آفتابنیوز :
آفتاب-سرویس اجتماعی: باتوجه به بالا بودن میزان مسافرتها در فصل تابستان، استفاده از قطارهای بینشهری در این روزها افزایش چشمگیری یافتهاست، اما مسمومیت 13مسافر قطار مشهد- تهران توسط دو مجرم حساسیتهایی رادرخصوص وضع امنیت قطارها برانگیخت.
هفتهنامه امین جامعه-ارگان نیروی انتظامی- برای آگاهی از وضعیت امنیت قطارها و عملکرد پلیس راهآهن ناجا که از زیر مجموعههای پلیس پیشگیری به شمار میرود، گفتگویی با سرهنگ رحمتاللهی رییس پلیس راهآهن،انجام دادهاست که متن آن در پی میآید:
چندی پیش خبری درخصوص مسمومیت 13نفر توسط زن و مردی در قطار مشهد – تهران منتشر شد که توجهات بسیاری را جلب کرد. تا چه میزان مجرمان از این روش برای انجام کارهای مجرمانه خود استفاده میکنند؟
یکی از شیوههای مجرمان که خیلی جدید نیست و از سالهای قبل نیز از آن استفاده میشد، مسموم کردن مسافران برای اغفال و سرقت اموال آنان بوده است.
وصف مجرمانه آن در قانون «سرقت مقرون به آزار» توسط قانونگذار تعریف شدهاست که نه تنها در قطارها، بلکه در سایر اماکن عمومی و بقیه جاهایی که این امکان وجود داشته، مجرمان برای رسیدن به اهداف شومشان از این روش استفاده کردهاند.
در این روش فرد مجرم پس از جلب اعتماد دیگران و برقراری ارتباط با آنها پس از تعارف کردن موادغذایی و نوشیدنیهایی که آلوده به مواد سمی و خوابآور هستند، زمینه را برای سرقت و انجام اعمال مجرمانه خود فراهم میکند. مدتها بود که شاهد وقوع این جرم نبودیم اما چند وقتی است که مجدداً رایج شده است.
از آخرین وضعیت پرونده این زن و مرد مجرم برایمان بگویید؟
این دو نفر در قطار مشهد- تهران موفق شدند اعتماد مسافران را جلب کرده و با دادن ساندیسهای مسموم و بیان اینکه این ساندیسها نذری و دعا خوانده هستند، 13نفر را طعمه قرار میدهند و پس از بیهوشی آنان وجوه نقد و طلاجاتی که همراه خانمها بوده را دزدیده و در ایستگاه ورامین پیاده میشوند.
میزان مواد به کار رفته در ساندیسها به حدی بود که همه آنان 48ساعت در بیمارستان بستری بودند و در ساعات اولیه فقط 4نفر توانستند اطلاعات جزیی از مجرمان را در اختیار ما قرار دهند. به محض اطلاع از موضوع و انجام تحقیقات اولیه به خاطر حساسیت موضوع، همه ردهها و فرماندهان نواحی راهآهن نسبت به این مورد توجیه شدند و خوشبختانه یک روز بعد دو مجرم در یزد دستگیر شدند که هماکنون در اختیار پلیس آگاهی فرماندهی یزد هستند و اعترافات خوبی داشتهاند.
بازپرس پرونده به ماموران آگاهی نیابت قضایی داده تا پس از اتمام تحقیقات در یزد متهمان به تهران منتقل شوند تا در اینجا به پرونده مسمویت 13مسافر نیز رسیدگی شود.
برای آگاهسازی مردم نسبت به این شیوهها که توسط مجرمان مورد استفاده قرار میگیرد، چه اقداماتی انجام دادهاید؟ پلیس، نهتنها در این زمینه، بلکه در همه موارد، برای افزایش سطح آگاهی مردم نسبت به شیوههای مجرمان و پدیدههای مجرمانه، آموزشهای همگانی را در دستور کار خود دارد، هرچند بعضیها معتقدند که آموزشها و توصیههای پلیسی اگر با ظرافت و اصول حرفهیی انجام نشود، ممکن است فضای عمومی جامعه را ملتهب کند و احساس امنیت را کاهش دهد.
مطمئناً نقش مردم و کسانی که بزه دیده هستند نیز قابل توجه است و غالباً این رفتار افراد است که زمینه بروز وقوع جرم را فراهم میکند. امیدوارم مردم نسبت به پدیدههای مختلف و چگونگی مراقبت از خود و اموالشان حساسیت بیشتری داشته باشند و مراقب مجرمانی که در لباس مسافر با تعارف کردن مواد آلوده قصد سوءاستفاده را دارند، باشند.
البته بدون شک ارتباط بیشتر مردم با پلیس نیز فرصتهای ارتباط جرم را کاهش خواهد داد.
از عملکرد پلیس راهآهن ناجا در سالجاری برایمان بگویید؟ در 4ماهه نخست سالجاری در زمینه کشف کالاهای قاچاق از مبادی راهآهن 94پرونده تشکیل شده و 137نفر دستگیر شدند که ارزش ریالی کالاهای کشف شده بالغ بر دو میلیارد و 700میلیون ریال است. در زمینه سرقت نیز 132مورد وقوع سرقت گزارش شده که مجموعاً در قطارها، ایستگاهها، طول خطوط راهآهن و منازل سازمانی مجموعه راهآهن این سرقتها اتفاق افتاده است که نسبت به سال گذشته وقوع سرقتها 14درصد کاهش یافته است.
