رهبران سیاسی دو کشور واقع در آمریکای شمالی یعنی جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده و جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا روز چهارشنبه در آخرین واکنشها به وقایع خونین اوکراین، روسیه را متهم به «نسل کشی» در این کشور کردند آنهم در حالی که امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل با اتخاذ موضعی محتاطانهتر از بکار بردن این واژه پرهیز کرده و بار دیگر بر یافتن راه حلی دیپلماتیک برای پایان دادن به این جنگ تاکید کردند.
کاخ سفید نیز در تازهترین موضع گیری خود اعلام کرد که استفاده از واژه «نسل کشی» نظر شخصی جو بایدن بوده و تغییری در موضع واشنگتن در قبال تحولات شرق اروپا بوجود نیامده است.
همزمان اخبار منطقه حاکی از آن است که یکی از ناوهای اصلی روسیه در دریای سیاه آسیب دیده است؛ مسکو علت وقوع این حادثه را آتش سوزی در داخل کشتی اعلام کرده و در مقابل کییف ادعای حمله موشکی به آن را مطرح کرده است.
تحولات جنگ اوکراین در تاریخ پنجشنبه ۱۴ آوریل (۲۵ فروردین) را در می خوانید:
شلیک زیردریاییهای روسیه در دریای ژاپن
وزارت دفاع روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که زیردریاییهای این کشور در چهارچوب رزمایش روسیه در دریای ژاپن اقدام به شلیک موشک کردهاند.
این خبر در بحبوحه تنشها میان مسکو و توکیو بر سر اوکراین اعلام میشود.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است که زیردریاییهای این کشور موشکهای کروز را به سمت کشتیهای دشمن فرضی شلیک کردهاند.
بیش از ۱۵ کشتی در این مانورها شرکت داشتهاند.
احتمال پیوستن سوئد و فنلاند به ائتلاف ناتو؛ روسیه تهدید به تشدید تنش اتمی کرد
دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه هشدار داد در صورت پیوستن سوئد و فنلاند به پیمان ناتو «دیگر نمیتوان در مورد وضعیت عاری از سلاح هستهای در منطقه بالتیک صحبت کرد».
او افزود که چنین تصمیمی باعث میگردد که طول مرزهای زمینی ناتو با روسیه بیش از دو برابر شود و در صوت عملی شدن این تصمیم، مسکو قطعا به آن واکنش نشان خواهد داد.
سخنان آقای مدودف در حالی بیان شده که نظرسنجیها در هر دو کشور سوئد و فنلاند حاکی از حمایت شهروندان از پیوستن کشورشان به پیمان ناتو است.
مدودف افزود که هر نوع تصمیمی از این دست باعث اقدام روسیه برای تقویت جدی قدرت زمینی، پدافند هوایی و نیروهای دریایی خود در خلیج فنلاند خواهد شد.
آلمان یک قایق تفریحی بزرگ متعلق به خواهر الیگارش روس علیشیر عثمانف را توقیف کرد
مقامهای آلمانی میگویند که یک قایق تفریحی بزرگ که متعلق به گلباخور اسمایلووا، خواهر الیگارش مشهور روس علیشیر عثمانف بوده را توقیف کردهاند.
اداره پلیس جنایی فدرال اعلام کرد که پس از «تحقیقات گسترده» و با وجود «پنهان کاریها» توانسته است هویت مالک اصلی این قایق را شناسایی کند.
در بیانیه دفتر پلیس آلمان آمده است که با اعمال تحریمهای اتحادیه اروپا، این قایق را دیگر نه میتوان فروخت و نه اجاره یا بارگیری کرد.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا ماه گذشته تحریمهای اقتصادی را علیه علیشیر عثمانف، ثروتمندترین فرد روسیه و مالک شرکتهای متالواینوست (شرکت استخراج معادن و فلزات) و شرکت مخابرات مگافون، به دلیل روابطش با ولادیمیر پوتین وضع کردند.
وزارت دفاع روسیه: کشتی «مسکوا» همچنان شناور است
وزارت دفاع روسیه نیمروز پنجشنبه اعلام کرد که رزمناو «مسکوا» غرق نشده است.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است که تحقیقات برای روشن شدن علت آتش سوزی همچنان ادامه دارد. آتش مهار شده و در حال حاضر هیچ شعلهای در کشتی وجود ندارد. انفجار مهمات نیز متوقف شده و «مسکوا» توانسته است با وجود آسیبهایی که به آن وارد شده، همچنان شناور باقی بماند.
