او گفت: در مدت زمان فعالیت این دولت، از میان ۱۰۷ موردی که در فهرست تحریم قرار دادهایم ۸۶ مورد علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا بخشهای آن بوده است. هیچ کدام از این موارد مغایر با توافق هستهای نیستند، چه این توافق [از سوی آمریکا]در حال اجرا باشد یا نباشد
وزیر خارجه آمریکا در این نشست که امروز سهشنبه در کمیته روابط خارجی مجلس سنا برای بررسی بودجه وزارت خارجه آمریکا در سال مالی ۲۰۲۳ برگزار میشد تصریح کرد: «بدون اینکه بخواهم نیش و کنایه بزنم باید بگویم ما موقعیت بسیار چالشانگیزی را به ارث بردیم: برنامه هستهای ایران که در حال تاخت و تاز بود و فعالیتهای مخربی که در سراسر منطقه تشدید شده بود.»
او در ادامه گفت: «تصمیم برای خروج از برجام و تلاش برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران، هر هدفی که داشت به نتایج مدنظر ختم نشده بود و بر عکس، باعث ایجاد یک برنامه هستهای خطرناکتر شده بود. زمان گریز هستهای ایران از یک سال به حدود چند هفته رسید.»
وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: «اینها مسائلی هستند که باید به آنها رسیدگی کنیم. ما همچنان معتقدیم که بازگشت به پایبندی به برجام بهترین روش برای رسیدگی به چالشهای هستهای ایجادشده از سوی ایران خواهد بود.»
او در ادامه ادعا کرد: «از این طریق همچنین میتوانیم اطمینان حاصل کنیم ایران که همین حالا به ستیزهجوییهای باورنکردنی روی آورده به سلاح هستهای یا توانایی دستیابی به آن در مدت زمان کوتاه دست پیدا نخواهد کرد.»
بلینکن در نشست روز سهشنبه در پاسخ به سوال یک سناتور امریکایی در همین زمینه مدعی شد که چنانچه ایران به «سلاح هستهای» دست پیدا کند تهدید این کشور در تمامی زمینههای دیگر نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
او همچنین مدعی شد: «توافق [برای بازگشت به برجام]، اگر به آن دست پیدا کنیم، به هیچ عنوان توانایی یا عزم ما در کنار متحدان و شریکانمان را برای مقابله با آنها (ایرانیها) در تمامی این زمینههای را کم نمیکند. ما زمان زیادی را با شریکان و متحدانمان به کار بر روی همین موضوعات اختصاص میدهیم.»
«میت رامنی»، سناتور جمهوریخواه آمریکایی در بخشی از جلسه استماع امروز از آنتونی بلینکن خواست که طبق مفاد قانون موسوم به «اینارا» هر گونه توافق احتمالی با ایران را برای بررسی توسط قانونگذاران آمریکایی به کنگره ارائه دهد.
قانون موسوم به «بررسی توافق هستهای با ایران، 2015» (اینارا) در ماه مه سال 2015 در بحبوحه اختلافات داخلی قانونگذاران آمریکایی با دولت «باراک اوباما» بر سر مفاد توافق هستهای برجام به تصویب نهاد قانونگذار این کشور رسید. این قانون، در کل، به کنگره اجازه میدهد توافقات حاصلشده میان ایران و گروه 1+5 را مورد بررسی قرار دهد.
بلینکن از اظهارنظر درباره اینکه توافق احتمالی را برای بررسی به کنگره ارائه خواهد کرد خودداری کرد اما به قانونگذاران آمریکایی قول داد که یک جلسه استماع با موضوع توافق هستهای برای گفتوگو بر سر توافق احتمالی ترتیب خواهد داد.
آنتونی بلینکن در بخش دیگری از این جلسه در واکنش به سوال یک سناتور آمریکایی درباره سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم اظهارنظر کرد. بلینکن گفت که از ۱۰۷ مورد تحریم که در دولت بایدن صادر شده ۸۶ مورد علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است.
او گفت: «در مدت زمان فعالیت این دولت، از میان ۱۰۷ موردی که در فهرست تحریم قرار دادهایم ۸۶ مورد علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا بخشهای آن بوده است.هیچ کدام از این موارد مغایر با توافق هستهای نیستند، چه این توافق [از سوی آمریکا] در حال اجرا باشد یا نباشد.»