کد خبر: ۷۹۰۳۰
تاریخ انتشار : ۰۴ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۵:۴۲
سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد:

احتمال حضور ایران در اجلاس همکاری خلیج فارس

حضور ایران در اجلاس شانگهای
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: سخنگوی وزارت امور خارجه درباره‌ حضور دوباره رييس‌جمهور در نشست آينده شورای همكاری خليج فارس گفت: «هنوز فرصت برای نحوه‌ حضور در اين اجلاس وجود دارد؛ اجازه دهيد در زمان مقتضی چگونگی حضور ايران را اعلام كنيم». 

به گزارش سرویس سیاسی آفتاب، حسن قشقاوی ـ سخنگوی وزارت امور خارجه كشورمان ـ صبح دوشنبه در نشست هفتگی‌اش با خبرنگاران داخلی و خارجی درباره سقوط هواپيمايی كه از قرقيزستان راهی تهران بوده است و احتمال كشته شدن حدود 50 نفر ايرانی در اين حادثه گفت: «خبر مربوط به حادثه‌ی تاسف‌بار سقوط هواپيما در فرودگاه بيشكک به طور لحظه‌ای می‌آيد. اجازه دهيد بررسی علت حادثه و ساير مباحث را بعد از بررسی كامل اعلام كنيم. در عين حال كشته شدن سرنشين‌های اين هواپيما را به همه‌ خانواده‌های داغدار تسليت می‌گوييم».


وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اين كه زمان سفر رييس آژانس فدرال انرژی اتمی روسيه به ايران تعيين شده است؟ اظهار كرد: «روند همكاری ايران و روسيه به ويژه درباره تمهيدات پيش راه‌اندازی نيروگاه اتمی بوشهر به خوبی پيش می‌رود و اصل اين سفر در چارچوب تداوم همكاری سازنده برای راه‌اندازی نيروگاه بوشهر است».

او ادامه داد: «زمان اين سفر به محض آن كه تعيين شود اعلام خواهد شد».


قشقاوی درباره‌ حضور رييس‌جمهور در اجلاس شانگهای نيز گفت: «رييس‌جمهور در اجلاس شانگهای كه در "دوشنبه" در پايتخت تاجيكستان تشكيل می‌شود حضور پيدا می‌كند؛ هم‌چنين برنامه‌ها و مباحثی برای گفت‌وگو و رايزنی در حاشيه‌ی اين اجلاس با مقامات ديگر خواهد داشت كه در چارچوب تعامل بيش‌تر بين كشورهای عضو اين اجلاس و منطقه است».


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال كه معاون سازمان انرژی اتمی روز گذشته اعلام كرده است همكاری ايران و آژانس بر اساس مداليته پيش می‌رود در حالی كه پيش از اين اعلام شده بود مداليته پايان يافته است و مطالعات ادعايی باقی مانده است. آيا اين به معنای آن است كه مذاكرات هاينونن در تهران درباره‌ی مطالعات ادعايی بوده است؟ اظهار كرد: «همكاری ايران و آژانس معمول و در چارچوب پادمان جامع ادامه دارد و طرفين در فضای سازنده به اين همكاری ادامه می‌دهند. ايران همواره آمادگی دارد به سوالات احتمالی آژانس پاسخ دهد».

او درباره‌ سفر امير قطر به تهران اظهار كرد: «مهم‌ترين هدف اين سفر بيان درخواست كشورهای حوزه‌ خليج‌فارس برای تعامل بيش‌تر و رايزنی با ايران به منظور ثبات و صلح و توسعه‌ همكاری‌ها بوده است».

قشقاوی با اشاره به حضور موفق رييس جمهور در اجلاس قبلی شورای همكاری خليج فارس در دوحه‌ قطر گفت: «حضور قبلی ايران در اين شورا زمينه‌ای شد تا در بخش‌های مختلف پيشنهادهای دكتراحمدی‌نژاد در دستور كار و تبادل نظر قرار گيرد. معتقديم اين روند ادامه خواهد يافت».


وی درباره‌ حضور دوباره رييس‌جمهور در نشست آينده شورای همكاری خليج فارس گفت: «هنوز فرصت برای نحوه‌ حضور در اين اجلاس وجود دارد؛ اجازه دهيد در زمان مقتضی چگونگی حضور ايران را اعلام كنيم».

