کد خبر: ۷۸۶۵۲
تاریخ انتشار : ۲۲ مرداد ۱۳۸۷ - ۱۵:۴۴
سید محمد خاتمی تصریح کرد؛

مردم ما قیم نمی‌خواهند

باید از کنار تهمت‌ها کریمانه عبور کرد
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رییس جمهور سابق کشورمان گفت: «مبادا تصور شود که دموكراسی یعنی اینکه قرار است شب بخوابیم صبح سفره‌ای پهن كنند بگویند بفرمایید سر سفره،بلکه دموكراسی مردم‌سالاری است که پایه‌اش خود مردم باشند». 

به گزارش سرویس سیاسی آفتاب، حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی در جمع گروهی از فعالان سیاسی و اجتماعی استان کهکیلویه و بویر احمد با بیان اینکه مردم‌سالاری موانع دارد و نباید منتظر باشیم دیگران موانع را از سر راه بردارند،تصریح کرد: «مردم باید در صحنه بیایند و اندك‌اندك موانع را كمرنگ كنند تا جمهوری اسلامی به معنی واقعی تحقق پیدا كند». 

رییس جمهور سابق کشورمان با بیان اینکه ‌جریان سیاسی که به اصلاح طلبی معروف است، باید در عرصه حضور داشته باشد، خاطرنشان ساخت: «معتقدم این جریان به نفع كشور است وباید درعرصه حضور داشته باشد اما امروز به این جریان جفاها می‌شودو ناسزاها گفته می‌شود معتقدم آن جریان به نفع كشور است». 

وی افزود: «شاید بعضی این حرف‌ها را جریان‌هاو یا كسانی می‌زنند كه می‌خواهند مطرح شوند و از اینکه ما واکنش نشان دهیم بسیاراستقبال می‌كنند ولی نباید به آنها اعتنا كرد زیرامعتقدم اگر كسی مورد حمله قرار گرفت حتما این حملات به خصوص وقتی بی اساس و بی‌پایه باشد، پرداختن به آن و درصدد دفاع بر آمدن همان هدفی است که تهمت زننده را راضی می کند،بنابراین باید از كنارش کریمانه عبور كرد».
 
خاتمی با اشاره به اینکه اگر ما مومنیم خداوند از ما دفاع می‌كند،تصریح کرد: «خداوند نمی‌گذارد بندگانش در تاریخ و وجدان جامعه مورد ظلم قرار بگیرند كه "ان الله مدافع عزالدین آمنوا"».
 
وی افزود: «هرچند ممكن است از نظر ظاهری برای مقاطعی مورد ستم قرار بگیرند اما خداوند مدافع بنده مومن خود است اما اگر هم مومن نیستیم مستحق هر خسارتی و ملامتی هستیم».
 
رییس بنیاد باران بعضی از برخوردها و تخریب‌ها را سبب تقویت كسانی كه مورد تخریب قرار گرفته‌اند در جامعه دانست و خاطرنشان ساخت: «کسی که می‌خواهد به مردم خدمت کند باید از تخریب‌ها نهراسد». 

خاتمی اظهار داشت: «کسانی که نامشان به‌ ناسزاگویی و درشت‌گویی معروف است حرف‌شان چندان تاثیری در جامعه ندارد».
 
رییس موسسه بین المللی گفت و گوی فرهنگ‌ها و تمدنها با اشاره به این موضوع که اخیرا گفته می‌شود خاتمی در سازمان ملل از ایرانیت و روح ایرانی دفاع كرد و دیگران از امام زمان(عج)؛عنوان داشت: «اولا بنده افتخار می‌كنم که از روح ایرانی و ایرانیت دفاع كرده و دفاع می‌كنم و نیز مفتخرم كه ایرانی هستم و همواره ایرانی خواهم ماند».
 
وی ادامه داد: «به همین دلیل تلاش برای سربلندی ایران و بالا بردن حرمت ایرانی برای من یك هدف است و فكر می‌كنم در طول دوران مسئولیتم یكی از كارهایی كه می‌خواستم انجام دهم و تا حدودی هم موفق بودم این بود که سعی كردم كه ملت ایران و مردم ایران از هر قشر و طبقه‌ای در داخل و هم در عرصه بین‌الملل احساس حرمت كنند». 

خاتمی گفت: «اولین باری كه مساله مهدویت در سازمان ملل مطرح شد، مربوط به اولین نطق بنده در سال 1377 در سازمان ملل است. اما مهدویت را به زبانی مطرح كردم كه مورد توجه و حرمت قرار گرفت. این موضوع از افتخاراتم است و از آن دفاع می‌كنم ضمن اینکه دفاع بنده ازایرانیت ،از زبان فردوسی و روح ایرانی در جمع ایرانیان آمریكا نیز نتایج مثبتی داشت».
 
