با وجود داشتن یک توافق ۲۷ صفحهای تقریباً آماده اجرا، دیپلماتها هنوز بر سر یک نقطه اختلاف نهایی بین ایالات متحده و ایران معطل هستند: وضعیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.
به گزارش پولیتیکو؛ نقطه گیر در مورد برچسب تروریستی است که از نظر فنی خارج از محدوده توافق هستهای است. ایالات متحده که تحریمهای متعدد دیگری را علیه ایران اعمال کرده، از دستیابی به توافقهایی فراتر از چارچوب اصلی توافق بیزار است، با این حال تهران اصرار دارد که همه موضوعات باید در هم تنیده شوند.
یک مقام آمریکایی آگاه به این موضوع به پولیتیکو گفت: موضع ایالات متحده این بوده است که تا زمانی که ایران با برداشتن گامهای خاصی برای کاهش نگرانیهای امنیتی فراتر از برجام موافقت نکند، واشنگتن مسئله خروج نام سپاه از لیست تروریستی را که خود فراتر از برجام است انجام نخواهد داد.
پولیتیکو مدعی است: واشنگتن در ابتدا پیشنهاد کرد سپاه را از فهرست خارج کند در ازای اینکه ایران متعهد شود از هدف قرار دادن آمریکاییها در منطقه خودداری کند و از انتقامجویی علیه مقامات سابق آمریکایی که مسئول تصمیمهایی مانند ترور سردار قاسم سلیمانی خودداری کند. اما ایران از دادن چنین امتیازات متقابلی خودداری کرد.
پیش نویس توافق که در مذاکرات با میانجیگری اتحادیه اروپا در پایتخت اتریش در سال گذشته شکل گرفت، حاوی تمام عناصر لازم برای بازگرداندن ایالات متحده و ایران به انطباق کامل با توافق اولیه ۲۰۱۵ است. این کشور تحریمهای ایران را در ازای محدودیتهای شدید بر برنامه هستهای این کشور لغو میکند.
همه جزئیات فنی در مذاکرات پرزحمت بین دیپلماتهای بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایران، روسیه، چین و ایالات متحده مورد توافق قرار گرفته است؛ اما به نظر میرسد دو کشور بر سر موضوع سپاه به یک بنبست رسیدهاند. این درحالی است که چند روز پیش ۴۶ مقام و دیپلمات سابق اروپایی از رهبران ایران و آمریکا خواستند فرصت نجات برجام را از دست ندهند.