پرسش جدی بسیاری این روزها این است که سرانجامی برای شبکه اجتماعی اینستاگرامو پیام رسان واتساپ باید متصور بود. این روزها قطع دسترسی به پهنای باند اینترنت بین الملل از سوی وزارت ارتباطات بادستور شورای عالی امنیت کشور امکان دسترسی به اینترنت بین الملل را دشوار کرده و البته بسیاری از قابلیتهای گوگلو بازیهای پرطرفدار هم با این منطق که ممکن است عامل و میزبان بدافزارهای گروههای هکری باشند با محدودیت هایسخت روبرو شدند. همزمان بر اساس گزارش نت بلاکس این محدودیتها برای کشور ساعتی ۴۵ میلیارد تومان هزینه دربر داشته و البته به طور موازی اشتغال ۹ میلیون تا ۱۱ میلیون فعال کسب و کارهای اینترنتی را با چالش جدی روبرو کردهاست.
اتفاقی که در بلند مدت تاثیر منفی بزرگی روی معیشت این خانوارها خواهد داشت.
در این شرایط و درحالی که اعلام شده بود فیلترینگها موقتی هستند حالا سکوت سید ابراهیم رئیسی که حمایت از کسبو کارهای اینترنتی مردم در این شبکههای اجتماعی از وعدههای دولتش بود و هشدار عیسی زارع پور برای انتخاب وتوسعه پیام رسانهای بومی برای کسب و کارهای اینترنتی در کنار تهدیدهای مداوم طراحان طرح صیانت، این ابهام رابیشتر کرده که احتمالا این محدودیتها دائمی شوند.
اگرچه در دل تمام این محدودیتهای اعمال شده، دسترسی مردم با وی پی انها به بسیاری از این شبکههای اجتماعییا پیام رسانها مقدور بود و هر روز تهدید توسعه اینترنتهای ماهوارهای توسعه پیدا میکند و عملا وزیر ارتباطات همگفت اگرچه فعلا دسترسی به این اینترنت در کشور بعید است، اما ویژگی این مدل از اینترنت، عدم امکان فیلترینگ است.
آمار ضریب نفوذ تلگرام به رغم فیلترینگ نشان میدهد حتی تداوم سیاست فیلترینگ هم نمیتواند دسترسی به این پلتفرمها را به طور جدی محدود کند مگر اینکه سیاست پر هزینه قطع دسترسی به اینترنت بین الملل هم به طور دائمی اعمالشود. سیاستی که رقم هزینه هایش چشمگیر است.