گاردین از قول این مقام ایرانی روایت کرده که در جریان بلوکه شدن این رقم تقصیری متوجه دولت بریتانیا نیست.
روزنامه گاردین همچنین با استناد به گزارشی که جزئیات آن را منتشر نکرده، مدعی شده که تنها یک میلیون پوند از این رقم به تهران منتقل شده است.
این روزنامه همچنین یادآوری کرده که بریتانیا آزادی این پول را مشروط به هزینهکرد آن از سوی ایران در امور بشردوستانه کرده بود.
وزارت دفاع بریتانیا در دهه ۱۹۷۰ طی قراردادی تسلیحاتی با محمدرضا پهلوی، شاه ایران متعهد شده بود تا هزار و ۵۰۰ تانک چیفتن و ۲۵۰ خودروی زرهی به ایران بفروشد، ولی پس از واریز رقم قرارداد از سوی ایران، انقلاب رخ داد و تانکها و خودروهای زرهی تحویل ایران نشد.
عمان در جریان مذاکراتی که با هدف آزادی دو زندانی دو تابعیتی بریتانیایی-ایرانی میان ایران و بریتانیا در گرفت، نقش میانجی را ایفا کرد. هر چند همزمان با آزادی این دو زندانی، بدهی تاریخی بریتانیا به ایران نیز پرداخت شد، ولی دو طرف تاکید کردند که همزمانی این تسویه حساب با آزادی نازنین زاغری-رتکلیف و انوشه آشوری اتفاقی بوده است.
وزارت خارجه بریتانیا همچنین اعلام کرد که این پرداخت «در انطباق کامل با تحریمهای بریتانیا و بینالمللی علیه ایران» انجام شده و دولت ایران نیز تصریح کرد که «در مورد نحوه خرج کردن منابع مالی خود اختیار و آزادی کامل دارد.»
با این وجود، روزنامه گاردین در گزارش خود به گمانهزنیهایی اشاره کرده مبنی بر اینکه بریتانیا به دلیل خلف وعده ایران در رعایت حق مرخصی سومین دو تابعیتی بریتانیایی-ایرانی زندانی در تهران یعنی مراد طاهباز، از آزادسازی کامل وجوه خودداری کرده است.
این در حالی است که محمود عباسزاده، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران در گفتگوی اخیر خود با سایت خبری انتخاب، آزاد شدن مطالبه ۴۰۰ میلیون پوندی ایران از مبدا بریتانیا را تایید کرده و از آغاز «یک کار هماهنگ، حقوقی، مستدل و عالمانه» برای بازگشت این رقم به ایران خبر داده و خاطرنشان کرده بود که این اقدامها در حال نتیجه دادن است.
البته خبرگزاری ایرنا حدود ۴۰ روز پیش به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرده بود که مبلغ ۳۹۰ میلیون پوند بدهی بریتانیا به ایران ابتدا به بانک مرکزی عمان منتقل شده و سپس بانک مرکزی عمان این مبلغ را به حساب بانک مرکزی ایران واریز کرده است.
مراد طاهباز، یکی از متهمان حاضر در پرونده فعالان محیط زیست است که از بهمن ۱۳۹۶ زندانی است. قوه قضاییه او را به ۱۰ سال حبس محکوم کرده است. او همزمان با آزادی نازنین زاغری-رتکلیف و انوشه آشوری به مرخصی فرستاده شد و همزمان لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا اعلام کرده که تلاشها برای آزادی ادامه دارد، اما زندانی ۶۶ ساله که دارای تابعیتهای مضاعف بریتانیایی-آمریکایی و ایرانی است پس از دو روز به زندان بازگردانده شد.
نازنین زاغری-رتکلیف به مدت شش سال و انوشه آشوری نیز برای پنج سال در تهران زندانی بودند. دادگاه انقلاب هر دو را به اتهام جاسوسی مجرم شناخته بود.