آفتابنیوز : آفتاب: «وقایعنگاری بنلادن» (تاریخ عالمآرای طالبان) نوشته محمدعلی علومی در نشست شهریورماه «دگر خند» توسط شهرام شکیبا و رضا ساکی در سالن شماره دو تالار اندیشه حوزه هنری نقد شد.
به گزارش سرویس هنر آفتاب، گستره محدود مخاطبان داستانهای بلند طنز و انگشتشمار بودن آثار مطرح این حوزه از جمله مواردی بود که در این نشست به آنها پرداخته شد.
محمدعلی علومی یکی از عوامل استقبال کم از داستانهای بلند طنز را پیچیدهتر بودن آنها در قیاس با داستان بلند دانست و افزود: «طنز از زمان افلاطون تا به حال مظلوم بوده و ارسطو نیز مرتبه آن را پایینتر از تراژدی دانسته است. افزون بر این، مخاطبان حوصله خواندن داستان طنز بلند را ندارند و اینها باعث شده که این گونه از داستان مخاطب زیادی نداشته باشد».
علومی در بخش دیگری از حرفهای خود به غالب شدن تئوری بر خلاقیت از دهه پیشین اشاره کرد و گفت: «نویسندگان ما در آثارشان جهانبینی ندارند».
شهرام شکیبا نیز در این باره گفت: «نوشتن رمان طنز نیاز به جهانبینی دارد. عدم وجود جهانبینی در میان نویسندگان ایرانی باعث شده است هیچ رمان بلندی خلق نشود و کمتر نویسندهای پیدا شود که تعریفی از جهانبینی داشته باشد».
شکیبا در ادامه به آثار محمدعلی علومی در حوزه طنز اشاره کرد و گفت: «نوشتههای علومی نشان میدهد که او نگاه خودش را به جهان دارد».
این مجری تلویزیون گفت: «آثار علومی نشاندهنده این است که در این عالم چیزی برای او مهم نیست و این عزیزترین نگاهی است که ممکن است به کسی دست بدهد. کسی که هیچ چیز برایش مهم نیست معلوم است که جهان را جدی نگرفته و این اولین گام خداشناسی است».
شکیبا همچنین علومی را نویسندهای رند دانست که همزمان به اقبال کوتاهمدت و نامداری بلندمدت آثارش توجه دارد و استفاده از نام بنلادن و طالبان در اثری که در غائله افغانستان نوشته است، دلیلی بر این مدعا دانست.
این طنزپرداز در پایان گفت: «یکی از موفقیتهای علومی اعتنا نداشتن به منتقدان است. ضعف او نیز در این است که مخاطب به دلیل مستقیمگوییهایش، خیلی زود به ماجرای کتاب پی میبرد».
گفتنی است در این نشست که به کوشش دفتر طنز حوزه هنری برگزار شد منوچهر احترامی ، ناصر فیض، و رویا صدر نيز حضور داشتند.