آفتابنیوز :
-آقاى دكتر ميشاييل لودرز، ارزيابى اروپا از نزديك شدن ايران و عراق به هم چيست؟
-فكر مىكنم كه اروپاييها و بخصوص امريكا از اين نزديكى احساس ناآرامى مىكنند، چون تصويرى كه از ايران در جهان غرب وجود دارد، تصويرى است منفى. از آن بيم دارند كه تندروها در ايران و عراق با هم متحد بشوند، و به ويژه اين براى امريكايي ها طنز تلخى است كه به زعم خود در اصل براى آزاد كردن عراق قدم به پيش گذاشتهاند، اما اكنون دو دولت داريم، يكى در بغداد و يكى در تهران، كه با هم همكارى نزديك دارند، و براى اين كار هم دلايل زيادى دارند، چون موضوع بر سر اين است كه هم روابط اقتصادى و هم روابط سياسىشان را بهبود ببخشند.
-اما آيا در اروپا و امريكا نمىشود اين برداشت را بكنند كه ايران پيامى جانبى برايشان مىفرستد: من معقولام و نمىخواهم تشنج به وجود بياورم؟ -اين سوالى است به حق. فكر مىكنم كه بسيارى از كشورهاى اروپايى و نيز امريكا تا حدى تمايل دارند به اينكه سياست دولت ايران را اهريمنى تعبير كنند. اما اين اهريمنى تعبير كردن كمكى نمىكند. ايران بخشى از خاور ميانه و نزديك است. در گذشته، براى نمونه آنجا كه مسئله سرنگون كردن رژيم طالبان در افغانستان مطرح بود، يا وقتى تصميم بر سرنگونى رژيم صدام حسين در عراق گرفته شد، كابينههاى دولت در ايران رفتارى سازنده از خود نشان دادند. در اساس علایق غرب و علایق ايران در رابطه با عراق در بسيارى از جاها شبيه به هم هستند. هيچ كس نمىخواهد كه عراق دچار هرج و مرج و گرفتار جنگ داخلى شود. به نظر من درست اين است كه تا جايى كه ممكن است با دولت ايران با سياستى مصلحتگرايانه رفتار شود.
-يكى از مسائلى كه سران دو دولت ايران و عراق در باره آن با هم گفتگو كردند، مسئله مبارزه با تروريسم بود. در اين ميان موضوع مجاهدين خلق ايران مطرح شد. تا چه حد دولت عراق مىتواند در باره سرنوشت مجاهدين تصميم بگيرد، چون مجاهدين كه زير كنترل امريكايىها هستند؟
-واقعا همين طور است. و چيزى كه در اين رابطه مهم است همين است. با مجاهدين خلق تنها با پشتيبانى امريكاييهاست كه مىشود مبارزه كرد. اما از نظر واشنگتن مجاهدين وسيلهاى هستند براى رسيدن به هدف، تا بتوان به كمك آنها تهران را زير فشار گذاشت. و امريكايي ها نمىخواهند كه اين برگ برنده را كنار بگذارند. تنها وقتى مىتوان اين مشكل را حل كرد كه روابط ايران و امريكا بهتر بشود. تا وقتى كه اين روابط بهتر نشده، مجاهدين خلق هم به عنوان مشكل باقى مىمانند.
-مىتوانيد اين مشكل را تشريح كنيد؟
-مشكل اين است كه هم اكنون مجاهدين در عراق آزادانه حركت مىكنند و براى همين قادرند كه تدارك حمله به ايران را ببينند. طبيعتا اين مشكلى بزرگ براى امنيت ايران است. حتى با وجود اينكه همه چيز در حال حاضر در اين رابطه آرام به نظر مىرسد، اما مجاهدين براى امريكاييها به مثابه وسيلهاى هستند براى رسيدن به هدف. امريكاييها هر گاه كه تشخيص دهند كه برايشان به لحاظ استراتژيك مفيد است، مجاهدين را فعال خواهند كرد.
و از طرف اروپا هم حرف میزنه