آفتابنیوز : آفتاب- محمد رادنیا: برخی از مسئولان دولتی در روزهای اخیر خبر از کاهش 5 تا 10 درصدی قیمت مسکن دادند. هزینه این اخبار بدون ذکر منابع و آمار معتبر یا مستند منتشر میشده اما طرح آن از سوی معاون وزیر مسکن در امور ساختمان آفتاب را بر آن داشت تا با تهیه گزارش میدانی به وضعیت بازار مسکن در سال 87 و قیمت آن در شهر تهران بپردازد.
در این میان کارشناسان اقتصادی معتقدند که قیمت مسکن در مدت مسئولیت دولت نهم آنچنان رشد بیسابقهای داشته که حتی کاهش 10 درصدی (در صورت صحت) باری از دوش نیازمندان آن برنمیدارد.
یک کارشناس مسکن در پاسخ به این سوال که آیا قیمت مسکن در روزها و یا ماههای اخیر کاهش یافته است گفت: «قیمت مسکن به هیچ وجه کاهش نیافته است». به گفته عباس ثابتی در صورتی که بازار مسکن در ایران روند صحیحی را طی میکرد اکنون هیچ دلیل اقتصادی موجهی برای کاهش قیمت وجود نداشت.
او با اشاره به افزایش قیمت برخی مصالح ساختمانی گفت: «با توجه به اینکه قیمت مصالح ساختمانی و مزد کارگر در سال جدید افزایش داشته و بازار برخی مصالح اساسی همچون سیمان وضعیت مشخصی ندارد نمیتوان دلیلی برای کاهش قیمت مسکن ذکر کرد».
وی با تاکید دوباره بر اینکه قیمت مسکن کاهش نداشته است، افزود: «در این بنگاه مشاوره املاک در دو ماه گذشته حتی یک معامله مسکن انجام نشده با اینحال مالکان نسبت به کاهش قیمت ملک خود برای تشویق خریداران عمل نکرد».
این فعال بازار مسکن در عین حال گفت: «اگر رکود بازار مسکن ادامه یابد احتمال کاهش اندک قیمت وجود خواهد داشت».
وی افزود: «در واقع شاید پایه و اساس طرح موضوع کاهش 5 تا 10 درصدی قیمت مسکن نیز همین رکود بازار باشد که البته ما حتی در یک مورد شاهد آن نبودیم».
ثابتی با بیان اینکه قیمتها در بازار براساس و اقعیتها تغییر میکند و نه اظهارات مسئولان گفت: «زمانی که تحول مثبتی در عرضه مصالح ساختمانی رخ ندهد و همچنین حمایت خاصی از سوی دولت برای ساخت و ساز صورت نگیرد چگونه میتوان اعلام کرد که قیمت مسکن کاهش داشته است؟»
وی با اشاره به مشکلات بازار سیمان به خصوص بعد از طرح موضوع خروج از سبد حمایتی تصریح کرد: «بر این اساس در مدت اخیر بازار سیمان متشنج شده و متقاضیان سیمان حتی نمیتوانند نیاز خود را به سادگی از بازار آزاد تامین کنند. از سوی دیگر هزینه حمل و نقل با آغاز سال 87 افزایش داشته که منجر به افزایش قیمت مصالح ساختمانی نیز شده است».
وی همچنین درباره افزایش بیسابقه اجاره مسکن گفت: «متاسفانه بهای اجاره مسکن در پی افزایش قیمت آن بسیار سرسامآور شده و از قدرت و توان درآمد یک خانوار متوسط فراتر رفته است».
ثابتی با بیان اینکه مالکان به مشاوره ما برای اجاره متناسب ملک خود با درآمد افراد توجهی ندارند، افزود: «به طور مثال یک مالک برای رهن کامل واحد مسکونی 50 متری خود در منطقه 22 تهران 17 میلیون تومان پیشنهاد داده است. واحد دیگری که 60 متر بنا دارد با قیمت 10 میلیون تومان پیش پرداخت و با اجاره ماهیانه 300 هزار تومان به گروه مشاورین ما معرفی شده است».
این کارشناس مسکن با بیان اینکه تاکنون بازار مسکن به این اندازه آشفته نبوده است، تصریح کرد: «علت این آشفتگی و افزایش شدید قیمت مسکن برای ما مشخص نیست اما این آشفتگی و گرانی برای تمام افراد جامعه قابل لمس است».
در عین حال کارشناس دیگری با ذکر مثال معتقد است که قیمتها در یک ماه گذشته تا حدودی کاهش یافته است.
به گفته محمد تقی عشرت آباد، قیمت خانههای ویلایی سی سال ساخت در شهرک چشمه با 160 متر زیربنا در سالهای اخیر از 109 میلیون تومان به 350 میلیون تومان در اوایل سال 86 و 550 میلیون تومان در اواخر این سال رسید اما اکنون همین خانهها را میتوان با 480 میلیون تومان خریداری کرد.
وی افزود: «قیمت مسکن در سال گذشته به طور هفتگی و حتی روزانه بالا میرفت اما در حال حاضر این روند متوقف شده و در برخی موارد با کاهش قیمت نیز روبرو هستیم».
این کارشناس مسکن با بیان اینکه قیمت آپارتمان نیز در برخی مناطق تهران حدود 10 تا 150 هزار تومان کاهش یافته است، گفت: «این کاهش در حالی بود که رشد قیمت مسکن در دو سال اخیر به طور بیسابقه و بدون منطق سه تا چهار برابر افزایش یافت، بنابراین کاهش 10 درصدی قیمت با توجه به افزایش شدید آن در گذشته قابل توجه نیست و هنوز حتی نمیتوان گفت که قیمت مسکن واقعی شده است».
عشرتآبادی در عین حال با اشاره به رکود شدید بازار مسکن تاکید کرد: «یکی از دلایل کاهش جزئی قیمت مسکن رکود این بازار در چند ماه گذشته به نظر میرسد».
وی ادامه داد: «این رکود حتی با وجود کاهش قیمت، در حال حاضر بر بازار حاکم است بنابراین کاهش قیمت 5 تا 10 درصدی در عمل بر اثر یک تحول صورت نگرفته بلکه تنها برخی از سرمایهگذاران برای بازگشت سرمایههای خود حاضر به کاهش اندک قیمت پیشنهاد خود به ما شدهاند».
به اعتقاد وی قیمت مسکن در دو سال گذشته چنان افزایش داشت که حتی با وجود کاهش قیمتهای پیشنهادی هنوز از قدرت خرید مردم خارج است و به همین دلیل رکود این بازار همچنان ادامه خواهد داشت.
این کارشناس در پایان افزایش غیرواقعی و شدید مسکن و همچنین رکود بازار آن را مهمترین علت کاهش اندک قیمت مسکن معرفی کرد.
اما کارشناس دیگری با طرح این سوال که کاهش قیمت مسکن آنچناکه مسئولان عنوان میکنند، به نسبت چه قیمتی و چه زمانی کاهش یافته است؟ میگوید: «نمیتوان گفت که قیمتها حتی کاهش داشتهاند چرا که معاملهای در بازار مسکن تهران صورت نمیگیرد بنابراین چنین ادعایی از پایه نادرست است».
وی افزود: «مسئولان دولت ملاک این ادعا را چه میدانند. آیا آنها قیمت کنونی مسکن را با قیمت پیش از مسئولیت خود نیز مقایسه میکنند».
این کارشناس مسکن اظهار داشت: «از برج ده سال 86 تا امروز حتی یک قرارداد فروش در این بنگاه معاملات ملکی تنظیم نشده است. سایر همکاران ما هم چنین وضعیتی دارند پس هر چه در مورد کاهش قیمت از سوی مسئولان اعلام میشود نمود خارجی و واقعی ندارد».
