آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: کنارهگیری قریبالوقوع ایهود اولمرت، از نخستوزیری رژیم صهیونیستی، یازتابهای متفاوتی داشته، هرچند که در اکثر اظهارنظرهای صورت گرفته از نقش مخرب اولمرت در دوران نخستوزیریاش یاد شدهاست.
به گزارش سرویس بینالملل آفتاب، الجزیره انگلیسی، بحران سیاسی به وجودآمده در تشکیلات رژیم صهیونیستی را نگران کننده و خطرناک توصیف کرد و ایهود اولمرت را مهرهای مرده نامید.
به گزارش این شبکه، مردم اسرائیل با بهت و حیرت، نظارهگر جنجال و مناقشههای مطرح در میان ردههای بالای سیاستمداران اسرائیلی هستند.
از نگاه الجزیره، سخنان روز گذشته نخست وزیر اسرائیل نشان دهنده حرکت «آهسته» ایهود اولمرت برای خروج از صحنه سیاسی اسرائیل است.
تحلیلگر الجزیره در ادامه میافزاید: «بنیامین نتانیاهو دبیر کل حزب لیکود با سخنان خود میخواهد در صحنه انتخابات وارد شود. وی میداند که در نظرسنجیها جایگاه خوبی دارد. در حال حاضر برگزاری انتخابات سراسری در اسرائیل ناممکن است زیرا درصورت استعفای ایهود اولمرت، فردی برای رهبری حزب کادیما وجود ندارد. هنوز مشخص نیست چه کسی جانشین وی خواهد شد ورهبری حزب کادیما را برعهده خواهد گرفت».
الجزیره در ادامه افزود: «باوجود مطرح بودن نام تزیپی لیونی، وزیر امورخارجه اسرائیل، به عنوان نامزد شاخص برای تصدی رهبری حزب کادیما بعید است وی بتواند درصورت رسیدن به مقام نخست وزیری دولت ائتلافی اسرائیل را حفظ کند. به همین خاطر، احتمالا در اوایل ماه فوریه یا مارس سال اینده انتخابات سراسری در اسرائیل برگزار خواهد شد».
تحلیلگر این رسانه قطری، معتقد است: «اگر چنین وضعیتی پیش بیاید ایهود اولمرت تا زمان برگزاری انتخابات سراسری به عنوان رئیس دولت موقت اداره امور را در اسرائیل برعهده خواهد داشت».
در همین حال روزنامه انگلیسی گاردین در شماره امروز خود، از ایهود اولمرت با عنوان «نخست وزیر گرفتار اسرائیل»، نام برد و نوشت: «اولمرت با اعلام تصمیم خود برای کناره گیری از سمت خود، اسرائیل و خاورمیانه را با دورنمای آشفتگیهای تازهای روبهرو کرد».
گاردین عمدهترین نامزدها برای جانشینی اولمرت را، تزیپی لیونی وزیر خارجه میانه رو و عملگرا و شائول موفاز وزیر حمل و نقل میداند که به نوشته این نشریه موفاز در مسایل امنیتی از جمله موضوع هستهای ایران و مذاکره با فلسطینیان رویکردی ستیزه جویانه دارد.
به نوشته گاردین فلسطینیان در کرانه باختری و نوار غزه که به مذاکرات صلح شکل گرفته پس از اجلاس آناپولیس عمیقاً بدبین هستند، به رغم روابط شخصی موجود بین اولمرت و محمود عباس، احتمالا به کنار رفتن وی بیتفاوت خواهند بود.
«دن مارگالیت» تحلیلگر سیاسی اسرائیل تصمیم اولمرت را «پایانی غم انگیز برای دوره فعالیتی تاسف آور» توصیف کرد و «اوری درامی» از دیگر تحلیلگران اسرائیل اولمرت را فردی «بی عرضه» خواند.
واکنش فلسطینیها
در حالیکه در سرزمینهای فلسطینی مردم پس از استعفای اولمرت در خصوص پیشرفت در مذاکرات صلح بدبین هستند، طرفداران صلح در دولت انتصابی و حکومت خودگردان فلسطین، همچنان بر انجام مذاکرات اصرار میکنند.
یک جوان فلسطینی گفت: «همه توافقهایی که وی با فلسطینیان امضا کرده است بیمعنا خواهد شد و باید با جانشین او همه چیز را از صفر شروع کرد».
«نبیل ابو رانیه»، سخنگوی محمود عباس دیشب گفت: «وی این تصمیم اولمرت را «یک موضوع داخلی اسرائیل» میداند و تشکیلات خودگردان با نخست وزیر اسرائیل صرف نظر از اینکه اولمرت باشد یا فردی دیگر، تعامل خواهد داشت».
در عین حال، صائب عریقات، نماینده فلسطین در گفتگوهای صلح گفت: «طرفین مذاکرات تاکید کردند تا قبل از پایان امسال به توافق دست یابند».
