آفتاب- سرویس بینالملل: دبیرکل آژانس بینالملل انرژی هستهای گفت: «ایران در مسیر دستیابی به توانایی تولید بمب هستهای است».
محمد البرادعی، دبیرکل آژانس بین الملل انرژی هستهای، ضمن تایید توانمندیهای هستهای کارشناسان ایرانی اظهار داشت: «ایران هم اکنون در مسیری قرار گرفته است که اگر اراده کند توانایی دستیابی و تولید بمب هستهای را دارا خواهد بود».
ایران اظهار میدارد که برنامه غنیسازی اورانیومی که در تاسیسات هستهایاش پی میگیرد برای اهداف صنعتی و کاملا غیر نظامی است اما این کشور به دلیل پنهانکاری اولیه در ارائه گزارشهای ضروری به آژانس طی سالهای نخستین آغاز برنامه هستهایاش از سوی سازمان ملل تحریم قرار گرفته است.
البرادعی در سخنان اخیرش تاکید میکند: «متاسفانه دارا بودن جنگ افزار هستهای همچنان در جهان امروزی نمادی از وجهه، اعتبار و توانمندی است و از همین رو این مسأله کشورهایی که با مسائل و چالش های امنیتی دست به گزیباناند را وا میدارد که با هدف دستیابی به جنگ افزار هستهای، پیگیر تولید و تجهیز غنی سازی اورانیوم با اهداف دوگانه نظامی و صنعتی باشند».
البرادعی چنین ادامه می دهد: «علاوه بر 7 قدرت دارنده رسمی جنگ افزار هستهای، طیف وسیعی از کشورها وجود دارند که دارای بمب هستهای هستند و یا طی ماهها و یا سالهای آتی بدان دست خواهند یافت».
البرادعی در پاسخ به پرسش روزنامه آلمانی «زودویچه تسایتونگ» مبنی بر اینکه آیا ایران هم اکنون در مرحله توانمندی تولید بمب هستهای به شکل آزمایشگاهی قرار دارد گفت: «پاسخ مثبت است. ایران هم اکنون به صورت مجازی (آزمایشگاهی) قادر به تولید بمب هستهای است».
وی بلافاصله افزود: «منتها تا زمانی که ناظران و کارشناسان آژانس در تاسیسات اتمی این کشور حضور دارند، ایران قادر نیست این توانمندی فنی را به مرحله اجرا بگذارد».
ایران تضمین داده است که اجازه حضور به ناظران آژانس بدهد اما این ناظران تنها مجاز به بازدید از تاسیسات محدود و اندکی هستند».
کتاب آشپزی هستهای
البرادعی در ادامه سخنانش با اشاراتی کنایی افزود: «آنها هم اکنون کتاب آشپزی را دارند ... اما فعلا مواد لازم برای آشپزی را ندارند. ایرانیها مواد اولیه برای تولید بمب اتم را در اختیار ندارند».
مذاکرات در بین سران آمریکا و اسراییل، به عنوان اصلیترین دشمنان جمهوری اسلامی در مورد حمله نظامی به تاسیسات هستهای ایران همواره وجود داشته است اگر چه هر دو دولت فوق خود را ملتزم به ترجیح راه حل دیپلماتیک میدانند.
البرادعی گزینه نظامی را فاجعه بار میخواند. وی میافزاید: «مساله هستهای ایران تا زمانی که ایالات متحده دست از اصرار بیدلیل خود برنداشته و مذاکره بدون پیششرط را نپذیرد حل نخواهد شد».
محمد البرادعی خطاب به خبرنگار زودویچه تسایتونگ تاکید کرد: «مساله ایران در بطن خود در واقع یک پرسش و نیاز امنیتی است. مساله گرایش به نیروی هستهای در واقع نمادی از یک حس عدم امنیت است. این موضوع در واقع نیازی است به اینکه آن کشور به عنوان یک چهره شاخص و برتر منطقه ای شناخته شود».
وی ادامه داد: «اروپا در این ماجرا در واقع جایی در ردیف نخست ندارد. این جایگاه از آن آمریکا است. آمریکا است که طرف اصلی ماجرا است. هر چه زودتر مذاکرهای بین ایران و آمریکا در این مساله انجام گیرد، زودتر نیز به نتیجه و راه حلی دست خواهیم یافت».
البرادعی دیگر بار ضمن رد مفید بودن گزینه نظامی اظهار داشت: «عملیات نظامی به دولت ایران حمایت کامل داخلی را هدیه خواهد کرد. این حمله به آنها مشروعیت کامل را برای پی گیری و دستیابی به سلاح اتمی را می بخشد. چیزی که هیچ کس نمی تواند آنرا از آنها بازستاند».
وی در انتها اضافه کرد: «من بر این باورم که آنها به سادگی فعالیتشان را پنهان خواهند کرد. این منطقه هم اکنون در وضعیتی ناپایدار و بی ثبات است و افزودن یک حمله نظامی دیگر به آن، به سادگی این منطقه را بدل به گلوله آتشینی خواهد کرد که هر لحظه به گوشه ای برخورد کرده و کمانه می کند تا آنکه سرتاسر جهان را به آتش بکشد».