مصطفی نوریزاده با اشاره به اینکه آبله میمون اولین بار در سال ۱۹۵۸ توسط «preben Magnus» کشف شد، اظهار کرد: محققان در محلی که میمونها را برای انجام تحقیقات نگهداری میکردند متوجه ابتلای برخی از میمونها به آبله شدند و عامل بیماری هم «MonkeyPox» بود، سپس در سال ۱۹۷۰ اولین گزارش از ابتلای یک فرد به آبله میمون در جمهوری کنگو ثبت شد.
وی با بیان اینکه این خانواده از ویروسها در انسان و سایر مهرهداران میتواند بیماری ایجاد کند، گفت: این بیماری تاکنون در ۱۰ کشور اروپایی و آمریکایی شناسایی شده، ولی امسال هیچ فردی در دنیا از این بیماری جان خود را از دست نداده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه آبله میمون سویههای متفاوتی دارد، تصریح کرد: یکی از این سویهها احتمال مرگ ۱۰ درصدی دارد، اما تا امروز از این سویه گزارشی منتشر نشده و بیشتر سویههای در حال چرخش مربوط به سویه آفریقایی است که احتمال مرگ در آن کمتر از یک درصد است. این سویه علائمی ایجاد میکند که معمولاً بدون نیاز به بستری بهبودی حاصل میشود.
وی به انتقال این بیماری از حیوان به انسان اشاره کرد و افزود: این بیماری میتواند با تماس مستقیم یا گازگرفتگی و یا ایجاد خراش از حیوان به انسان منتقل شود. انتقال انسان به انسان این بیماری نیز بهصورت تماس مستقیم و یا ترشحات مربوط به بدن است.
متخصص بیوتکنولوژی دارویی در مورد علائمی که توسط این ویروس ایجاد میشود، گفت: تب، بدن درد، کوفتگی، خستگی، بزرگ شدن غده لنفاوی و ایجاد تاولهایی در صورت دست و پا و اندامهای تناسلی از علائم آبله میمونی است. تاولها معمولاً بعد از بهبودی خوب میشوند، ولی این بیماری میتواند در موارد بسیار نادر عفونت قرنیه ایجاد کرده و حتی موجب نابینایی شود.
وی با بیان اینکه آبله میمون بیماری جدیدی نیست، خاطرنشان کرد: سال گذشته گزارشهایی از این بیماری در سراسر دنیا وجود داشت. علائم بیماری نیز میتواند شش روز تا سه هفته و در موارد نادر ۴ هفته نیز طول بکشد.
وی با بیان اینکه آبله میمون نمیتواند موجب پاندمی شود، توضیح داد: مانکی پاکس ویروسی با اندازه بسیار بزرگتر به در حد ۳۰۰ نانومتر است، یعنی مثل ویروس آبله مرغان نیست که بهصورت هوابرد باشد و بهراحتی در هوا پخش شده و موجب ابتلا افراد زیادی شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه هنوز پاندمی کرونا تمام نشده و نگرانی از کرونا وجود دارد، گفت: برخی از هموطنان نگران این هستند که مانکی پاکس نیز به پاندمی تبدیل شود و روزانه تعداد زیادی از افراد را بیمار کند، درحالیکه اندازه این ویروس بسیار بزرگتر است، یعنی بهراحتی نمیتواند بهصورت هوابرد انتقال پیدا کنند، همچنین فرد حتماً باید تماس مستقیم با فرد بیمار داشته باشد تا مبتلا شود. دو نکتهای که در این چند روز در رسانهها به آن به اشاره نشده بود این است که بیماری هم واکسن تائید شده در دنیا دارد و هم اینکه داروی تائید شده برای این واکسن وجود دارد.
این متخصص بیوتکنولوژی دارویی اعلام کرد: واکسن تائید شده توسط سازمان غذا و داروی امریکا برای بیماری مانکی پاکس «Jynneos» نام دارد که توسط شرکت باوارین نوردیچ تولید شده و تمام کارآزماییها را پشت سر گذاشته و تأییدیه گرفته است. در کنار واکسن، داروی به اسم تکوویریمات که یک ضد ویروس است علیه این بیماری تأییدیه گرفته است.
وی با اشاره به اینکه نیویورک در روزهای گذشته برای خرید ۱۳ میلیون از این واکسن دست به کار شد، تصریح کرد: این کار کمی دنیا را نگران کرد که مبادا پاندمی دیگری در راه است. اگر نگاهی به گذشته داشته باشیم در سال ۱۹۴۷ تعداد ۶ نفر در نیویورک به آبله مبتلا شدند و نیویورک بهسرعت تمام افراد را واکسینه کرد. بنابراین در تاریخ نیز چنین اتفاقاتی رخ داده و این یعنی پیشگیری از وقوع یک حادثه.
نوریزاده ادامه داد: موضوع دیگری که مردم را نگران کرده برگزاری جلسه اضطراری سازمان بهداشت جهانی در ارتباط با این بیماری است، درحالیکه در سالهای قبل نیز سازمان بهداشت جهانی بارها جلسات اضطراری برگزار کرده و هشدارهایی برای به وجود آمدن یک اپیدمی و یا پاندمی داده است، ولی خوشبختانه تا امروز اتفاقات این چنینی را شاهد نبودیم. مثلاً در سالهای قبل بارها در ارتباط با ابولا و چندبار در ارتباط با ویروس زیکا هشدار داده ولی هیچ پاندمی به وجود نیامده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی بار دیگر با بیان اینکه این بیماری هم واکسن و هم دارو دارد، یادآور شد: واکسن تولید شده برای این بیماری واکسنهایی با پلتفرم ویروس غیرفعال است، یعنی تقریباً میشود گفت واکسنهایی که تولید آنها نسبتاً سادهتر از پلتفرمهای دیگر است.
وی در خاتمه خاطرنشان کرد: بهتر است مردم در این شرایط نگران بیماری آبله میمون نباشند، اما مسئولان بهداشتی باید موارد مشکوک را ردیابی کنند و اقدامات لازم را انجام دهند.