آفتابنیوز : 
اما کلید مقابله با گسترش هسته ای، کنترل بین المللی تولید، باز فرآوری، انتقال و نابودی برخی مواد هسته ای است و این همان اصلی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی بر آن تاکید داشته است.
وقتی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، از نقض معاهده پادمانی اطمینان حاصل کنند، آنگاه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند با کسب دو سوم آراء در مورد نزدیک شدن احتمالی این شرایط به اهداف نظامی و لزوم ارجاع پرونده مذکور به شورای امنیت تصمیم گیری کند.
معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای تاکنون از مکانیسم های گزارش و راستی آزمایی آژانس استفاده کرده و در همین راستا تاکید شده است که مقابله با تبدیل انرژی صلح آمیز هسته ای به فعالیت های تسلیحات هسته ای باید اهمیت زیادی داشته باشد.
بنابراین، آژانس بین المللی انرژی اتمی، کار واردات مواد، خدمات و تجهیزات خاص هسته ای را ممنوع کرده است. اما در مورد صادرات هسته ای چطور؟
گروه تامین کنندگان هسته ای را در نظر بگیرید.
این گروه در سال 1974 میلادی و به دنبال انجام آزمایش هسته ای هند تاسیس شد زیرا آن آزمایش نشان داده بود که برخی از فن آوریهای هسته ای مخصوص، ممکن است مورد سوء استفاده نیز قرار گیرند و به سمت فن آوری تسلیحاتی کشانده شوند.
از سال 1992 میلادی، مقرر شده است که در صورت تلاش کشورها برای دستیابی به مواد خاص شکافت پذیر هسته ای، باید تمام برنامه های هسته ای آنها تحت نظارت کامل پادمانی آژانس قرار گیرد.
بنابراین، تمام برنامه ها، چه تسلیحاتی و چه صلح آمیز باید در این راستا مورد توجه قرار گیرند. با این حساب، مقابله با گسترش واردات هسته ای در چارچوب آژانس و مقابله با گسترش صادرات هسته ای، از طریق همکاری کشورهای گروه تامین کننده هسته ای انجام می پذیرد.
اما بوش اخیرا چه گفت؟
او در مذاکره با مان موهان سینگ، هند را کشوری مسئول دانست که از فن آوری پیشرفته هسته ای برخوردار است و باید مثل بقیه کشورها از مزایای لازم برخوردار شود.
ترجمه این حرف چیست؟( با وجود آنکه هند از امضای NPT خودداری کرده است، باید از همان مزایایی که کشورهای عضو معاهدات و قانونهای آژانس، معاهده منع گسترش و گروه تامین کنندگان هسته ای استفاده می کنند برخوردار شود. )
از آنجا که قانون فعلی امریکا، چنین قانونی را منع کرده است، بوش خواهان اصلاح و تطبیق آنها شده است. بوش همچنین قول داده است که مواد سوختنی لازم برای راکتورهای هسته ای تاراپور هند را تامین کند.
تا همین هفته، بوش با تمام قدرت سعی کرده بود از تامین سوخت هسته ای توسط روسیه خود داری کند، اما اکنون خودش به این کار روی آورده است و دیگر هند را در راستای رژیم منع گسترش هسته ای تحت فشار قرار نمی دهد.
گزینه بعدی چیست؟
پاکستان؟
یا اسراییل؟