کاخ سفید اعلام کرد که «بهطور فوری» روی این موضوع کار میکند، اما یکی از اعضای هیات مدیره بانک مرکزی افغانستان گفت که ممکن است نهایی شدن آن زمانبر باشد.
حافظ ضیا احمد، سخنگوی وزارت خارجه طالبان گفت که امیر خان متقی، وزیر خارجه حکومت طالبان به همراه مقامات وزارت دارایی و بانک مرکزی برای مذاکرات وارد دوحه پایتخت قطر شده اند.
وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز گفت که تام وست، نماینده این کشور در امور افغانستان در مذاکرات شرکت میکند. این نهاد تاکید کرد که واشنگتن بر طیفی از موضوعات از جمله حقوق بشر و گشایش مدارس دخترانه متمرکز است.
هیچ یک از این تعاملات نباید بهعنوان مشروعیت بخشی به طالبان یا به اصطلاح دولت آن تلقی شود بلکه صرفا بازتاب این واقعیت است که ما برای پیشبرد منافع آمریکا نیاز به چنین گفتگوهایی داریم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «هیچ یک از این تعاملات نباید بهعنوان مشروعیت بخشی به طالبان یا به اصطلاح دولت آن تلقی شود بلکه صرفا بازتاب این واقعیت است که ما برای پیشبرد منافع آمریکا نیاز به چنین گفتگوهایی داریم.»
طالبان در اوت سال ۲۰۲۱ زمانی که نیروهای آمریکایی پس از ۲۰ سال حضور در حال خروج از افغانستان بودند قدرت را به دست گرفت.
واشنگتن در آن زمان هفت میلیارد دلار از داراییهای این کشور را مسدود کرد و جامعه جهانی کمکهای مستقیم میلیاردی را که جمعیت ۴۰ میلیون نفری افغانستان به آن متکی بود متوقف کرد.
در پی این اقدامات ارزش واحد پول افغانستان سقوط کرد و کشور دچار یک بحران اقتصادی جدی شد، اما در نهایت برخی از کمکها بازگردانده شده است.
زلزله ۵.۹ ریشتری هفته گذشته در شرق افغانستان که منجر به کشته شدن بیش از هزار نفر و بیخانمانی دهها هزار نفر شده است بر اهمیت تزریق بودجه بیشتر به این کشور افزوده است.
شاه محرابی، عضو شورای عالی بانک مرکزی افغانستان گفت: «مذاکرات در جریان است و انتظار ما این است که پیشنهاد نهایی در دست بحث، به سرانجام برسد.»
وی به خبرگزاری فرانسه گفت: «با این حال جزییات ساز و کار انتقال منابع به بانک مرکزی نهایی نشده است.» وی تاکید کرد که این موضوع یک شبه رخ نخواهد داد.
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید اواخر هفته گذشته گفت که تلاشهایی برای انتقال این منابع مالی از ذخایر مسدود شده در جریان است.
وی در جمع خبرنگاران گفت: «ما خیلی فوری در حال کار برای پاسخگویی به سوالات پیچیده درباره استفاده از این بودجه هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که این کار به نفع مردم افغانستان است، نه طالبان.»
از سوی دیگر شاه محرابی پیشنهاد «آزادسازی محدود و نظارت شده منابع» را مطرح کرد بهطوریکه هر ماه حدود ۱۵۰ میلیون دلار پرداخت شود.
او گفت که این موضوع به «تثبیت قیمتها و رفع نیازهای مردم عادی افغان کمک میکند تا بتوانند نان، روغن پخت و پز، شکر و سوخت بخرند.»
وی تاکید کرد که موسسات حسابرسی خارجی بهطور مستقل میتوانند بر نحوه استفاده از این وجوه نظارت داشته باشند و حسابرسی کنند.
سازمان ملل متحد هشدار داده است که نیمی از جمعیت افغانستان با کمبود مواد غذایی روبرو است. ایالات متحده پیشتر اعلام کرده بود که نزدیک به ۵۵ میلیون دلار به زلزلهزدهها کمک میکند.
ایالات متحده آمریکا همچنان طالبان را یک گروه تروریستی میداند و تاکید دارد که هرگونه بهبود روابط با حاکمان در کابل منوط به برآوردن نگرانیهای کلیدی از جمله نحوه رفتار آنان با زنان است.