وبگاه کاخ سفید نوشت، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که جو بایدن، رییس جمهور آمریکا در سخنرانیاش در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل به چه مواردی درباره ایران خواهد پرداخت و آیا فرصتی در این هفته برای بازگرداندن مذاکرات وین به مسیر خود وجود خواهد داشت، گفت: او به چیزهایی میپردازد که مدت قابل توجهی است دربارهاش صحبت کرده، این که آمریکا آماده بازگشتی بر مبنای پایبندی در ازای پایبندی به برجام [توافق هستهای]بوده است. این که اگر ایران آماده است برای عمل به تعهداتش و پذیرفتن این قاعده جدیت به خرج دهد، میتوانیم توافق کنیم.
سالیوان درباره فرصت موجود در این نشست برای مذاکرات وین بیان کرد: من فکر میکنم در نیویورک که هستیم، فرصتهای چندجانبهای برای ما فراهم خواهد بود تا با دیگر اعضای گروه ۱+۵، به ویژه اروپاییها رایزنی کنیم. ایران هم مسلما تعاملات خودش را خواهد داشت، نه با هیچ یک از افراد هیات آمریکایی، بلکه با دیگر هیاتها از جمله اروپاییها.
او ادامه داد: باید دید چه میشود. من انتظار ندارم در نیویورک گشایشی ایجاد شود، چون جای اصلی پیشبردن برجام نیست، اما ببینیم چه میشود.
اظهارات سالیوان درباره جدیت به خرج دادن ایران در زمینه احیای برجام در حالی مطرح میشود که سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، اخیرا در گفتوگویی با شبکه الجزیره درباره موانع موجود در روند احیای توافق هستهای گفت: موضوع بحث و انتظار ما از مذاکرات وین رفع تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران است. در این توافق آنکه به تعهد خود عمل کرد، جمهوری اسلامی ایران بود. آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قریب به ۱۵ بار اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران به تعهداتش عمل کرده و فعالیتهای هستهای ایران هم صلح آمیز است.
رئیسی ادامه داد: این آمریکاییها بودند که از توافق خارج شدند و این کشورهای اروپایی بودند که که به تعهدات خود عمل نکردند. در وین مسئله رفع تحریمها را دنبال کردیم و البته تاکید داشتیم که هر توافقی باید با یک تضمین همراه باشد. دلیل مطالبه تضمین نیز این است که طرفهای ما در توافق، نقض پیمان کردند و حالا به طور طبیعی باید اعتمادی حاصل شود که آنها دوباره نقض پیمان نمیکنند؛ پس تضمین ضرورت دارد.
او بیان کرد: همچنین رفع تحریمها باید، با حل و فصل موضوعات پادمانی همراه باشد. اگر قرار باشد موضوعات ادعایی که ما معتقدیم سیاسی و بیاساس هستند، علیه جمهوری اسلامی باقی بمانند، توافق اثر و فایدهای ندارد. چون ممکن است طرفهای توافق همانگونه که حین مذاکرات به شورای حکام آژانس انرژی اتمی قطعنامه پیشنهاد کردند، با سوءاستفاده از نفوذ و ارتباطاتی که وجود دارد، دوباره مشکل ایجاد کنند.
رئیس جمهور افزود: پس موضوعات پادمانی باید حل و فصل و تمام شود و در رابطه با رفع پایدار و نه موقتی و مقطعی تحریمها، تضمین اطمینانبخش داده شود. اگر مسئله پادمانی حل و فصل شود، طبیعتا زمینه توافق وجود دارد. الان هم این آمریکاییها هستند که باید تصمیم بگیرند، چون آنها بودند که نقض پیمان کردند. آنها از برجام خارج شدند و الان آنها باید تصمیم بگیرند که به تعهد خودشان پایبند باشند.
رئیسی علاوه بر این گفت: آنچه مانع میشود، تعهدی است که آمریکاییها باید بدهند؛ ما موضعمان را اعلام کردیم. تیم مذاکره کننده ما همچنان پای میز مذاکره حضور دارد و بارها اعلام کردیم که به یک توافق عادلانه و خوب پایبند خواهیم بود، لکن آمریکاییها باید تصمیم بگیرند. این مشکل در واقع مشکل آمریکاییها است که باید تصمیم بگیرند چه میخواهند بکنند!
طبق گزارش وبگاه کاخ سفید، سالیوان در پاسخ به این که دولت آمریکا چه واکنشی به این دارد که ایلان ماسک، مالک شرکت اسپیس ایکس، اخیرا در اظهاراتی گفته است برای ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای به ایران، به دنبال کسب معافیت از تحریمهای ایران خواهد بود، بیان کرد: من این اظهارات را دیدهام. البته من گفتوگوی مستقیمی با او در این باره انجام ندادهام. شما را هم به دفتر کنترل داراییهای وزارت خزانهداری ارجاع میدهم تا ببینید این معافیتها چطور عمل خواهند کرد.
مشاور امنیت ملی آمریکا ادامه داد: ما مسلما در گذشته، اشکال مختلفی از معافیتها را ارائه کردهایم تا مردم ایران بتوانند با یکدیگر و با جهان در ارتباط باشند. اما نمیتوانم درباره این مورد بخصوص صحبت کنم، چون باید از طریق روندهای مناسب در وزارت خزانهداری بررسی شود.
این اظهارات سالیوان در پی این مطرح میشود که ایلان ماسک، اخیرا در پاسخ به سوال یکی از کاربران توییتر مبنی بر این که آیا امکان ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به مردم ایران وجود دارد یا نه، در صفحه توییتر نوشت که در پی اخذ معافیت از تحریمهای آمریکا علیه ایران تا بتواند خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک را به مردما یران ارائه کند.
اسپیسایکس نزدیک به ۲۰۰۰ ماهواره را در شبکهای به نام استارلینک به مدار زمین پرتاب کرده است. سیستم اینترنتی شرکت اسپیسایکس به کابلهای فیبر نوری نیازی ندارد و هدف از این برنامه آن است تا دسترسی بخش زیادی از مردم جهان به اینترنت را فراهم کند.
مشاور امنیت ملی آمریکا، همچنین در پاسخ به سوالی درباره اعتراضات مردمی شکلگرفته نسبت به عملکرد گشت ارشاد در ایران به دنبال فوت مهسا امینی، اظهاراتی مداخلهجویانه را درباره امور داخلی ایران مطرح کرد.