سید رضا صدر الحسینی در تحلیل خود نسبت به سفر مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق به ریاض و سپس به تهران اظهار داشت: با توجه به رقابت هایی که در طول 6 دهه گذشته بین دو کشور عربستان و ایران به صورت پنهان و آشکار در حوزه های منطقهای و انرژی وجود داشت، پس از پیروزی انقلاب اسلامی جهشی که در حوزه های گوناگون برای جمهوری اسلامی ایران به وجود آمد و افزایش نفوذ کشورهای فرامنطقهای از جمله آمریکا در لایه های مختلف تصمیم گیری، عربستان را به جایی رساند که با بهانه های مختلف رابطه سیاسی خود را با تعطیلی سفارت خانهاش در تهران به نقطه قطع ارتباط با ایران برساند.
وی تصریح کرد: بنابراین، پس از قطع ارتباط عربستان که در حدود 4 سال قبل انجام شد، جمهوری اسلامی ایران با ابتکارات خود موضوع مهمی مانند دیپلماسی حج را از دیپلماسی سیاسی جدا کرد و با فراز و فرودی که به وجود آمد، شرایط انجام مناسک حج برای حج گذاران ایرانی فراهم شد.
این کارشناس مسائل منطقه همچنین بیان کرد: البته قطع ارتباط سیاسی دو کشور میتوانست فضای حضور بیش از اندازه کشورهای فرامنطقهای و دخالت آن ها در مسائل مهم منطقه را به وجود آورده و طرف آشوب طلب و مزاحم منطقه یعنی رژیم صهیونیستی را به این فکر وا دارد که می تواند از خلاءهای موجود سیاسی و امنیتی منطقه برای بازیگری خود کمال سوء استفاده را ببرد.
صدر الحسینی خاطرنشان کرد: بر این اساس دو کشور ایران و عربستان علاقه مندی خویش را برای برقراری ارتباط مجدد دیپلماتیک به میانجیگری کشور دوست و همسایه عراق اعلام کردند، البته جمهوری اسلامی ایران علاقه مند بود که اگر قرار بر گفتوگوهای دو جانبه باشد، بغداد به عنوان مرکز این گفتوگوها انتخاب شود. بر این اساس پنج دور مذاکره در عراق با حضور مقامات ارشد سیاسی این کشور انجام شد که البته در قریب به دو سال گذشته تاکنون با فراز و فرودهایی همراه بوده است.
وی افزود: پس از چند ماه توقف مذاکرات شاهد بودیم که با سفر نخست وزیر عراق به ایران، قرار بر این شد که روابط سیاسی دو کشور در محدوده مشخص و سریع تر از آنچه در دوره های گذشته مذاکرات انجام شده بود، صورت گیرد. بر همین اساس الکاظمی در یک سفر یک روزه به ریاض و سپس پرواز مستقیم به تهران چارچوب برقراری روابط سیاسی میان ایران و عربستان را به مقامات سیاسی کشورمان گفت. به نظر می رسد پس از اعلام رضایت مقامات سیاسی ایران، او با دست پر و رضایت از انجام این ماموریت از تهران خارج شد.
این کارشناس مسائل منطقه درباره این که آیا میتوان خوشبین بود که روند گفتوگوها به نتیجه قابل قبول و برقراری روابط دیپلماتیک منجر شود؟ گفت: با توجه به اظهار نظر مقامات سیاسی دو کشور به نظر می رسد تسریع در برقراری روابط سیاسی محتمل و متصور می باشد و با بازگشایی سفارت خانه های دو کشور به زودی سطح روابط به معرفی سفیر انجام شود.
صدرالحسینی اظهار داشت: البته در این امر بازگشت روابط سیاسی به دوران قبل از قطع ارتباط موضوعات مورد نظر جمهوری اسلامی ایران که در کنفرانس خبری رئیس جمهور کشورمان و نخست وزیر عراق مطرح شد، مد نظر دستگاه دیپلماسی بوده و آن را با همت هر چه تمامتر پیگیری خواهند کرد.