رییس جمهور سابق کشورمان با اشاره به اینکه سخنان او در سازمان ملل موجب نشد تا احساسات ضدایرانی چه در دنیای اسلام، چه در دنیای غیراسلام برانگیخته شود،گفت: «زبان من زبانی بود كه كاملا مساله مهدویت را به‌خصوص در چارچوب اصل گفت‌وگوی تمدن‌ها به‌گونه‌ای مطرح كرد كه مورد توجه قرار گرفت و خوشبختانه بسیاری از مراجع و بزرگان هم از این مساله تقدیر كردند كه برای اولین مرتبه از مهدویت صحبت شده است». 

به گفته وی سخن گفتن درباره امام زمان(عج) و مهدویت چگونه و با چه زبانی و با چه شیوه‌ای باشد موضوعی است، كه دیگران باید قضاوت كنند كه چه كسی درست از مهدویت،از اسلام واز ارزش‌های اسلامی دفاع كرده است؟ 

رییس موسسه بین المللی گفت و گوی فرهنگها و تمدنها تجلی روح ایرانی را در چهار بخش عنوان کرد و یادآور شد: «یكتاپرستی افتخار ایرانیان این است، حقیقت‌جویی روح ایرانی، عدالت‌خواهی و در نهایت رواداری از مواردی است نشان می دهد روح ایرانی به اندازه ای فراخ است كه می‌تواند با وجود اختلافاتی كه با دیگران دارد همزیستی كند و به همین دلیل است كه ایرانی توانسته عناصر بسیاری از فرهنگ‌هارا در درون خودش جای دهد و فرهنگی متنوع ایجاد كند».

رییس بنیاد باران فرهنگ ایرانی را فرهنگی با سعه صدر در مقابل فرهنگ‌های دیگر دانست و یادآورشد: «ایرانی بدون اینكه هویتش را از دست بدهد به تبادل فرهنگها پرداخته است اینها خصوصیت‌های روح ایرانی است».
 
خاتمی تاکید کرد: «چرا در ایران اهل‌بیت مورد توجه‌قرار دارد و نه فقط برای شیعیان،بلکه برای اهل تسنن ایرانی و حتی مسیحی، كلیمی و زرتشتی ایران هم این جایگاه ارزشمند است؟ این روح ایرانی است ، روح حقیقت جو و عدالت جویی که در مقابل مظاهر و مصادیق حقیقت و عدالت یعنی علی(ع) و فرزندان خاضع می‌شود».
 
وی با طرح این پرسش که چرا نباید از این روح دفاع شود،ابراز عقیده کرد: «چه كسانی می‌خواهند روح ایرانی را در مقابل اسلام و ارزش‌های اسلامی قرار بدهند؟ کسانی که می خواهنداسلام به گونه‌ای القا شود كه چیزی جز خشونت و انعطاف‌ ناپذیری نسبت به انسان و حقوق او نباشد.آنها اسلام را نمی شناسند».
 
خاتمی تاکید کرد: «این گروه نه تنها با ایرانیت مخالف هستند بلکه با انسانیت هم مخالف اند و این اسلام‌ در ایران ودر انقلاب ما جایگاهی ندارد و در جمهوری اسلامی هم نباید جایگاه داشته باشد».
 
رییس موسسه بین المللی گفت و گوی فرهنگها و تمدنها با بیان اینکه اگر این بینش و گرایش انحرافی بخواهد خودش را به عنوان اسلام حقیقتی جا بیندازد،اظهار داشت: «باید جلوی این گروه را گرفت و نگذاشت كه انقلاب را و روح ملت ایران را به نفع یك جریان كه با انقلاب ما و روح ایران مخالف هستند به نام خود مصادره كنند».
 
خاتمی با اشاره به اینکه با افتخار از ایران و ایرانی دفاع می‌كند،یادآور شد: «معتقدم كه روح ایرانی اسلامی بسیارقوی‌تر و نیرومند‌تر شده است که نمونه آن تجلی انقلاب اسلامی با این عظمت است که در ایران رخ می‌دهد.
وی دیدگاههای تنگ و تاریک را در جمهوری اسلامی بدون هیچ جایگاه و ارزشی دانست و اظهار داشت: در انقلاب اسلامی روح ایرانی، روح عدالت خواه، حقیقت‌خواه و مدارا طلب از جمهوری اسلامی دفاع می كند.اماامروز آنچه در خطر است جنبه اسلامی ایرانی ماست كه در جمهوری اسلامی تجلی پیدا كرده است».
 