سامیابوزهری، سخنگوی حماس این اقدام را به منزله پیروزی برای این گروه تلقی کرد.
واکنش کاخ سفیدگوردون جانرو، سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کرد بوش تا زمان استعفای اولمرت به همکاری با وی ادامه خواهد داد. وی افزود واشنگتن تا پایان امسال همچنان به همکاری در مورد ادامه گفتگوهای صلح ادامه خواهد داد.
یکی از مشاوران کاخ سفید نیز شکست رژیم صهیونیستی را در مقابل حزب الله، یکی از بدترین میراث دوره نخستوزیری ایهود اولمرت توصیف کرد.
«آریل کوهن» از کارشناسان نزدیک به نومحافظه کاران کاخ سفید با تحلیل تنش سیاسی در تل آویو به خاطر برکناری اولمرت تصریح کرد: «دوره نخست وزیری ایهود اولمرت همگی با شکست همراه بود».
وی افزود: «ایهود اولمرت بدترین نخست وزیر تاریخ اسرائیل از نظر راهبردها بود. وی نماد کامل فساد گسترده است. نتیجه جنگ کوچک اسرائیل با حزب الله در سال 2006 بدترین نتیجه در همه جنگهای اسرائیل بود. بنابراین، این که از شر ایهود اولمرت خلاص میشویم تحولی مثبت است».
«آریل کوهن» تصریح کرد: «فکر نمیکنیم «تزیپی لیونی» وزیر امور خارجه، و ایهود باراک وزیر دفاع اسرائیل، در صورتی که جانشین ایهود اولمرت شوند عملکردی بدتر از وی داشته باشند. باید منتظر ماند تا انتخابات جدیدی در اسرائیل برگزار شود».
وی در ادامه گفت: «این تغییرات سبب طولانیتر شدن دوره گفتگوها میشود. در عین حال باید توجه داشت که آمریکا نیز درگیر انتخابات ریاست جمهوری است. در سال 2009 با نهایی شدن این تغییرات مردم منتظر آن خواهند بود که تلاشها برای استقرار صلح در منطقه خاورمیانه احیا شود».
واکنشهای محافل داخلی رژیم صهیونیستی
خبر استعفای اولمرت در محافل داخلی اسراییل نیز واکنشهای متفاوتی در پی داشت.
اکثر صهیونیستها نیز از تصمیم ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای کناره گیری از قدرت استقبال کردهاند.
به گزارش شبکه فرانس 24، یک زن اسراییلی گفت: «افکار عمومی بر اولمرت فشار وارد کردند تا به علت اتهامات فساد از نخست وزیری کناره گیری کند و او تصمیم خوبی گرفته است».
ایهود باراک، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز از تصمیم اولمرت حمایت کرد و گفت این اقدام درست و به موقع صورت گرفت.
از سوی دیگر یک نماینده حزب لیکود، گفت: «استعفای اولمرت به معنای پایان حزب کادیما به شمار میرود».
یک نماینده دیگر حزب لیکود هم گفت: «وی مدتها پیش باید استعفا میکرد».
برخی دیگر از مقامات اسراییلی خواستار انحلال پارلمان اسراییل شدند. آنها اعلام کردند با وجود این پارلمان هیچکدام از اعضا حزب کادیما قادر نیست یک دولت با ثبات را به وجود آورد.
در حالی که بسیاری از نمایندگان احزاب مختلف خواستار انحلال پارلمان شدند، تزیپی لیونی، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی که از افراد برجسته حزب کادیما به شمار میرود از این اقدام اولمرت حمایت کرد و گفت: «این حزب باید به گونهای عمل کند که بتواند با حفظ اتحاد، به رهبری خود ادامه دهد».
دلیل استعفای اولمرت چیست؟
منابع وابسته به پلیس اسراییل اعلام کردند دلیل اصلی استعفای اولمرت این بود که وی میدانست پلیس در جریان تحقیقات علیه وی به شواهد متقن و مهمی دست یافته است.
منابع پلیس اعلام کردند: «اولمرت روز جمعه برای چهارمین مرتبه در محل سکونت خود در قدس تحت بازجویی قرار خواهد گرفت».
اولمرت در طول دو ساعت بازجویی باید به سوالاتی در مورد مدارک موجود که نشان میدهند وی در سفرهای خارجی خود مبالغ اضافه دریافت میکرده است، پاسخ گوید.
به گفته پلیس اسراییل، وی احتمالا از این مبالغ اضافی برای تامین هزینه سفر خانواده خود استفاده میکرده است.
این تحقیقات به سالهای 2003 تا 2006، یعنی زمانی که وی به عنوان وزیر تجارت و صنعت اسراییل فعالیت میکرد باز میگردد.
پلیس اسراییل اعلام کرد استعفای اولمرت از سمت نخست وزیری مانع ادامه تحقیقات پلیس نخواهد شد.