همچنین 182 مورد کشف سرقت داشتیم که بالا بودن تعداد کشفیات براساس اعترافات به عمل آمده از سوی سارقان دستگیر شده، کشف سرقتهایی که در خارج از حوزه راهآهن اتفاق افتاده و در حوزه ما کشف شده و کشف سرقتها در هنگام وقوع جرم بودهاست.
از ابتدی امسال تا آخرین روز تیرماه سالجاری 23نفر از اراذل و اوباش که در ایستگاهها و داخل قطارها ایجاد رعب و وحشت کرده بودند، دستگیر شدند.
در این مدت به 28هزار و 495 فرد بدحجاب نیز تذکر شفاهی داده شد و 931نفر از بدحجابان هم تذکر کتبی دریافت کردهاند.
16پسر و 30دختر فراری و 19مرد و 20زن که رابطه نامشروع داشتهاند نیز توسط پلیس راهآهن دستگیر شدند.
وضعیت قاچاق موادمخدر از طریق قطارها چگونه است و در این رابطه چه میزان کشفیات داشتهاید؟ در این زمینه در 4ماهه نخست امسال 93کیلوگرم انواع موادمخدر توسط ماموران راهآهن کشف شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 31درصد افزایش داشته است. این افزایش کشف نیز میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. امکان دارد باتوجه به افزایش فعالیتهای پلیس کشورمان تمایل قاچاقچیان برای انتقال موادمخدر از طریق راهآهن افزایش پیدا کرده باشد. البته نمیتوان از زحمات ماموران پلیس راهآهن در این زمینه چشمپوشی کرد.
وقتی یک قطار در ایستگاهی توقف میکند، ماموران ما با 500- 400 مسافر روبهرو هستند و با رعایت شئونات افراد و حفظ حرمت مردم و با تمام ملاحظات و محدودیتهای قانونی که در بحث توقیف احتیاطی افراد مواجهند با شم قوی و دقتنظر خود چند مظنون را انتخاب کرده و از این افراد مواد کشف میکنند.
در 4ماهه نخست سالجاری 945مرد و 55زن در ارتباط با حمل و نگهداری موادمخدر توسط ماموران پلیس راهآهن دستگیر شدهاند.
یکی از مسایلی که تا به حال صدماتی را به مسافران و راهآهن کشور تحمیل کرده، بحث سنگپرانی به قطارها است، امسال وضعیت این سوانح به چه شکلی بوده است؟
بحث پرتاب سنگ، متاسفانه ازجمله مشکلات راهآهن بوده که همچنان نیز به عنوان یک معضل وجود دارد. البته با اقدامات خوب و فرهنگسازی که در این رابطه صورت گرفته در 4ماهه نخست امسال 29درصد در این رابطه با کاهش مواجه بودهایم که درمجموع 5نفر بهخاطر این سنگپرانیها مجروح شده و 83نفر از افرادی که اقدام به این کار میکردند نیز دستگیر شدند.
در زمینه سایر سوانح مربوط به راهآهن مثل برخورد قطار با عابر درمجموع 27مورد بود که 20مورد آن منجر به فوت شده است.
خوشبختانه اینگونه اتفاقات نسبت به مدت مشابه سال قبل 13درصد کاهش یافتهاست.
درخصوص مهمترین اقداماتی که در سالجاری در دستور کار دارید، توضیح میدهید؟
ساماندهی 58واحد پلیس راهآهن در سراسر کشور که با تدبیر رییس پلیس پیشگیری صورت گرفت و نتایج خوبی به همراه داشت از اقدمات مهم پلیس راهآهن در سالجاری بهشمار میرود.
در تداوم بهرهمندی از سیستمهای فناوری نوین در امر پیشگیری از جرایم و کنترل مبادی ورودی و خروجی، ایستگاه راهآهن نیز به دستگاه ایکس ری تجهیز شده که ظرف چند روز آینده به بهرهبرداری خواهد رسید و تجهیز سایر مراکز مهم به این دستگاه نیز در دستور کار ما قرار دارد که در حال پیگیری آن هستیم.
علاوه بر پیشبینی و برنامهریزی لازم برای ساماندهی سایر پلیسهای راهآهن که جزو اولویتهای ما محسوب میشود، حضور پررنگ در نمایشگاه پلیس پیشگیری که مهرماه امسال به صورت متمرکز در فرهنگسرای رازی برگزار خواهد شد و مورد بازدید عموم مردم قرار خواهد گرفت نیز از دیگر برنامههای پلیس راهآهن به شمار میرود که امیدوارم با برنامهریزیهای صورت گرفته امسال نمایشگاهی خوب، پرمحتوا و پرمخاطب با جاذبههای متنوع رویکرد مهم آموزش همگانی و جلب مشارکت مردمی داشته باشیم.