ابوالفضل عمومی با بیان اینکه نشست آستانه بین ایران، ترکیه و روسیه برای بازگشت امنیت به سوریه دنبال میشود، گفت: روند آستانه اتفاق موفقی بود که دستاوردهای خوبی به دنبال داشت. این مسیر میتواند الگویی برای سایر موضوعات باشد.
وی ادامه داد: شاهد الگویی از همکاریها هستیم که اثر عینی را به دنبال داشته است. این مدل را میتوان توسعه داد. البته فعلا روند آستانه بر موضوع سوریه متمرکز است. در موضوع سوریه هنوز بخشی از جریانات تروریستی در گوشهای از خاک سوریه باقی مانده است. همچنین گفتوگوهای سیاسی بین معارضان و دولت سوریه و بازسازی سوریه مطرح است که حتما کشورهای عضو آستانه میتوانند نقش موثری در آن ایفا کنند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به دیدارهای دوجانبه بین رئیس جمهور ایران با روسای جمهور روسیه و ترکیه در حاشیه نشست آستانه گفت: از رهگذر نشست آستانه، نشستهای دوجانبهای هم برگزار میشود. ترکیه شورای عالی روابط ایران و ترکیه را دنبال میکند. از گذشته مکانیزمی وجود داشت که نشستی با حضور روسای جمهور ایران و ترکیه و تعدادی از اعضای کابینه درباره توسعه همکاریهای اقتصادی تشکیل میشد. از سالهای گذشته تجارت ۳۰ میلیارد دلاری بین ایران و ترکیه هدفگذاری شده که هنوز تا رسیدن به آن فاصله زیاد داریم. لازم است دو کشور مکانیزمهای خود را فعال کنند تا این هدفگذاری عملیاتی شود.
عمویی ادامه داد: از دو، سه سال قبل در قالب همکاریهای ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا تجارت با روسیه پیگیری شد و این موضوع دائما رو به افزایش بود منتها این روند در سال جاری ارتقا و رشد پیدا کرد. امیدواریم که بعد از سفر پوتین اوج روابط اقتصادی بین ایران و روسیه را شاهد باشیم.
وی یکی از محورهای اصلی همکاریهای اقتصادی بین ایران و روسیه را کریدور شمال به جنوب خواند و گفت: روسیه برای تجارت خارجی در بندرهای غربی خودش محدود شده و کریدور شمال به جنوب میتواند کمککار زیادی برای روسیه باشد که کالاهای خود را از طریق آبهای گرم به نقاط مختلف دنیا ارسال کند و از قبل آن نیازهای خود را تأمین کند. ایران هم از مسیر این کریدور ترانزیتی میتواند منافع اقتصادی کافی ببرد.