نگاه ناظران غربی نشانهای بود مبنی بر اینکه مسکو مقاومت اوکراین را دست کم گرفته بوده و اکنون پس از یک ماه جنگ، در حال محدود کردن اهدافش در این جنگ است.
با این حال، زلنسکی احتمال حملهای جدید به کییف در صورت موفقیت ارتش روسیه در شرق اوکراین را رد نکرد.
آینده منطقه دونباس و کریمه - که روسیه آن را در سال ۲۰۱۴ به خاک خود الحاق کرد - نقطه کانونی مذاکرات جاری بوده است.
زلنسکی گفت: ما میخواهیم این مناطق به ما بازگردانده شود، اما آنها (روسیه) این مناطق را بخش از خاک اوکراین نمیدانند. این چیزی است که میخواهیم درباره آن بحث کنیم.
زلنسکی همچنین گفت که گرچه او برای ملاقات با همتای روس خود، ولادیمیر پوتین آماده است، اما «جنایات» ادعایی روسیه در بوچا و دیگر شهرهای اطراف کییف، نشان میدهد که فضای مذاکرات احتمالی او و پوتین مثبت نخواهد بود.
مسکو اتهامات وارده به خود مبنی بر نقش داشتن در کشتارهای شهر بوچا را رد کرده است.
در همین حال، اوکراین اعلام کرده که آماده است تا در صورت دریافت تضمینهای امنیتی الزامآور از سوی غرب، سودای عضویت در ناتو را از سر بیرون کرده و رویکردی بیطرف اتخاذ کند.
اما زلنسکی تصریح کرد: چنین توافقی بدون فدراسیون روسیه امکانپذیر نیست.
اوکراین به دنبال تضمینهای امنیتی برای تقویت قدرت دفاعی خود است. این کشور زرادخانه تسلیحات هستهای خود را در چهارچوب تفاهمنامه بوداپست - مجموعهای از توافقنامهها که بین سالهای ۱۹۹۳ و ۱۹۹۶ به امضا رسید - کنار گذاشت.
زلنسکی گفت، گرچه اوکراین در آینده به دنبال دستیابی به سلاح هستهای نخواهد بود، اما از تصمیم کشورش برای رها کردن زرادخانههایش هم ابراز پشیمانی کرد.
این رئیسجمهوری اوکراین گفت: امروز کسی کشورهایی که سلاح هستهای دارند را تصرف نمیکند.
وی افزود: ما وضعیت خود و قدرت دفاعیمان را تضعیف کردهایم. ما جمعیت خود را ضعیف کردهایم. این چیزی است که از دست دادهایم. ما جان کسانی که مردند را از دست دادهایم.
زلنسکی گفت که مذاکرات تنها راه جلوگیری از خونریزی است. این در حالیست که دور آخر مذاکرات حضوری در ماه گذشته در ترکیه، پیشرفت چندانی نداشت.