سخنگوی وزارت امور خارجه تاكيد كرد: «طرفين برای گسترش همكاری‌ها و رفع سوء تفاهم‌ها و تعميق مناسبات با يكديگر همكاری می‌كنند و اين امری است كه ما از آن استقبال می‌كنيم و معتقديم به نفع مردم منطقه خواهد بود».

وی درباره وضعيت كشتی ربوده شده‌ ايرانی در آب‌های آزاد گفت: «پيگيری تنگاتنگی بين كشتی‌رانی، وزارت امور خارجه و سفارت ما در اتيوپی وجود دارد. هم‌چنين معاونت آفريقايی وزارت امور خارجه اين مساله را پيگيری می‌كند. اميدواريم اين موضوع ختم به خير شود؛ البته می‌دانيد كه فقط كشتی ايرانی نبوده است، بلكه كشتی ديگری نيز ربوده شده است.

قشقاوی در پاسخ به سوالی درباره‌ بازگشايی دفتر حافظ منافع آمريكا در تهران اظهار كرد: «هيچ درخواست رسمی در اين مورد وجود ندارد و صرفاً گمانه‌زنی برخی روزنامه‌ها در اين باره مطرح بوده است».

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال كه آيا 1+5 توضيحات لازم و مورد درخواست ايران را به نامه اخير دكتر سعيد جليلی، دبير شورای عالی امنيت ملی كشورمان در مذاكرات تلفنی اخير داده‌اند، گفت: «روند گفت‌وگو و رايزنی بين جليلی و سولانا هم‌چنان ادامه دارد و فكر می‌كنيم طرفين در فضای مثبت و سازنده پيش می‌روند».

او در پاسخ به اين سوال كه مقامات پنتاگون مدعی شدند راكت پرتاب‌گر ايرانی پس از پرتاب متلاشی شده است، گفت: «معمولا هر گونه پيشرفت تكنولوژيک در ايران با واكنش مقامات آمريكايی روبه رو می‌شود و تاكنون سابقه نداشته كه آن‌ها پيشرفت‌های ايران را به طور واقعی بررسی كنند. اما آن‌ها به تدريج واقعيت را خواهند پذيرفت و گمانه‌زنی‌ها مبنی بر شكست تلاش ايران در اين خصوص رد خواهد شد و به لطف الهی روند توسعه‌ فنی و دستاوردهای دانشمندان ايران از جمله در حوزه‌ی موشكی و امور فضايی ادامه دارد».

قشقاوی در پاسخ به سوالی  مبنی بر اين كه وزير امور خارجه روسيه در قضيه گرجستان و حمايت‌های آمريكا از گرجستان اعلام كرده است در صورت بحث قطعنامه‌ چهارم عليه ايران در اين خصوص براساس رفتار آمريكا در قضيه‌ گرجستان تصميم خواهد گرفت؛ موضع ايران در قبال نگاه تاكتيكی و ابزاری روسيه به ايران چيست؟ با بيان اين كه موضع روسيه به خودش بر می‌گردد، تنها به بيان اين نكته اكتفا كرد: «در اين مورد بايد از خود روس‌ها بپرسيد. موضع ما روشن است».

وی در پاسخ به سوال ديگری مبنی بر اين كه چرا سفر هيات عراقی برای بحث در باره‌ی موافقت‌نامه 1975 و مشخص شدن مرزها براساس اين موافقت‌نامه تا كنون به تعويق افتاده است؟ گفت: «ما با عراق در سطوح مختلف همكاری بسيار فعالی داريم و روابط دو جانبه همكاری‌های سياسی و اقتصادی و 1400 كيلومتر مرز مشترک گواه اين واقعيت است كه اين روابط در سطوح مختلف بسيار گسترده است».

او بدون آن كه پاسخ مشخصی به اين سوال دهد گفت: «تبادل هيات‌های ايرانی و عراقی در سطوح مختلف وجود دارد».

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ديگر ايسنا، مبنی بر اين كه سفر جلال طالبانی به ايران چه زمانی انجام می‌شود؟ اظهار كرد: «اصل انجام اين سفر در جای خود باقی است و براساس توافق طرفين زمان برای آن تعيين می‌شود».

قشقاوی گفت: «هم‌چنين قرار است به زودی 15 تن از سردبيران معروف رسانه‌های عراقی در كنار مقامات مسوول آن‌ها به دعوت اينجانب به ايران بيايند تا در راستای تامين مناسبات رسانه‌يی به بحث و تبادل نظر بپردازيم».

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اين سوال كه چرا مذاكرات هاينونن با مقامات سازمان انرژی اتمی در سكوت خبری در تهران برگزار شد؟ گفت: «ما همكاری‌های عادی با آژانس داريم و در چارچوب موافقت‌نامه پادمان كار را انجام می‌دهيم و اين همكاری‌ها در آينده نيز ادامه دارد. اين همكاری‌ها تنها ميان ايران و آژانس نيست بلكه همه‌ كشورهای عضو روابط دو جانبه با آژانس دارند».

وی در پاسخ به اين سوال كه با وجود توصيه‌های وزير امور خارجه، مبنی بر تكريم زائران ايرانی در خانه‌ خدا، چرا هم‌چنان شاهد توهين به زائران ايرانی از سوی مقامات سعودی هستيم؟ اظهار كرد: «اين دستور كه نبايد به زائران خانه‌ِ خدا توهين شود همواره وجود داشته است. اين دستور نه تنها به سفير ايران در عربستان بلكه در يک تعامل مثبت با سفارت عربستان در تهران پيگيری می‌شود».

او ادامه داد: «ما انتظار داريم در چارچوب برخورد احترام‌آميز همواره با زائران ايرانی و ساير كشورها به درستی برخورد شود و آن گونه كه شايسته يک زائر خانه خداست به عنوان يک مسلمان بايد به اين مساله عمل كنيم».

قشقاوی درباره اقدامات مشخص رژيم صهيونيستی مبنی بر تغيير منطقه‌ حرم قدس اظهار كرد: «خبرها در اين‌باره بسيار نگران كننده است. اقدامات رژيم صهيونيستی در اين‌باره مغاير با قطعنامه‌های سازمان ملل است و موجب جريحه‌دار شدن احساسات مسلمانان جهان خواهد شد. ما انتظار داريم كشورهای مسلمان به وظايف خود در برای اين تجاوزات آشكار رژيم صهيونيستی عمل كنند».

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اين كه به نظر می‌آيد ايران در قضيه‌ی گرجستان جانب روسيه را گرفته است؛ از اين رو چنان چه اوستيای جنوبی خواهان استقلال باشد ايران چه موضعی خواهد داشت؟ گفت: «آغاز درگيری‌های نظامی در اين منطقه براساس اشتباه در محاسبات و سيگنال‌های غلط به منظور خدشه وارد كردن به امنيت منطقه قفقاز و نيز بازی سياسی ميان قدرت‌ها بوده است؛ در حالی كه ما معتقديم حل اختلافات اين چنينی به گفت‌وگو و راه‌حل مسالمت‌آميز نياز دارد».

قشقاوی گفت: «وزارت امور خارجه ايران به رايزنی‌های خود با طرف‌های اختلاف در منطقه ادامه می‌دهد. و اميدواريم در چارچوب همكاری منطقه‌يی و گفت‌وگو مشكلات به وجود آمده حل شود؛ به ويژه آن كه اين مسائل به غير نظاميان آسيب می‌رساند».

وی درباره‌ سفر وزير امور خارجه تركيه برای امضای توافق‌نامه‌ انرژی با ايران گفت: «‌برخلاف گمانه‌زنی بعضی‌ها سفر موفقيت‌آميز دكتر احمدی‌نژاد به تركيه ابعاد مختلف سازنده‌ای داشت؛ از جمله در زمينه‌های همكاری‌های انرژی ميان دو كشور».

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: «طرفين مصمم به پيشبرد اين همكاری‌ها هستند. در عين حال موضوع توافق‌نامه‌ی انرژی بسيار پيچيده است و نياز به تبادل نظرهای بيش‌تری دارد از اين رو طرف ترک در جريان سفر رييس‌جمهور اعلام آمادگی كرد تا با سفر وزير امور خارجه و وزير انرژی‌اش به ايران بحث درباره‌ اين توافق‌نامه را ادامه دهند. بنابراين هيچ گونه تهديد و فشار خارجی نمی‌تواند بر موضوع همكاری‌های دو كشور تاثير بگذارد».

وی گفت: «زمان سفر وزير امور خارجه تركيه و وزير انرژی اين كشور هنوز مشخص نيست».

وی با بيان اين كه سفر احمدی‌نژاد به تركيه يكی از پربارترين سفرهای وی به تركيه بوده است، گفت: «اقتضای همسايگی، ثبات و امنيت است تا به دور از نظر طرف ثالث كشورها براساس منافع و مصالح خودشان تصميم بگيرند».

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری كه از وی پرسيد سولانا در جريان سفرش به تهران درباره نيروگاه بوشهر اعلام كرد «راه‌اندازی اين نيروگاه منوط به توافق ايران با 1+5 است»؛ گفت: «خير. همكاری ايران و روسيه ارتباطی با 1+5 ندارد. دو طرف مصمم به تسريع در روند راه‌اندازی نيروگاه بوشهر هستند. از اين رو است كه تمهيداتی برای پايان فرايند كار در نيروگاه بوشهر ديده شده است».

قشقاوی تاكيد كرد: «روسيه تحويل سوخت نيروگاه را به عنوان مقدمه‌ راه‌اندازی انجام داده است. و اين نشان دهنده تصميم جدی طرفين به تسريع در روند راه‌اندازی است».

خبرنگاری از قشقاوی پرسيد كه آيا ايران پيش‌شرطی برای حضور هيات ايرانی در نشست شوراهای همكاری خليج فارس مبنی بر اين كه ادعاهای مربوط به جزاير سه گانه مطرح نشود و يا به كار نبردن عنوان جعلی خليج عربی تعيين شده است؟ گفت: «همان طور كه عرض كردم هنوز زمان برای اين موضوع زياد است؛ اجازه دهيد اصل مساله تحقق يابد سپس به فرعيات آن می‌پردازيم».

وی با اشاره به سفر امير قطر به تهران گفت: «روح اين سفر دعوت به گسترش همكای و تداوم رايزنی‌ها برای توسعه پايدار روابط بوده است و ايران با نظر مثبت اين همكاری‌ها و رايزنی‌ها را بررسی می‌كند».

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره‌ی توفيق‌های دولت نهم در عرصه‌ی سياست خارجی اظهار كرد: «در بيان توفيق‌های اين دستگاه همين بس كه رهبر معظم انقلاب در بدو سخنان و پايان سخنانشان در ديدار اخير با دست‌اندركاران دولت نسبت به رويكرد دستگاه سياست خارجی ابراز رضايت كردند و سخنانشان را اساسا در ابتدا و در پايان با تكيه بر مباحث در سياست خارجی دنبال كردند. و اين برای فرزندان انقلاب اسلامی كه در اين دستگاه مشغول به كار هستند جای بسی اميدواری دارد».

قشقاوی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين كه اعضای كميسيون امنيت ملی مجلس هشدار دادند كه اگر انگليس به رفتار خود عليه ايران ادامه دهند لزومی ندارد روابط ايران با اين كشور در سطح سفير باقی بماند آيا وزارت خارجه اقدامی را در اين‌باره در دست دارد؟ اظهار كرد: «ما همواره بر تعامل سازنده با مجلس شورای اسلامی و كميسيون تخصصی اين مجلس (امنيت ملی و سياست خارجي) تاكيد داشته‌ايم. توصيه‌های نمايندگان هميشه قابل احترام بوده است اما اين كه الان برنامه‌ای برای كاهش روابط با انگلستان در دستور كار وزارت خارجه باشد را نداريم».

وی هم‌چنين درباره وضعيت ايرانی‌های ربوده شده در افغانستان گفت: «كنسولگری ما در افغانستان فعال است. اجازه بدهيد آخرين تحولات را از دستگاه‌های ذی‌ربط بگيريم و بعد آن را ارائه كنيم».

سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدای نشست هفتگی‌اش با خبرنگاران ضمن گراميداشت هفته‌ دولت و ياد و خاطره شهيدان رجايی و باهنر اظهار كرد: «دست اندكاران سياست خارجی دولت تاكيدات رهبر انقلاب و لزوم برخورد عزت مداران ايران در محيط بين‌الملل و ديگر كشورها را پشتوانه‌ ارزشمندی برای تداوم سياست موجود می‌داند». 

وی هم‌چنين روز كارمند را به تمام كارمندان كشورمان تبريک گفت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین