آفتابنیوز : آفتاب: آيتالله هاشمی رفسنجانی در دهمين كنگره «علوم زراعت و اصلاح نباتات ايران» در كرج گفت: «يكی از اركان توسعه پايدار توجه به نسلهای آينده است و توسعه نبايد به قيمت خاكسترنشين شدن نسلهای آينده صورت گيرد».
به گزارش سرویس سیاسی آفتاب، رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام صبح روز دوشنبه در مراسم افتتاحيه دهمين كنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ايران در موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر كرج، همچنين با اشاره به تاريخچه طولانی كشاورزی افزود: «كشاورزی طبيعیترين ميدان فعاليت توليد در زندگی انسان است كه با منابع خدادادی سر و كار دارد و نيازهای واقعی انسان را تامين میكند».
وی موثرترين بخش كارهای توسعه انسانی را در تامين نيازهای زندگی كشاورزی خواند و كشاورزان را سالمترين، موثرترين مفيدترين و قانعترين مردم برشمرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با بيان اين كه در سند چشمانداز 20 ساله كه بر محور دانايی ترسيم شده است، بهرهوری اساس توسعه قرار گرفته گفت: «در اين قسمت بيشتر با دانشمندان، مديران و نيروهای مجرب و كارآزموده و آموخته سر و كار داريم كه متخصصان امر كشاورزی از جمله آنها هستند».
هاشمی رفسنجانی تصريح كرد كه سرمايه بزرگی در بخش كشاورزی در اختيار كشور است كه با اتكا به نظرات دانشمندان به عنوان هدايتگرانی خوب برای نظام ميتوان آن را مديريت كرد.
وی در ادامه از كمتوجهی به تحقيقات و انجمنهای علمی گله كرد و افزود: «حقيقتا در اين بخش در كشور كوتاهی صورت پذيرفته است».
وی ادامه داد: «در دهه هفتاد پايه انجمنها بنا گذاشته شد و امروز اين نهال كوچک به عنوان نمونه در انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات با دو هزار عضو به ثمر نشسته است كه انتظار میرفت در مدت كوتاهی انجمنهای فراوانی در همه رشتهها در كشور سر بلند كنند، اما تا كنون تنها حدود 50 انجمن در كشور تشكيل شده است كه بايد در اين زمينه كار شود».
هاشمی به عوامل كمتوجهی به اين بخش در كشور اشاره و اظهار كرد: «يكی از عوامل مساله كمبود اعتبارات و امكانات مالی است كه بخشی از مشكل اصلی در كل پژوهش كشور است؛ اما تصميمی كه به تازگی در مجمع تشخيص مصلحت نظام برای بخش تحقيقات گرفته شده، در برنامه پنجم توسعه میتواند مبنای خوبی برای آينده باشد تا با پیگيری منابع NGOها و انجمنها تامين شود».
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام بيان كرد: «امسال كمتر از پنج درصد از بودجه كشور صرف تحقيقات واقعی شده و در مهمترين بخش به وزارت جهاد كشاورزی داده شده است كه درعين حال كافی نيست؛ از اين رو بودجه تحقيقات را امسال به سه درصد رساندهايم؛ يعنی شش برابر آن چه هست».
هاشمی رفسنجانی در ادامه گفت: «سياستی كه در كشور برای توسعهی در پيش گرفته شده توسعهی پايدار را پايه قرار داده و از ملزومات مهم توسعه پايدار، چند ركن است؛ اقتصاد يعنی سرمايه و نيرويی كه به كار میرود بايد تعادل داشته باشد.
همچنين هزينه و درآمد باید همخوانی داشته باشد؛ زيرا در غير اين صورت هزينه و انسان از اين بخش فرار ميكند و خسران بزرگی پديد میآيد. اگر امروز در بخش كشاورزی سرمايه كم جذب میشود، به اين دليل است كه سود ندارد و بزرگان و كشاورزان بايد راه حل نشان دهند».
وی خاطرنشان كرد: «توسعه پايدار توسعهای است كه تعادل اجتماعی را بر هم نزند، نبايد يک بخش را آن قدر ضعيف كرد كه مردم آواره شوند و يک بخش را آنقدر فربه كه با اتمام دوره اوج دچار خلا شود».