وی افزود: «با وجود اینکه رکود در هر بازاری موجب کاهش قیمت کالای آن بازار میشود، اما رکود بازار مسکن هنوز تاثیری بر قیمت مسکن نگذاشته است چرا که فروشندگان همچنان انتظار افزایش قیمت ملک خود را دارند».
این کارشناس مسکن تاکید کرد: «حتی اگر قیمت مسکن ده درصد هم کاهش یافته باشد هیچ ارتباطی با عملکرد دولت ندارد چرا که دولت تاکنون به جز طرح برخی از شعارها در مورد مسکن اقدامی انجام نداده است».
وی تصریح کرد: «تنها عاملی که در این بازار میتواند قیمت مسکن را کاهش دهد ادامه رکود این بازار است که در این صورت افرادی مانند ما باید شغل خود را تغییر دهند».
در همین ارتباط یک کارشناس مسکن با تایید کاهش ده درصدی قیمت مسکن در شهر تهران تاکید کرد: «به نظر میرسد که کمبود نقدینگی و افزایش شدید قیمت مسکن در چند سال گذشته علت اصلی این مساله باشد».
بهمن پرویزی درگفتوگو با خبرنگار اقتصاد و صنعت آفتاب افزود: «از آنجا که با آغاز سال 87 قیمت مصالح افزایش یافت و این افزایش همچنان ادامه دارد نمیتوانت دلیل منطقی برای کاهش ده درصدی قیمت مسکن به جز کمبود یا کاهش نقدینگی و افزایش شدید قیمتها در گذشته نه چندان دور عنوان کرد».
وی تصریح کرد: «از ابتدای اردیبهشت ماه سیر نزولی نقدینگی در این بخش منجر به کاهش تقاضا و در نتیجه کاهش متوسط ده درصدی قیمت مسکن شد».
این کارشناس ادامه داد: «با توجه به اینکه سرمایهگذاران مسکن نیاز به بازگشت سرمایههای خود دارند به دلیل کاهش تقاضا حاضر به فروش ملک خود با قیمت پایینتر شدهاند».
پرویزی در عین حال گفت: «با این وجود بازار مسکن در دو ماه گذشته به شدت راکد است و معاملهای در آن بسیار کم انجام میشود».
این کارشناس در مورد وضعیت اجاره بهای مسکن اظهار داشت: «قیمت اجاره مسکن نه تنها در دو ماه اخیر کاهش نداشته بلکه با توجه به نیاز مردم و افزایش تقاضا رو به افزایش است».
اين آمار و اطلاعات بدون منبع و اعمال كارهاي بدون كارشناسي مطلبيست كه حتي نزديكترين افراد دولت و حاميان شخص رپيس جمهور را به منتقدان تند و تيز ايشان تبديل كرده . چه رسد به مردمي كه با گوشت و پوست خود واقعيات را از دريچه حقيت ميبينند . واقعا جاي بسي تعجب است چطور ممكن است نمايندگان ملت همچنان مهر سكوت بر لب زده اند . و اين در حاليست كه روند نه به نفع توده مردم است و نه بنفع سران مملكت .
2. نسبت قيمتها ي فعلي را نسبت به مرداد ماه سال گذشته را بيان كنيد؟
3.نسبت افزايش قدرت خريد مردم را هم به همان نسبتها ي زماني بيان كنيد؟
چند روز پيش براي خريد آپارتماني در صادقيه مراجعه نمودم . فروشنده همان رقمي را كه يكماه قبل از آن تعيين كرده بود را مجددا مطرح كرد و گفت كه يك ريال هم از اين مبلغ چشم پوشي نخواهد كرد . به ايشان عرض كردم در روزنامه ها نوشته اند مسكن در تهران متري پانصد هزار تومان ارزان شده است . ميدانيد چه پاسخي به من داد ؟ گفت برويد از همان روزنامه خانه بخريد !!!