خاتمی با بیان اینکه آیا در اسلام و انقلاب مردم قیم می‌‌خواهند یا خدمتگزار،عنوان کرد: «اسلامی كه در انقلاب ما بود و امام آن را نمایندگی می‌كردند و مردم با دل و جان آن را پذیرفتند ، مردم را رشید می‌دید و نمی‌خواست برای آنان قیم بگذارد».
 
وی گفت: «خداوند هدف بعثت پیامبر انش رادر این می‌داند كه به عدل قیام كنند. نه اینكه دیگران قیم او باشند تا عدل به آنها تحمیل شود. این دیدگاه اسلام است در انقلاب چنین دیدی حاكم بود و با استقرارجمهوری اسلامی مستقر شد».
 
خاتمی منشا قدرت را مردم عنوان کرد و گفت: «منشا قدرت مردم هستند و نه آنکه قدرت ارباب مردم باشد كه البته دیده‌گاههای دیگری‌هم هست كه این را قبول ندارد».
 
رییس جمهور سابق کشورمان با بیان اینکه بایدابتدا دیدگاهمان را مشخص كنیم،تصریح کرد: «آیا ما قیم مردمیم، یا می‌خواهیم مردم قیم داشته باشند و یا اینکه می‌خواهم مردم آنقدر رشد كنند كه خودشان سرنوشت خودشان را در دست بگیرند»؟
 
وی افزود: «كسانی كه به قدرت می‌رسند باید نماینده مردم و خدمتگذار آنان باشند. مردم هم اگر روزی تصمیم گرفتند که آنها را كنار بگذارند بتوانند كس دیگری را برگزینند».

رییس بیناد باران با تاکید بر این نکته که باید بر روی دیدگاه درست پلفشاری کرد، عنوان داشت: «حاكمان قیم مردم نیستند، بلكه خدمتگذار مردمند .مردم به آنها رای داده‌اند و تصمیم گرفته‌اند كه معیار‌های اسلامی و اخلاق دینی در جامعه ارایه شود. بنابراین حكومت موظف است این معیار‌ها را رعایت كند كه متاسفانه در خیلی از جاها رعایت نمی‌شود».
 
رییس جمهور سابق کشورمان بیان داشت: «در دولت قبل در صدد پایدار كردن اخلاق در جامعه بودیم اما شاهد هستید که كسانی به نام انقلاب و به نام اسلام چقدر بد اخلاقی را در جامعه رواج دادند»؟ 

اوخاطرنشان کرد: «آیا در جایی كه در مقابل یك انحراف و گناه فرعی عكس‌العمل نشان داده می‌شود در مورد گناهان بزرگ و بدخلقی‌های زشت هم حساسیت هست یا به عكس ترویج می‌شود»؟
 
خاتمی با بیان اینکه حتی یك نگاه فردی هم مطلوب نیست حاکم شود بلکه مطلوب این است که گناه و انحراف وجود نداشته باشد تصریح کرد: «ما در مقابل گناهان بسیار بزرگ از جمله تخریب، تهمت و بدتر از همه دروغ گفتن به مردم حساسیم. اگر می‌گوییم حكومت باید براساس معیار‌های اسلامی عمل كند باید هر كس در كارنامه‌اش در مقابل اصول مسوول باشد».
 
رییس موسسه بین المللی گفت و گوی فرهنگها و تمدنها خاطرنشان ساخت: «معتقدم اگر اصول را فراموش كنیم امكان اینكه فروع را بتوانیم در جامعه پیاده كنیم نیست. اگر ما خودمان بر مبنای اخلاق رفتار كنیم، با مردم راستگو باشیم و خدمتگزار مردم بیشتر به ارزش‌ها علاقه‌مند و پایبند می‌شوند.
خاتمی خدمتگزاری را فراهم آوردن زمینه بیشتر حضور دولت و مشاركت مردم در عرصه اقتصاد و در عرصه سیاست و اجتماع دانست و یادآور شد: اگر گفته می شود که بخش خصوصی باید فعال و تقویت شود تا همه نیازهای مردم توسط خود مردم برآورده شود یا اگر گفته می شود كه نباید سرمایه بین نسلی را برای یك‌بار مصرف استفاده کرد. اینهاهمه دغدغه انجام وظیفه خدمتگزاری است».

او افزود: «امابر فرض وقتی در تدارک هستیم که در جیب ملت دست كنیم و به این و آن بدهیم این مشكلی از مردم ما حل نمی‌کند ما باید زمینه حضور مردم در عرصه سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و مدیریت جامعه فراهم آوریم در این صورت است كه ما اسلام و روح ایران اسلامی را كه مورد توجه ماست در جامعه استقرار داده‌ایم. مساله دیگر خود مردم هستند این مردم، مردم رشیدی هستند ولی باید متوجه باشند ارباب انقلاب و كشور آنها هستند خودشان باید رای بدهند و خودشان باید از رایشان دفاع كنند».
 
وی اضافه کرد: «ممكن است راه‌ها بسته شود وآن‌گونه كه مردم دلشان می‌خواهد یا در سطح وسیعی نتواند حضور داشته باشند زیرا به هر حال ایستگاه‌های كنترلی وجود دارد كه نگاه قیمومیتی به جامعه دارد و ممكن است جامعه را محروم كند اما این به معنی عدم حضور نیست».
 
وی با اشاره به انتخابات دور هشتم مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: «در انتخابات گذشته دیدیم که از اصلاح‌طلب ها در سراسر كشور تنها حدود یكصد نفر تایید صلاحیت شد در حالی كه بسیاری از چهره‌های شاخص را رد کرده بودند.(منهای تهران كه سازوكار دیگری داشت) بیش از 50 نفر آنها در مجلس رای آوردند آیا اگر برای 290 حوزه امكان رقابت بود امروز نتیجه كار همین بود»؟
 
رییس جمهور سابق کشورمان با بیان اینکه كسانی كه در مجلس هستند نماینده مردم‌اند مورد احترام ما هستند گفت: «باید شرایطی فراهم شود که مردم بیشتردر عرصه حضور داشته باشند .زمانی كه محدودیت ایجاد شد بازخواست شود که آیا نمایندگان مردم ،نماینده واقعی مردم هستند و یا با چند واسطه نماینده مردم هستند». 

رییس جمهور سابق کشورمان بااشاره به اینکه اگر مردم خود بیدار باشند و هوشیارانه بازخواست كنند در این صورت حتی اگر محدودیت‌هایی باشد بسیاری از امور مطابق خواست مردم پیش خواهد رفت،گفت: «باید مردم در صحنه باشند تا دولت یا همان نماینده یا وزیر احساس كند زیرنظر نظارت مردم است و مورد بازخواست مردم است همین‌ مسایل سبب می‌شود تا حدودی خواست مردم تحقق پیدا کند».
 
خاتمی با اشاره به در پیش داشتن انتخابات ریاست جمهوری دهم عنوان کرد: «کسانی که می‌خواهند وارد این عرصه شوند باید سعی كنند انتخابشان نزدیك به معیارهایشان باشد نتیجه انتخابات هم هرچه شد آن منتخب در مقابل همه مردم مسوول است و مردم هم ‌باید با شجاعت آن مسوولیت را بخواهند».
 
وی ادامه داد: «مردم باید بخواهند، بازخواست كنند بگویند كه ما چه می‌خواستیم و اولویت با چیست. نباید احساس شود که انتخاباتی برگزارشد و دیگر کار از دست مردم بیرون رفته است. حضور مردم بدین معناست که مردم حاضر باشند نسبت به مسایلی كه در كشور می‌گذردو نسبت به آنچه در عرصه مدیریت كشور می‌گذرد بی‌تفاوت نگذرند».
 
رییس بیناد باران در ادامه با اشاره به اینکه وقتی صحبت از ایران و ایرانی آن هم در جمعی كه نماینده یك قوم از جامعه ما كه خلوص ایرانی بودنشان و پاسداری از معیارهای ایرانی بودن در آنها بسیار قوی است می شود،یادآور شد: «كهكیلویه و بویراحمد در قلب ایران است و دراین خطه از کشور می‌توانیم روح ایرانی و مزیت ایرانی بودن و خلوص را بیشتر بیابیم».
 
او ادامه داد: «یكی از افتخارات مردم كهكیلویه و بویراحمد و مجموعه این منطقه این است كه از جمله نمایندگان روح ایرانی در تاریخ هستند لذا سخن گفتن از ایران و ایرانی در جمعی در اوج ایران هستند،اگر نگوییم بیش از همه جاست لااقل یكی از بخش‌هایی است كه می‌توانیم در آنجا خالص‌تر، بهتر، برجسته‌تر و روشن‌تر معیارها و برجستگی‌های ایرانی راببینیم».
 
در ابتدای این جلسه حاضرین در این دیدار به بیان دیدگاها و نظرات خود درباره مسائل روز كشورپرداختند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین