کد خبر: ۷۹۶۹۱
تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۲:۲۴
حمید حاج اسماعیلی در گفتگو با آفتاب مطرح کرد:

صحبت از کار شایسته، صحبت از یک آرمان است

تا رسیدن به کار شایسته فاصله زیادی داریم
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: حمید حاج اسماعیلی گفت: «کار شایسته از اهداف هزاره سوم سازمان بین‌المللی کار است و از این رو موضوع مهمی در حوزه کار به شمار می‌رود».

این فعال کارگری در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی آفتاب اظهار داشت: «در ایران در ماده 101 برنامه چهارم توسعه به کار شایسته پرداخته شد و همچنین در دولت آقای خاتمی کارگروهی برای طرح و تهیه سند کار شایسته تشکیل گردید».

حاج اسماعیلی با اشاره به اینکه در قانون برنامه چهارم توسعه برای تحقق کار شایسته چند مولفه به عنوان پیش‌نیاز معرفی شده است، افزود: «اولین مقوله مهم برای رفتن به سمت کار شایسته اجرا و تصویب کنوانسیون‌های سازمان بین‌المللی کار در کشور است. در ایران از هشت کنوانسیون‌ این سازمان پنج کنوانسیون پذیرفته شده و سه مورد آن هنوز باقی مانده است».

وی ادامه داد: «کنوانسیون 138 در خصوص سن کار، کارکردن کودکان را منع نموده است و با توجه به اینکه در کشور کودکان زیادی در اقتصاد غیررسمی و زیرزمینی مشغول به کار کردن هستند، این امر بیانگر این است که تلاش و اهتمام جدی در خصوص پذیرش استانداردهای حقوق کار در کشور وجود ندارد».

این فعال کارگری اظهار داشت: «همچنین کنوانسیون 87 که در خصوص آزادی انجمن‌ها، تاسیس NGO ها، نهادهای مدنی و غیر وابسته به دولت و نهادهای صنفی از جمله تشکیلات کارگری و کارفرمایی است، هنوز در کشور پذیرفته نشده است».

وی با بیان اینکه تامین و گسترش تامین اجتماعی برای آحاد مردم است از دیگر مولفه‌های تحقق کار شایسته است، گفت: «در حال حاضر در اقتصاد رسمی و غیررسمی کشور حدود 11 میلیون کارگر در حال کار هستند که فقط 7 میلیون نفر از حق بیمه تامین اجتماعی برخوردارند و این نشان می‌دهد که تامین اجتماعی هنوز فراگیر نشده است».

حاج اسماعیلی درباره سومین مولفه در بحث کار شایسته اظهار داشت: «تشکیل نهادهای کارگری و کارفرمایی با اراده و بنیه فکری و اقتصادی کارگران و کارفرمایان و با پرهیز از دخالت دولت و جریانات سیاسی، که این امر می‌تواند در تضمین سرمایه کارفرمایان و صیانت از نیروی انسانی نقش اساسی داشته باشد».

این فعال کارگری ایجاد بستر لازم برای گفتمان اجتماعی را از دیگر مولفه‌های رسیدن به کار شایسته عنوان کرد و ادامه داد: «سه جانبه گرایی تعبیر سازمان بین‌المللی کار از گفتمان اجتماعی است یعنی رعایت عادلانه حقوق کارگران و کارفرمایان مبتنی بر منافع صنفی آنها و شراکت دولت در این مثلث به عنوان ناظر و مجری منصفانه قانون در کشور، چیزی که متاسفانه در کشور مخدوش است».

وی افزود: «دولت به دلیل اینکه در اقتصاد کشور ذی‌نفع است، اجازه نمی‌دهد که کارگران و کارفرمایان به طور مستقل با هم تعامل و چانه‌زنی داشته باشند بنابراین عرصه بسیار تنگی برای فعالیت کارگران و کارفرمایان در اقتصاد کشور وجود دارد».

حاج اسماعیلی با بیان اینکه این چارچوب در ماده 101 برنامه چهارم وجود داشته است، اظهار داشت: «با توجه به اینکه کمتر از یکسال به اتمام برنامه چهارم توسعه باقی نمانده است این سوال مطرح است که آیا دولت نهم که مجری برنامه چهارم توسعه بوده،‌در این راستا چه اقدامی برای تحقق این مهم انجام داده است».

به اعتقاد وی دولت نهم هیچ تلاش جدی در تحقق کار شایسته نداشته است و دلیل آن را این گونه بیان می‌کند: «متاسفانه هنوز شاهد تشکیلات کارفرمایی در کشور نیستیم کما اینکه هنوز نزاع‌های حقوقی بین کارگران و کارفرمایان و دولت وجود دارد».

وی ادامه داد: «در عرصه تامین اجتماعی هیچ اقدامی صورت نگرفته و تقریبا طی چهار سال گذشته تعداد بیمه شدگان در حد 7 میلیون نفر باقی مانده است. طبق گزارش اخیر این سازمان که در 4 ماه گذشته منتشر شد انتقاد جدی به رعایت حقوق کار در ایران نسبت به دولت وجود دارد».

این فعال کارگری افزود:‌ «در خصوص سه جانبه گرایی هم، هیچ پیشرفتی را شاهد نبودیم زیرا یکی از تکالیف وزارت کار در هر کشوری تنظیم روابط کار است و این امر زمانی شکل می‌گیرد که حقوق کاردر کشور مبتنی بر استانداردهای سازمان بین‌المللی کار تعریف شود».

وی در پایان با بیان اینکه صحبت از کار شایسته، صحبت از یک آرمان است، گفت: «تا رسیدن به کار شایسته برای اینکه هم کارگران بتوانند از معیشت متوسط در کشور برخوردار باشند و هم شرایط مناسب برای سرمایه‌گذاری کارفرمایان وجود داشته باشد، فاصله زیادی داریم».

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین