کد خبر: ۷۸۵۵۷
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۸۷ - ۱۱:۱۰
یک تحلیل‌گر روابط بین‌الملل در گفتگو با آفتاب تشریح کرد:

صحنه‌گردان کودتای 28 مرداد که بود؟ آمریکا یا انگلیس؟

انگلیس از آمریکا سوء استفاده می‌کند
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: یک تحلیلگر روابط بین‌الملل ضمن مقایسه جان میجر با گوردون براون گفت: «آقای میجر دست نشانده مارگارت تاچر بود و سیاست‌های وی را پیگیری می‌کرد. در واقع خانم تاچر آقای میجر را انتخاب کرده بود تا پیرو سیاست‌های تاچریسم باشد».

دکتر سید وحید کریمی مدیر گروه اروپا و آمریکا دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در گفت وگو با خبرنگار بین‌الملل آفتاب اظهار داشت: «آقای گوردون براون برخلاف میجر، انتخاب آقای تونی بلر نبود تا بتواند سیاست‌های بلریسم را پیگیری کند. در کنار این موضوع آقای براون از کاریزمای تونی بلر برخوردار نیست و نمی‌تواند شیطنت‌های بلر را داشته باشد ولی در نهایت می‌توان گفت که همانطور که تاچر باعث کاهش محبوبیت حزب محافظه‌کار شد نحوه عملکرد تونی بلر همین سرنوشت را گریبانگیر حزب کارگر انگلیس کرده است».

این کارشناس مسائل اروپا با اشاره به انزجار مردم انگلیس از سیاست خارجی تونی بلر افزود: «تونی بلر تمام تلاش خودش را به عمل آورد تا مدت زمان نخست وزیری وی استمرار داشه باشد ولی  تظاهرات گسترده‌ مردمی، آقای بلر را مجبور به کناره‌گیری از پست نخست‌وزیر انگلیس کرد. آقای براون نیز که مدت‌ها در نوبت مانده بود تا به پست نخست‌وزیری برسد از  فرصت پیش آمده استفاده کرد و نخست‌وزیر انگلیس شد».

وی رابطه انگلیس و آمریکا را تحت عنوان رابطه ویژه قابل بررسی دانست و گفت: «پس از خاتمه جنگ سرد برای هماهنگی روسای جمهور انگلیس و آمریکا دیگر لزومی نداشت تا رئیس جمهور جمهوری‌خواه با یک نخست وزیر محافظه کار در قدرت حضور داشته باشند بلکه رابطه تنگاتنگ موجود را می‌توان جدا از گرایشات حزبی در یک رابطه ویژه قابل تعبیر دانست. به همین دلیل در کتابی تحت عنوان انگلیس و روسای جمهور آمریکا به مقایسه چهار نخست وزیر و رئیس جمهور آمریکا پرداخته‌ام».

دکتر کریمی با مقایسه رابطه ویژه چرچیل با روز ولت، مک میلان با کندی، تاچر با ریگان و نیز تونی بلر با جورج بوش درباره رابطه ویژه آنها گفت: «این رابطه ویژه را به جای بررسی احزاب باید از طریق شکافتن روابط موجود مابین دو کشور انگلیس و آمریکا مورد بررسی قرار دهیم به عنوان نمونه نظریه‌ای که درباره کودتای سال 1953 برعلیه دکتر مصدق انجام شد و معتقد است که این کودتا توسط آمریکا انجام شده است با گذشت زمان و افشای اسناد مشخص شده که تنها پول کودتا از سوی آمریکا تامین می‌شد ولی تفکر و نرم‌افزار کودتا انگلیسی بود».

دکتر کریمی با اشاره به اسناد منتشر شده درباره نقش انگلیس در کودتای 28 مرداد علیه دولت مصدق افزود: «پس از پیروزی انقلاب یک انگلیسی به نام راجر کوپر به اتهام جاسوسی دستگیر شد. راجر کوپر در اعترافات خود اعلام کرد که صحنه گردان کودتا علیه دکتر مصدق در ایران، انگلیس بود ولی از پول و بودجه آمریکا استفاده شده است».