مشاور رئیس جمهور اوکراین: مذاکره با روسیه با تمرکز بر «تضمینها» در جریان است
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس جمهور اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که مذاکرات با هدف برقراری صلح در جریان است، اما هنوز بر سر تضمینهای لازم برای تحقق صلح و اینکه چه کشورهایی از این تضمینها پشتیبانی خواهند کرد، توافقی حاصل نشده است.
او افزود: «در حال حاضر رایزنیها بر این موضوعات متمرکز است که چه تعهدات حقوقی باید داده شود و چگونه میتوان با یک معاهده چندجانبه این تعهدات را تضمین کرد.»
پیش از این در جریان نشست استانبول، مذاکرهکنندگان به توافقات اولیهای در موضوع امکان تعریف وضعیت بیطرفی برای اوکراین البته تحت حمایت ضمانتهای امنیتی بینالمللی دست یافتند.
اگرچه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در اوایل این هفته مدعی شد که مذاکرات به «بن بست» رسیده، اما آقای پودولیاک تاکید کرد که گفتگوها ادامه دارد.
استرالیا تحریمهای بیشتری را علیه ۱۴ شرکت دولتی روسیه وضع کرد
وزیر خارجه استرالیا روز پنجشنبه اعلام کرد که کشورش ۱۴ شرکت دولتی را که دارای «اهمیت استراتژیک و اقتصادی» برای روسیه هستند، تحریم کرده است.
در فهرست تحریمهای جدید نام شرکتهای همچون کاماز (تولیدکننده کامیونها، اتوبوسها و موتورهای دیزل)، شرکتهای کشتیرانی Sevmash و United Shipbuilding همچنین شرکت «روس الکترونیک» دیده میشود که حدود ۸۰ درصد از تمام قطعات الکترونیکی روسیه را تولید میکند.
دادستان کل اوکراین: تا کنون دستکم ۱۹۷ کودک در جریان جنگ اوکراین کشته شدند
دادستان کل اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که تا کنون دستکم ۱۹۷ کودک در جریان جنگ اوکراین کشته و ۳۵۱ کودک دیگر مجروح شدهاند.
در بیانیه دفتر دادستانی آمده است که از جمله آخرین کودکان قربانی این حملات، دو کودک چهار و ۱۰ سالهای هستند که جسدشان به همراه جسد سوخته یک پسر ۱۷ ساله در نزدیکی کییف پیدا شده است.
روز چهارشنبه نیز دفتر دادستان کل اوکراین اعلام کرده بود که اجساد سوخته یک دختر ۱۶ ساله و یک پسر ۱۰ ساله در روستاهای بورودیانکا در شمالغرب کییف و کورولیوکا در غرب اوکراین پیدا شده است.
بریتانیا: شهرهای کراماتورسک و کوستیانتینیوکا احتمالاً اهداف بعدی روسیه هستند
اداره اطلاعات ارتش بریتانیا روز پنجشنبه اعلام کرد که کراماتورسک و کوستیانتینیوکا احتمالاً از اهداف بعدی ارتش روسیه در جریان حملات سنگین آنها به شهرهای مختلف اوکراین هستند.
وزارت دفاع بریتانیا در بیانیه جدید خود درباره جنگ اوکراین نوشت: «حملات گسترده موشکی و توپخانهای روسها و تلاشها برای متمرکز کردن نیروها برای حمله» نشاندهنده بازگشت به دکترین نظامی سنتی روسیه است.
وزارت دفاع بریتانیا همچنین اعلام کرد که دفاع مستمر اوکراین از ماریوپل، در حال حاضر محدودیتهای قابل توجهی برای نیروها و تجهیزات روسی ایجاد کرده است.
«ذخایر موشکهای ضد تانک جاولین آمریکا رو به اتمام است»
مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی مستقر در واشنگتن در گزارشی ادعا کرد که در پی فرستادن شمار قابل توجهی از موشکهای ضد تانک جاولین از سوی آمریکا برای اوکراین، ذخایر ایالات متحده برای استفاده احتمالی از این تجهیزات توسط نیروهای خودش رو به اتمام است.
بر اساس گزارش مارک کانسیان، مشاور ارشد برنامه امنیت بینالمللی در این مرکز، پر کردن انبارهای ایالات متحده با سلاحهای جدید نیز سالها طول خواهد کشید.