هاشمی هم چنين از محيط زيست و آسيبنزدن به آن به عنوان يكی ديگر از اركان توسعهی پايدار ياد كرد و افزود: «اگر محيط زيست را خراب كنيم خانه خود را خراب كرده و زيستگاهمان را به نابودی كشاندهايم. توجه به نسلهای آينده نيز در توسعه پايدار يک ركن محسوب میشود. اگر بنا باشد توسعه را به گونهای انجام دهيم كه نسلهای آينده را خاكسترنشين كنيم، توسعه ، توسعه پايدار نيست؛ چرا كه مهمترين پايه تامين حيات خوب نسلهای آينده هستند كه بايد به اين مساله توجه كرد».
رييس مجلس خبرگان رهبری به نقش رسانهها در عرضه دستاوردهای دانشمندان ايرانی به دنيا نيز اشاره و اظهار كرد: «انجمنهای كشور به سايتهايی نياز دارند كه دستاوردهايشان را به دنيا معرفی كنند. تحقيقات دانشمندان ايران به درد كشورهای جهان سوم و كشورهای پيشرفته ميخورد و حيف است كه اين موقعيت از دست برود».
هاشمی همچنين با بيان اين كه رونق كشاورزی در ايران و همه جا به آب و خاک وابسته است، افزود: «در ايران خاک كم نداريم اما در نگهداری خاک ضعيف هستيم و با آبخيزداری ضعيف، خاكی را كه طی ميليونها سال ساخته شده از دست میدهيم؛ در حفظ آب نيز بدتر از بخش خاک عمل میكنيم كه بايد در اين بخش بيشتر متمركز شويم».
وی در اين رابطه گفت كه مجمع تشيخص مصلحت نظام سياستهای كلی بخش كشاورزی و آب را نوشته و طرح جامع مديريت آب را مشخص كرده كه اگر مراعات میشد چنين خشكسالیای به وقوع نمیپيوست.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام افزود: «طی سالهای گذشته هم كشور با بحران خشكسالی رو به رو بوده ولی وضعيتی كه امروز بر سر كشاورزی آمده پيش نيامده بود».
هاشمی رفسنجانی گفت: «كار مهم و بزرگی كه دانشگاه آزاد انجام میدهد ساخت تجهيزات آبشيرين كن ارزان قيمت است، ما به اين علم نياز داريم و بايد در آن پيش رويم؛ چرا اين صنعت را تقويت و از آن استفاده نمیكنيم».
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه به چگونگی مصرف آب در سطح كشور اشاره و اظهار كرد: «در مسير استفاده از آب بسيار مسرفانه عمل میكنيم، آن جا كه آب زياد است آن قدر استفاده میشود كه در مقابل تشنگی بر بخش ديگری از كشور تحميل میشود و اين يک ظلم تاريخی است؛ زياد آب مصرف كردن هنر نيست، بلكه سرمايه برباد دادن است».
وی تصريح كرد: «اگر از روش آبياری تحت فشار در كشور استفاده و برای آن زمان صرف میشد امروز تپه ماهور ما هم آباد میشد. آبياری تحت فشار را بايد در خيلی از جاها اجباری كرد كه در اين صورت بسياری از ديمكاریها به اراضی آبی تبيدل میشود و در اين ميان خشكسالی معنا نمیدهد».
هاشمی در ادامه با بيان اين كه « مردمیشدن» يكی از كارهايی است كه میتواند از محورهای پيشرفت ما باشد، گفت: «اين مردم هستند كه از دانش روز استفاده میكنند و انجمنها به عنوان يک پايگاه خوب میتوانند با مردمی كردن تحقيقات و آموزش اين بعد را گسترش دهند».
هاشمیرفسنجانی تاكيد كرد: «سيستم كشاورزی از باغداری، زراعت و اصلاح نهال و بذر ، كود، سم، برداشت و نگهداشت و توزيع و مصرف محصولات در كشور ما به صورت عالمانه نيست؛ اين در حاليست كه دانشمندان در اين عرضه فراواناند و يک مديريت برای هماهنگی اين بخشها لازم است».
وی در پايان به اجرای سياستهای اصل 44 در كشور اشاره كرد و گفت: «سياستهای اصل 44 در راستای وارد كردن مردم در صحنه و واگذاری كارها به آنان است تا كارها به صورت عالمانه پيش رود و آسيبها به حداقل رسد».
ولله اين وضعيت باشان ملت و شعارهاي اول انقلاب همچنين
در امد نفتي مطابقت ندارد
تورا به خدا فكري كنيد
«امسال كمتر از پنج درصد از بودجه كشور صرف تحقيقات واقعی شده و در مهمترين بخش به وزارت جهاد كشاورزی داده شده است كه درعين حال كافی نيست؛ از اين رو بودجه تحقيقات را امسال به سه درصد رساندهايم؛ يعنی شش برابر آن چه هست».