آفتاب: یک کارشناس مسائل بینالملل در مورد فشار کشورهای غربی درباره پرونده هستهای جمهوری اسلامی ایران گفت: «محمد البرادعی در گزارش اخیر خود هرچند که به نکات مثبتی در مورد پرونده هستهای کشورمان اشاره کرد ولی با توجه به نکات جدیدتری که به آنها پرداخته شده است، معتقدم که گزارش جدید آقای البرادعی در جهت فشار به ایران منتشر شده است».
دکتر علیرضا داوری کارشناسی روابط بینالمل در گفتگو با خبرنگار سرویس بینالملل آفتاب درباره تلاش گروه 1+5 در مقابل پرونده هستهای کشورمان افزود: «بر این باور هستم که گروه 1+5 درصدد است تا ایران را به پیروی از دیپلماسی قناعت، قانع کند تا ایران فرایند غنیسازی را به حالت تعلیق درآورد».
وی با اشاره به وجود تعلیق غنیسازی در بسته پیشنهادی غرب و تلاش اروپا برای پیچیدهتر شدن پرونده هستهای کشورمان، خاطرنشان کرد: «در شرایط فعلی شاید بتوانیم گزینه تعلیق در طول مذاکرات را به صورت محدود در نظر بگیریم. البته در صورت تعلیق محدود، هر زمان که احساس کنیم مذاکرات به پیش نمیرود میتوانیم از تعلیق خارج شویم و غنیسازی را ادامه دهیم».
داوری با نقد دستگاه دیپلماسی کشورمان در موضوع هستهای یادآور شد: «جمهوری اسلامی باید به یک دیپلماسی آیندهنگر روی بیاورد».
این استاد دانشگاه با اشاره به فرصت مناسب دستگاه دیپلماسی کشورمان در قضیه بحران گرجستان خاطرنشان کرد: «پس از بحران گرجستان همه نگاهها از پرونده هستهای کشورمان به سوی درگیریهای گرجستان معطوف شد و تا حدودی بحث هستهای کشورمان کمرنگتر شد در این فرصت میتوانستیم خودمان را برای تصویب قطعنامه جدید آماده کنیم».
وی در ادامه افزود: «معتقدم که نتوانستیم از بحران به وجود آمده در گرجستان و قفقاز به نحو مطلوبی استفاده کنیم، این در حالی است که روسیه تلاش میکند با کارت ایران به عنوان یک اهرم فشار در قضیه گرجستان، مقابل آمریکا استفاده کند و در همین راستا امتیازهایی کسب کند».
این کارشناس روابط بینالملل با مقایسه دستگاه دیپلماسی کشورمان با کشور روسیه خاطرنشان کرد: «روسیه همانند مورچه که در تابستان برای زمستان اندوخته جمع میکند دارای یک دیپلماسی آیندهنگر است ولی دیپلماسی ایران حتی دارای یک روند کند و مورچهوار نیز نیست و به همین دلیل نتوانستیم هیچ استفادهای از موضوع قفقاز داشته باشیم».
داوری با اشاره به نقش محوری منفعتگرایی در دستگاه دیپلماسی روسیه یادآور شد: «نظام جامعه و حکومت روسیه بر محور منافع است و به همین دلیل سیاستمداران همیشه میگویند که منافع اقتصادی، حافظه سیاسی را از بین میبرد».
وی افزود: «نباید شک کنیم که روسیه هیچ وقت به نفع منافع ایران حرکت نخواهد کرد و این دستگاه دیپلماسی کشورمان است که باید بر اساس ضرورتها حرکت کند».
وی با اشاره به شکست خوردن روسیه در بحران گرجستان و قفقاز خاطر نشان کرد: «کشور گرجستان پس از بحران اخیر به عنوان یکی از اعضای اتحاد جماهیر شوروی به صورت رسمی به سمت ایالات متحده آمریکا سوق پیدا کرده است و در واقع این کشور تبدیل به جولانگاه و حصار امنیتی آمریکا شده است».
داوری در مورد شکست روسیه در موضوع ایجاد سپر موشکی آمریکا در لهستان و چک، یادآور شد: «قبل از بحران گرجستان طرح سپر موشکی با تعلل به پیش میرفت ولی پس از این بحران لهستان این پیمان را میپذیرد و این امکان وجود دارد که سپر موشکی به کشورهای پرده آهنین نیز کشیده شود».
این کارشناس روابط بینالملل با اشاره به طولانی شدن پرونده هستهای کشورمان خاطرنشان کرد: «بحث پرونده هستهای کشورمان آنقدر طولانی شده که کشورهای غربی را خسته کرده است؛ بنابراین با یک طرح نوین میتوانیم وارد عرصه شویم و برای اعتمادسازی با کشورهای 1+5 میتوان در مقابل گرفتن امتیازهایی اقدام به تعلیق در زمان محدود کنیم».
آیا امکان نداره به تحولات روسیه بیشتر پرداخته شود
با تشکر
برده و در اينده هم خواهد برد ....
آقايان خوابند ووقتي چشم از خواب بازكنند كوير لوت برايمان مانده است !!!
درست است که ما بدلیل همسایه بودن با روسیه در مرز های شمالی، ناچار از تعامل با آنها هستیم، اما چه مصلحتی، چه سیاستی و چه منفعتی ما را به سمت همکاری استراتژیک یکطرفه با آنها سوق داده، در حالیکه آنها هر روز در عرصه بین المللی به صورتی ما رو به بازی می گیرند؟ در واقع آنها می خواهند هم از توبره بخورند هم از آخور! مگر این روس ها نبودند که منطقه قفقاز رو از ایران جدا کردند، مگر این روس ها نبودند که دل در گرو آذربایجان کرده بودند و مگر این روس ها نبودند که بعد از پایان جنگ جهانی دوم قصد انضمام نیمی از ایران را به قلمرو خود داشتند و حتی در آرزوی آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس بودند! روس ها منافع بلند مدت خود را می بینند و در این راه حاضرند بر سر هر چیزی معامله کنند! اما ظاهرا در سیاست خارجی ما چگونگی روز را شب کردن هدف نهایی است!
آقايون سياسي ما كه هميشه از تعهد و احساس مسپوليت دم ميزنند خوبه كه در سخنرانيها و مصاحبه هاو تصميم گيري هاشون دقت بيشتري داشته باشند بخدا فردا نزديك است و پاسخگو خواهيد بود