نیروهای اوکراینی از موشکهای ضد تانک جاولین که توسط غولهای دفاعی آمریکا یعنی لاکهید مارتین و ریتیان ساخته شده، برای نابودی تانکهای روسی استفاده میکنند و به این ترتیب آنچه را که قبل از جنگ یک مزیت قاطع برای روسیه تصور میشد، از بین بردهاند.
مارک کانسیان در این گزارش هشدار داده که پنتاگون باید مراقب کاهش ذخایر خود باشد، زیرا این تجهیزات برای نیروهای آمریکایی در هر درگیری پیش بینی نشدهای بسیار مفید خواهد بود.
او نوشت: «ایالات متحده برای انواع درگیریهای احتمالی جهانی که ممکن است علیه کره شمالی، ایران یا خود روسیه باشد به این ذخایر نیاز دارد. اگر میزان این ذخایر بسیار پایین بیایند، آنگاه این پرسش برای برنامهریزان نظامی پیش خواهد آمد که آیا میتوان نقشههای جنگی را اجرا کرد یا خیر.»
بر اساس برآورد مارک کانسیان احتمالا تنها بین ۲۰ هزار تا ۲۵ هزار موشک ضدتانک جاولین در انبارها باقی مانده که حدود یک سوم کل موجودی ایالات متحده است.»
سفر وزیر خارجه ایرلند به اوکراین
سیمون کاونی، وزیر خارجه ایرلند روز پنجشنبه به کییف سفر خواهد کرد. این اولین دیدار یک وزیر خارجه از یک عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل به اوکراین از زمان آغاز حمله روسیه به این کشور است.
سیمون کاونی که وزیر دفاع ایرلند نیز هست قرار است با دو همتای اوکراینی خود یعنی دیمیترو کولبا، وزیر خارجه و الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع دیدار و از مناطقی که مستقیماً تحت تأثیر تهاجم روسیه قرار گرفتهاند، بازدید کند.
بنا بر اعلام دفتر او، محور مذاکرات آقای کاونی با مقامات اوکراینی بر این موضوع متمرکز خواهد بود که چگونه ایرلند میتواند به حمایتهای سیاسی، امنیتی و بشردوستانه از اوکراین ادامه دهد.
ایرلند ۲۰ میلیون یورو کمک بشردوستانه به اوکراین و پناهندگان اوکراینی در کشورهای همسایه و ۳۳ میلیون یورو کمک دیگر به ارتش این کشور ارائه کرده است.
اوکراین: ۹ کریدور بشردوستانه برای از سرگیری تخلیه غیرنظامیان باز شدند
اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که سرانجام پس از یک روز تعلیق به دلیل نقض توافق از سوی طرف روسی، تخلیه غیرنظامیان از طریق ۹ کریدور بشردوستانه از جمله از شهر محاصره شده ماریوپل در جنوب شرق این کشور از سر گرفته شده است.
ایرینا ورشچوک، معاون نخستوزیر اوکراین در پیامی اعلام کرد: «امروز برای تخلیه غیرنظامیان از ۹ کریدور بشردوستانه برنامهریزی شده است.»
رئیس جمهور کلمبیا: آمادهایم عرضه انرژی به غرب را افزایش دهیم
ایوان دوکه مارکز، رئیس جمهور کلمبیا اعلام کرد که کشورش آماده ایفای نقش پررنگتری در کمک به تامین انرژی مورد نیاز کشورهای غربی در پی جنگ اوکراین است.
او که با هدف ترویج سرمایهگذاریهای خارجی در کلمبیا به نیویورک سفر کرده، مقابل خبرنگاران گفت: «کشورهای اروپایی همچنین شمال آمریکا مطمئناً میدانند که دیگر نمیتوانند برای تامین انرژی به روسیه متکی باشند؛ بنابراین کلمبیا میتواند در این راه حل کمک کند.»
او که در این باره با صدراعظم آلمان نیز گفتگو کرده بود، افزود که کلمبیا آماده افزایش تولید در بخش استخراج نفت و گاز و زغال سنگ همچنین تامین انرژیهای تجدیدپذیر مانند هیدروژن پاک است.
ایوان دوکه مارکز همچنین در واکنش به استفاده رئیس جمهور آمریکا از واژه «نسل کشی» برای توصیف اقدامات روسیه در اوکراین گفت که با همتای آمریکایی خود موافق است و «آنچه در اوکراین اتفاق میافتد یک نسل کشی است و باید متوقف شود.»
پنتاگون به دنبال راهی برای تجهیز سریعتر اوکراین
شبکه خبری سیانان ایالات متحده اعلام کرد که پنتاگون روز چهارشنبه در جریان یک نشست محرمانه میزبان مدیران ارشد هشت پیمانکار اصلی ارتش ایالات متحده بوده تا راهی برای چگونگی تجهیز سریعتر اوکراین بیابند.
این نشست به ریاست کاتلین هیکس، معاون وزیر دفاع آمریکا برگزار شده تا موضوع تداوم تامین سلاح اوکراین و همزمان حفظ آمادگی نیروهای آمریکایی در اروپا و حمایت از قدرت دفاعی متحدان در منطقه بررسی شود.
شرکت کنندگان بطور مشخص در این باره صحبت کردهاند که چگونه میتوان اوکراین را به تسلیحاتی مجهز کرد که اولا سرعت حمل و تحویل آنها بالا و ثانیا آموزش آنها به نیروهای اوکراینی آسان باشد.
پیش از این در روز چهارشنبه یک مقام ارشد دفاعی آمریکا گفته بود که ارسال محمولههای عظیم تسلیحات به اوکراین، از جمله هزاران موشک ضد تانک جاولین و موشکهای ضد هوایی استینگر، خللی در قدرت دفاعی نیروهای آمریکایی ایجاد نکرده است.
قدردانی زلنسکی از متحدان غربی که «از اولین روز جنگ» در کنار اوکراین بودند
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در سخنرانی آخر شب خود از سفر رؤسای جمهور لهستان، استونی، لیتوانی و لتونی به این کشور قدردانی کرد.
او گفت: «از همه رهبرانی که از همان روز اول به کمک ما شتافتند، در دادن سلاح به ما تردید نکردند و کسانی که تحریمها را اعمال کردند سپاسگزارم.»
زلنسکی همچنین از ایالات متحده برای تحویل دور جدید کمک نظامی به این کشور به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار «صمیمانه» سپاسگزاری کرد.
او افزود که در جریان گفتوگوی تلفنی خود با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا درباره دریافت سلاحهای جدید، تشدید تحریمهای روسیه و تلاشها برای محاکمه سربازان روسی که مرتکب جنایات جنگی در اوکراین شدهاند، گفتگو کردهاند.
ناامیدی دبیرکل سازمان ملل از برقراری «آتشبس بشردوستانه» در اوکراین
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی تصریح کرد که اگرچه سازمان ملل همچنان منتظر پاسخ روسیه به پیشنهادات مشخص این سازمان برای تخلیه غیرنظامیان و تضمین ارسال کمکهای بشردوستانه به مناطق جنگی اوکراین است، اما خیلی به پایان این کار خوشبین نیست و با گذشت زمان ناامیدتر میشود.
رسانههای دولتی روسیه:
ناو «مسکُوا» در اثر انفجار مهمات ناشی از آتشسوزی «به شدت» آسیب دیده
رسانههای دولتی روسیه که خبر آتش سوزی در کشتی جنگی «مسکُوا» را پوشش میدهند، روز پنجشنبه به نقل از وزارت دفاع این کشور اعلام کردند که این کشتی در اثر انفجار مهماتی که داخل آن بوده «به شدت» آسیب دیده است.
وزارت دفاع روسیه میگوید که هنور علت وقوع آتش سوزی در این ناو روشن نیست، اما حریق باعث انفجار مهمات درون ناو شده است. در بیانیه این وزارتخانه آمده است که خدمه ناو به طور کامل تخلیه شدند و تحقیقات برای مشخص شدن علت آتش سوزی در حال انجام است.
پیش از این مقامات اوکراینی ادعا کرده بودند که این رزم ناو در اثر اصابت موشک آتش گرفته است.
ماکسیم مارچنکو، فرماندار اوکراینی منطقه اودسا در جنوب اوکراین اعلام کرد: «موشکهای نپتون که از دریای سیاه محافظت میکنند، خسارت قابل توجهی به این کشتی روسی وارد کردهاند.»
اولکسی آرستوویچ، از مشاوران رئیس جمهور اوکراین نیز اعلام کرد که «کشتی به شدت در حال سوختن است و با توجه به امواج شدید دریا، غیرممکن است بدانیم چه زمانی مهار آتش ممکن خواهد شد.»