وی در ادامه افزود: «حتی خانم مادلین آلبرایت وزیر امور خارجه اسبق آمریکا از مردم ایران بابت کودتا علیه دولت مصدق عذرخواهی کرد. این پوزش‌خواهی با رفتار استکباری آمریکا هماهنگی ندارد و تحلیلی که می‌توان از اظهار تاسف آمریکا داشت این است که ایالات متحده در کودتا نقش دوم را برعهده داشته است و شاید به همین نحو بتوان رابطه ویژه مابین انگلیس و آمریکا را به این شکل توضیح داد که قدرت سخت‌افزار آمریکا در اختیار قدرت نرم‌افزار انگلیس قرار گرفته است».

این تحلیلگر روابط بین‌الملل با اشاره به اسناد موجود درباره نقش سرویس‌های اطلاعاتی انگلیس در تصمیم‌های استراتژیک آمریکا یادآور شد: «همانطور که شاهد بودیم طبق اسناد جعلی سرویس‌های اطلاعاتی انگلیس که برای جورج بوش تهیه کرده بودند آمریکا به عراق حمله کرده است ولی پس ازحمله مشخص شد که این اسناد جعلی بوده و متعاقب آن سلاح‌های کشتار جمعی نیز کشف نشد».

دکترکریمی ضمن درخواست نسبت به بازنگری در نقش انگلیس در تحولات بین‌المللی خاطرنشان کرد: «معتقدم که زمان آن رسیده است که نخبگان جمهوری اسلامی ایران و به خصوص اهالی مطبوعات در مورد تعریف رابطه ویژه آمریکا و انگلیس تجدیدنظر کنند در واقع انگلیس در پوشش رابطه ویژه از قدرت نظامی آمریکا در راستای منافع خود سوء بهره‌برداری می‌کند».

وی درباره یکی از اسناد استراتژیک ما بین دو کشور آمریکا و انگلیس در ادامه افزود: «در سال 2003 میلادی که حمله آمریکا به عراق صورت گرفت باید معاهده همکاری هسته‌ای ما بین دو کشور تا سال 2004 تمدید می‌شد. در حالی که کنگره آمریکا مخالف تمدید این معاهده بود ولی آقای بوش این معاهده را تا سال 2014 به نفع انگلیس تمدید کرد. در واقع این معاهده به انگلیس امکان دسترسی به اطلاعات و جنگ‌افزارهای هسته‌ای آمریکا را می‌دهد».

این کارشناس تحولات بین‌الملل با اشاره به نقش آمریکا و انگلیس در سیاست بین‌الملل یادآور شد: «آمریکا یک بازیگر جدید در سیاست بین‌الملل است ولی تاریخچه حضور آمریکا در سیاست بین‌الملل به بعد از جنگ جهانی دوم برمی‌گردد. این در حالی است که قدرت سیاست خارجی انگلیس در عرصه بین‌الملل به بیش از چهارصد سال می‌‌رسد. باید به این نکته توجه داشته باشیم که سیاست خارجی انگلیس از طریق ایجاد بحران حیات خود را دنبال می‌کند و به همین دلیل انگلیس از درگیری مابین آمریکا با سایر کشورها استقبال می‌کند تا از شرایط موجود استفاده مناسبی داشته باشد». 

وی در پایان یاد آور شد: «معتقدم که آمریکا ابرقدرت جاهل است و انگلیس قدرت آمریکا را مورد سوء استفاده قرار می‌دهد. در ایران درباره لابی صهیونیسم در کنگره آمریکا کار فراوانی انجام شده ولی نسبت به نقش دفتر نخست وزیر انگلیس بر کاخ سفید کاری صورت نگرفته است. معتقدم زمان آن رسیده است که برروی تاثیری که شخص نخست وزیر انگلیس می‌تواند بر روی رئیس جمهور داشته باشد کار شود».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین