علی، قصابی در محله مولوی تهران، به خبرگزاری فرانسه گفته است: «چی بگم؟ فروش من نسبت به قبل تقریبا نصف شده و با این که خودم قصابم هفتههاست که دیگه گوشت نمیخورم. گرونی که تمومی نداره.»
اصغر، کارمند بازنشسته ۶۳ ساله که به همراه همسرش به قصابی آمده و مقداری گوشت خریده، توضیح است: «ما قبلا خیلی بیشتر [گوشت] میخریدیم، اما دیگه اون دوران تموم شد. همه تحت فشاریم و مدام داریم خریدهامون رو کم میکنیم.»
اما مجتبی، ۲۹ ساله که در یک نانوایی سنتی واقع در جنوب تهران مشغول به کار است، گفته است: «از زمانی که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری شده، فروش ما بالا رفته.»
او توضیح داده است: «وقتی مردم دیگه قادر نیستند که برنج، روغن پخت و پز و ماکارونی بخرند به نان پناه میآورند و بعضی هم چیزی جز نان نمیتوانند بخورند، به همین خاطر پخت ما روز به روز بیشتر شده.»
شادی، زن خانهداری که در نانوایی حاضر بوده نیز تایید کرده که صف نانواییها نسبت به قبل طولانیتر شده است.
نان در کنار دارو و سوخت هنوز پس از حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی در اواسط ماه مه شاهد افزایش قیمت نبوده است. اما این اقدام دولت رئیسی موجب شتاب گرفتن افزایش قیمت کالاهای اساسی مانند آرد، گوشت، تخم مرغ و روغن پخت و پز شده است.
در هفتههای اخیر صدها ایرانی در چندین شهر در اعتراض به افزایش قیمتها به خیابانها آمدهاند. در این میان، حتی گروهی از اصناف هم در اعتراض به فشار مالیاتی دولت در شرایط رکود اقتصادی تظاهرات کرده و جمعی از بازنشستگان نیز به سطح پایین افزایش مستمری خود اعتراض کردهاند.
نرخ تورم در ایران به بالای ۴۰ درصد رسیده و افت نرخ برابری پول ملی ایران هم ادامه دارد. هر دلار آمریکا اخیرا در بازار تهران تا ۳۳ هزار و ۷۰۰ تومان معامله شده که ۲۵ درصد بالاتر از بهای حدود سه ماه گذشته و نزدیک به ۱۰ برابر نرخ ۵ سال پیش است.
تصویب قطعنامه اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه برنامه هستهای ایران نیز چشمانداز احیای توافق هستهای با قدرتهای جهانی و لغو تحریمها را کم رنگ کرده است؛ تحریمهایی که اعمال آنها پس از خروج ایالات متحده از برجام، به اعتقاد برخی کارشناسان، در بروز بحران اقتصادی در ایران تاثیرگذار بوده است.