ماکرون که به الجزایر سفر کرده در پاسخ به پرسشی در خصوص احتمال موفقیت مذاکرات احیای برجام تاکید کرد که در حال حاضر توپ در زمین ایران است.
او همچنین در ادامه تاکید کرد که احیای این توافق اتفاق مفیدی خواهد بود حتی اگر همه مسائل را حل و فصل نکند.
رئیس جمهوری فرانسه پیش از این هم با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص مباحث فنی مربوط به برنامه هستهای ایران گفتگو کرده بود.
کاخ الیزه در بیانیهای که در این خصوص منتشر کرده با اشاره به دیداری که میان رئيس جمهوری فرانسه و مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی صورت گرفته، مینویسد: «رئيس جمهور در گفتگو با رافائل گروسی درباره تلاشهای دیپلماتیک فرانسه و شرکا برای یافتن راه حلی که به جهان اجازه میدهد روند اجرای کامل برجام را از سر بگیرد، مورد بررسی قرار داد.»
بر اساس اعلام دفتر رئیس جمهوری فرانسه؛ همچنین در این گفتگو بر اهمیت موضوع نظارتهای آژانس بر برنامه هستهای ایران تاکید شده است.
دیدار ماکرون و گروسی روز پنجشنبه صورت گرفته و طرفین علاوه بر موضوع مذاکرات احیای برجام در خصوص وضعیت نیروگاه اتمی زاپروژیا در اوکراین که در روزهای اخیر هدف حملات قرار گرفته نیز گفتگو کردند. ماکرون در این دیدار همچنین بر حمایت کامل فرانسه از آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اجرای بیطرفانه و مستقل ماموریت خود تاکید کرده است.
همزمان با اظهارات رئیسجمهوری فرانسه، حسین امیرعبداللهیان که به تور آفریقایی رفته است در تانزانیا با اشاره به دریافت پاسخ آمریکا، از «بررسی و آنالیز دقیق آخرین متنی که روی میز قرار دارد» خبر داد و افزود: «ما روی مسائل باقیمانده پادمانی بسیار جدی هستیم و به هیچ وجه حاضر نیستیم در شرایطی که همه طرفها به برجام برمیگردند برخی اتهامات سیاسی و بی اساس آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران باقی مانده باشد و آنها بخواهند مثل استخوان لای زخم هر زمان که خواستند این ادعاهای برخاسته از محیط ناامن کننده اسرائيل را تکرار کنند.»
او همچنین با اشاره به آخرین تلاشهایی که برای جمعبندی مذاکرات احیای برجام صورت گرفته ابراز امیدواری کرد که موضوع بازگشت همه طرفها به توافق و لغو تحریمها علیه ایران به مرحله نهایی برسد. وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود تصویری هم از نشست پایانی احتمالی برای اعلام حصول برجام به تصویر کشید و افزود: «چنانچه بررسیهای ما به به نقطه مطلوب برسد، گام بعدی جمع شدن و حضور وزرای خارجه در وین برای جمعبندی گفتگوها و توافقات است.»
امیرعبداللهیان همچنین اضافه کرد که مراحل بعدی اجرای توافق بر اساس زمانبندی که از سوی هیئتهای کارشناسی در دست بررسی و اقدام است، صورت میگیرد. او همچنین ابراز امیدواری کرد که طرفین بتوانند به مراحل بعدی این فرآیند هم وارد شوند.
همچنین محسن رضایی، معاون اقتصادی رئيس جمهوری در اظهاراتی از محتمل بودن احیای برجام سخن گفت و افزود: «با توافق برجام، محدودیتهایی که در اثر تحریمها بوده احصا میشود تا بتوانیم یکجا بسیاری از محدودیتها برطرف کنیم.»
محسن رضایی که این صحبتها را در جمع گروهی از با فعالان بانکی و اقتصادی استان فارس به زبان میآورد همچنین اضافه کرد که دولت رئيسی اداره کشور را برای با و بدون برجام برنامهریزی کرده و در صورتی که توافق هستهای احیا شود، با برداشته شدن تحریمها، محدودیتها برای بخش خصوصی نیز برداشته خواهد شد.
در همین حال تلاشهای مخالفان برجام برای به شکست رساندن تلاشهای جهانی در خصوص به نتیجه رساندن گفتگوهای احیای توافق هستهای ادامه دارد. دیوید بارنیا، رئيس موساد در تازهترین اظهار نظر خود برجام را «توافقی بسیار بد برای اسرائيل» خواند که بر پایه «دروغ» بنیان نهاده شده است. این مقام ارشد اسرائيلی همچنین با اشاره به تلاشهای آمریکا برای احیای برجام تاکید کرد که به نظر میرسد با توجه به نیازهای آمریکا و ایران، این توافق اجتنابناپذیر باشد.
او همچنین با اشاره به بخشهایی از متن برجام به ویژه در خصوص بندهای غروب برجام، مدعی شد: «این توافق به ایران اجازه میدهد تا مواد هستهای مورد نیاز برای ساخت بمب را در چند سال جمعآوری کند و همچنین میلیاردها دلار پول مسدود فعلی را در اختیار تهران قرار میدهد که باعث افزایش خطری میشود که ایران در سراسر منطقه از طریق بازوهای نیابتی خود ایجاد میکند.»
پیش از این رسانههای اسرائيلی خبر داده بودند که ایال هولاتا، مشاور امنیت ملی دولت اسرائيل در سفر خود به آمریکا توانسته نگرانیهای تلآویو را به اطلاع کاخ سفید برساند و واشنگتن هم به او اطمینان داده که نگرانیهای اسرائيل مورد توجه ایالات متحده قرار دارد.
در همین رابطه ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، با اشاره به ادامه تلاشهای کشورهای جهان برای احیای توافق هستهای ایران تاکید کرد که به نظر وانشگتن بازگشتی دوجانبه به توافق هستهای، نه تنها در راستای منافع ملی آمریکاست، بلکه قدمی مهم برای خاورمیانه محسوب میشود. این مقام ارشد آمریکایی همچنین در خصوص نگرانیهای اسرائيل در رابطه با احیای این توافق تاکید کرد که کاخ سفید تعامل نزدیکی در این خصوص با اسرائيل داشته است.
پس از ارسال پاسخ آمریکا به ایران که از کانال اتحادیه اروپا صورت گرفت اظهارنظرهای غیررسمی متفاوتی در خصوص محتوای این پیام منتشر شده اما هنوز هیچ یک از مقامهای رسمی در این رابطه به صورت صریح اظهار نظر نکرده و تمام اخبار مربوط به جزئيات پاسخ آمریکا در حد گمانهزنیهای رسانهای و غیر رسمی است.
با این حال همین اخبار غیررسمی از پاسخ غیرقاطع آمریکا و چیزی میان بله و خیر حکایت دارد. اتفاقی که احتمالا باعث میشود طرفین بار دیگر دور میز مذاکره جمع شوند تا برای گفتگو در خصوص موضوعات و اختلافات باقیمانده با یکدیگر آخرین رایزنیها را انجام دهند.