صدها کاربر با مشارکت در این کارزار توییتری مصرانه خواستار آن شدند که الماس کوه نور، از بزرگترین و بحث برانگیزترین الماسهای جهان پس از مرگ ملکه الیزابت به هند بازگردد.
گفتنی است که نمونه جایگزین و بدل این قطعه الماس تاریخی، گرانقمیت و کمیاب که در تاج ملکه بریتانیا نصب شده برای علاقمندن در برج لندن به نمایش گذاشته شده است.
این الماس درشت که از آن به کوه روشنایی نیز یاد میشود پیشتر در سالیان دور بارها میان حاکمان هند، مغول، افغان، ایرانی و بریتانیایی دست به دست شده است.
گفته میشود الماس کوه نور در نزدیکی حیدرآباد واقع در ایالت آندرا پرادش هند استخراج شد و سپس از سوی یک وزیر ایرانی دربار هند به محمد شاه جهان، پادشاه گورکانی هند اهدا شد و در این کشور ماند.
بر اساس روایات تاریخی، نادر شاه، پایهگذار سلسله افشار و از جمله پادشاهان ایران پس از اسلام، در پی تسخیر هند این الماس را به همراه دو قطعه الماس گرانبهای دیگر از جمله «دریای نور» به عنوان غنائم جنگی از هند به تاراج برد.
الماس کوه نور سپس در پی تصرف ایران توسط احمد شاه درانی به افغانستان منتقل شد و حدود هفتاد سال در آنجا نگهداری شد.
این سنگ گرانبها پس از آن توسط یک مستشار بریتانیایی از افغانستان خارج و به هند برده شد و از آنجا نیز بر اساس معاهدهای میان بریتانیا و هند تسلیم مقامات بریتانیایی شد.
کوه نور که در زمره جواهرات سلطنتی بریتانیا قرار گرفته و زینتبخش تاج حکمران این کشور است یک سنگ قیمتی ۱۰۵ قیراطی به شمار میرود که پیشتر کانون بسیاری از مناقشات سیاسی و حقوقی در هند و نیز اختلافات بر سر مالکیت آن نه تنها از سوی هند بلکه از جانب پاکستان نیز بوده است.
بسیاری از مردم هند ارتباط عاطفی عمیقی با الماس قیمتی و تاریخی «کوه نور» برقرار کرده و معتقدند که الماس کشف شده در کشورشان در قرن چهاردهم در طول دوران استعماری از هند «دزدیده شده» است.
این الماس گرانبها به همراه صدها سنگ قیمتی دیگر پس از انتقال به بریتانیا به بخشی از جواهرات تاج ملکه ویکتوریا تبدیل شد که گفته میشود ارزش فرهنگی، تاریخی و نمادین غیرقابل محاسبهای دارند.
تاج مزین به الماس کوه نور را قرار است کامیلا، همسر چارلز سوم، پادشاه جدید بریتانیا و ملکه جدید این کشور طی مراسمی بر سر گذارد.