گروهی از اخترشناسان بینالمللی نوعی جدید از انفجار ستارهای را به نام نواختر کوچک کشف کردند که هر چند از انفجارهای ابراخترهای غولآسا کوچکتر است، اما میتواند حدود ۲۰ میلیون تریلیون کیلوگرم ماده بسوزاند.
بر اساس مشاهدات اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ متعلق به رصدخانه اروپای جنوبی واقع در صحرای آتکامای شیلی این انفجارها به شدت قوی هستند و میتوانند در سطح کوتولههای سفید یا ستارههای مرده روی دهند که به اندازه سیاره زمین کوچک هستند.
سیمون اسکارینگی اخترشناس ارشد این مطالعه و استادیار دانشگاه دورهام انگلیس در بیانیهای اعلام کرد: برای اولین بار آنچه را که نواختر کوچک مینامیم، کشف کرده و شناسایی کرده ایم. این پدیده دانش ما را از چگونگی وقوع انفجارهای گرماهستهای در ستارهها با چالش روبرو کرده است. ما تصور میکردیم این پدیده را میشناسیم، اما این کشف راه جدیدی را برای دستیابی به دانش بیشتر در مورد آنها پیش روی ما میگذارد.
این انفجارها تنها چند ساعت به طول میانجامد و به سرعت حجم وسیعی از مواد ستاره را میسوزاند. این حوادث احتمالا در کائنات طبیعی است، اما به سختی قابل رصد توسط اخترشناسان است. با این حال این گروه از اخترشناسان هنگام تجزیه و تحلیل دادههای ماهواره بررسی سیارات فراخورشیدی گذران متعلق به ناسا، بارقههای سریع، مختصر و نورانی را دیدند. دو انفجار در سطح کوتولههای سفید روی داد، اما سومین انفجار به رصدهای بیشتر با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه اروپای جنوبی نیاز داشت.
اسکارینگی میگوید: این امر نشان میدهد کائنات چقدر پویاست، این حوادث بسیار سریع روی میدهند و دیدن آنها در حال وقوع بسیار دشوار است.
میادین آهنربایی بسیار قوی
ستارههای کوتوله سفید، معمولا با ستارههای دیگر جفت میشوند و هیدروژن را از این ستارهها دریافت میکنند. وقتی گاز هیدروژن با سطح داغ کوتوله سفید برخورد میکند، اتمهای هیدروژن با هلیوم ترکیب و موجب انفجار میشوند، این حادثه به نام نواختر شناخته میشود.
ناتالی دگنار استادیار دانشگاه آمستردام نیز در بیانیهای میگوید: چنین انفجاری میتواند کل سطح کوتوله سفید را بسوزاند و آن را برای چند هفته روشن کند. نواختر کوچک از نواختر معمولی کوچکتر است و تنها چند ساعت دیده میشود. انفجارهای نواختر روی سطح کوتوله سفید روی میدهد که میادین آهن ربایی قوی دارد و مواد را به قطبهای ستاره میفرستند. این وضعیت باعث میشود ترکیب هیدروژن و هلیوم بیشتر در قطبهای آهن ربایی روی دهد.